Umre ve hac ibadetleri için Mekke ve Medine’ye gidecek Düzceliler’in işlerini kolaylaştıracak e-Devlet çatısı altındaki hizmetlerin detayları belli oldu. Düzce’de hac ve umre acenteleri kutsal topraklara ziyaretçileri götürmek için hazırlıklarına devam ederken, "Hac İşlemleri e-Devlet Kapısında" tanıtım programı, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda yapıldı.

Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, teknolojinin tüm imkanlarını diyanet hizmetlerinde kullanmaya gayret ettiklerini söyledi.

Hac ve umre alanında başvuru takip ve benzeri iş ve işlemlerin, dijital ortamlardan yapılmasının çok sevindirici olduğunu vurgulayan Başkan Erbaş, hizmet standartlarını her geçen yıl daha da üst seviyeye çıkardıklarına işaret etti. Erbaş, şöyle devam etti:

"Bunun bir örneği olarak, vatandaşlarımızın hacca ve umreye başvuru, kayıt ve takip gibi işlerini, e-Devlet üzerinden yapabilmelerini sağladık. Bunun altyapısını ve programlarını oluşturduk. 22 Nisan 2022 tarihinden itibaren umre ve Kudüs ziyaretlerine ilişkin kayıtlar e-Devlet Kapısı üzerinden alınmaya başlandı, halen kayıtlar bu şekilde alınmaya devam etmektedir. 9 Mayıs 2022 tarihinden itibaren de hac organizasyon tercihi ve hac kesin kayıt işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Vatandaşlarımızın işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilmesi için hizmeti nasıl kullanacaklarını anlatan eğitim videoları eklenmiştir. Hac ön kayıt, kura sonuç, organizasyon seçimi, kesin kayıt işlemleri ile eğitim, aşı, pasaport, kutsal topraklara gidiş dönüş, otel bilgileri ve kafile görevlilerine ilişkin bilgilerin bulunduğu ilave hizmetler, hac işlemleri çatısı altında tek bir hizmette toplanmıştır. Vatandaşlarımız e-devlet kapısı üzerinden hac işlemlerine girdiğinde, hangi aşamada bulunuyor ve hangi işlemi gerçekleştirmek istiyor ise o menüden işleme başlayabilecektir."

Videolarla başvurular öğrenilebilecek

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç da her yıl hac, umre ve Kudüs'e gitmek için binlerce vatandaşın başvuru yaptığını, artık bunların hepsini e-Devlet Kapısı'na aldıklarını aktardı.

Hac ibadetlerini daha rahat bir hale getirebilmek amacıyla işlemleri dijitalleştirdiklerini bildiren Koç, şu bilgileri verdi: "2018 yılında ilk hac kafile sorgulama işlemini e-Devlet'e aldık. 2019 yılında hac kayıt ön işlem müracaatlarını, 2020 yılında da kura sorgulama işlemini e-Devlet'e aldık. Bugün vatandaşlarımız, 26 Nisan 2022 tarihinden itibaren umre ve Kudüs turlarına başvuruyu e-Devlet Kapısı'ndan ve 9 Mayıs 2022 tarihi itibariyle de hac işlemlerinin hepsini kolay bir şekilde, 59,2 milyon kullanıcımızın kolay bir şekilde e-Devlet Kapısı'ndan yapmasını sağlamış olduk. Bu hizmetlerde ön kayıt başvurusundan tutun, kura sonuç ve durum sorgulamasına, organizasyon tercihinden kesin kayıt işlemlerine, ilave hizmetler olarak da sadece Bakanlıklarımızı ilgilendiren pasaport, aşı, uçuş ve konaklama, ödeme planı ve her türlü hizmet için tek bir pencereden bir ortam hazırlandı. Her adımın teker teker videosunu oluşturduk ve bunu e-Devlet Kapısı'na koyduk. Vatandaşlarımız, dijital okuryazarlıkları ne kadar olursa olsun, kolay bir şekilde, videoyu izleyerek başvurularını kendi yapabilir hale gelecek." (ÖNCÜ HABER/AA)