COVİD-19 nedeniyle Düzce’de sağlık sisteminin yükü günden güne artarken hastanelerdeki yoğun bakım ve servis doluluk oranı yüzde yüze ulaştı. Pandemi Acil Servis’inde koronavirüs PCR testi yaptırmak için bekleyen vatandaşların kuyruk oluşturduğu Düzce’de test sonuçlarının çıkış süresi de 4 güne kadar uzadı. Her gün 300’ü aşkın vatandaşa COVİD-19 teşhisi konan şehirde, filyasyon ekipleri de gece gündüz temaslı taraması çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık sisteminin yetersiz kalmaya başladığı Düzce’de olduğu durum tüm Türkiye’de alarm veriyor.

COİVD-19 kaynaklı ölümlerin ve yeni hasta sayılarındaki artışın önüne geçilmesi amacıyla Bilim Kurulu’nun tavsiyesi ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin kararıyla alınan yeni tedbir ve kısıtlamalar da bu akşam 20.00 itibariyle devreye giriyor.

Bu kapsamda alışveriş merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri sadece 10.00-20.00 saatlerinde hizmet sunacak. Restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme ­içme yerleri 10.00- 20.00 saatlerinde sadece paket servis veya "gel­al" hizmeti verecek şekilde açık olabilecek.

Sinema salonları 31 Aralık 2020 tarihine kadar, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonları, lokaller ve çay bahçeleri ile halı sahaların faaliyetleri ise yeni bir karar alınıncaya kadar durdurulacak.

Tüm illerde 65 yaş ve üzeri kişiler gün içerisinde 10.00-13.00 saatlerinde 1 Ocak 2001 ve sonrasında doğan 20 yaş altı bireyler ise gün içerisinde 13.00-16.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek. Bu saatler dışında belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşların sokağa çıkmaları kısıtlanacak.  Yeni bir karar alınıncaya kadar hafta sonları saat 10.00- ­20.00 dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

VATANDAŞTAN MÜCADELEYE TAM DESTEK

Öncü Haber ekibi yeni kısıtlamalar ve koronavirüsle mücadele de son durumla ilgili koronavirüsün hayatı tehdit etmeye devam ettiği Düzce’nin nabzını tuttu. Kötü gidişatın farkında olan Düzceliler alınan tedbir ve kısıtlama kararlarına tam destek verdi.

“DEVLETİMİZE HAK VERİYORUZ"

Esnaf Mehmet Anaç isimli vatandaş, “Devletimize hak veriyoruz bu kısıtlamaların olması gerekliydi. Bu durumun sorumlusu bizleriz çünkü  dikkat etmedik ve uyulması gereken kurallara uymadık bu nedenle de kısıtlamalar getirildi.  Kısıtlamaların getirdiği kurallara uymaya Çarşamba günü dernek başkanımızda gelem mesaj ile başladık. Önceki kurallara da harfi harfine uysak da bu durum karşılıklı olması gerekir. Kurallara biz uyarken karşınızdaki kişilerin kurallara uymaması kısıtlamaları beraberinde getirdi” dedi.

“ESNAF OLARAK ZOR DURUMDAYIZ"

Bir başka esnaf Nuri Sarıahmet yeni kısıtlamaların gelmesi ile zaten zor durumda olan iyice güç bir duruma düştüğünü söyleyerek,  “Devletimiz vatandaşlara çay vermeyin sadece esnafa verin diyor esnaf çok fazla çay içmiyor. Bu nedenle esnaf olarak zor durumdayız Allah herkesin yardımcısı olsun.” ifadelerini kullandı.

Kenan Ceylan isimli vatandaş da vaka sayılarındaki artışa dikkat çekerek, “Vaka sayılarının artması yeni kısıtlamaların gelmesine neden oldu. Yeni kısıtlamalar işe gidecek insanları zor duruma düşürdü ama sağlığımız için kısıtlamaların gelmesi gerekliydi. Vakaların iyice artmaması için bütün tedbirlere uymalıyız” dedi.

“SADECE 65 YAŞ ÜSTÜNE DEĞİL HERKESE YASAK GELMELİ"

Yaşlı vatandaş Sefer Arı da 65 yaş üstü olarak her kurala uyduklarını belirterek, “65 üstü vatandaşlar olarak her kurala uyduğumuz halde yeni gelen kısıtlamaları bize ceza olarak görüyorum. Vaka sayısına göre yeni kısıtlamalar gelecekse üç hafta boyunca herkese sokağa çıkma yasağı gelmeli. Vaka sayılarının artmaması için herkes kurallara uymalıdır” dedi.

“KURALLARA UYMALIYIZ"

Mesut Işık ise tüm kurallara uymanın hayati öneminin altını çizerek,”Yaşamımız, sağlığımız ve ailemiz için yeni kısıtlamalar dahil bütün kurallara uymalıyız. İşi olmayan vatandaşlarımız evlerinden çıkmasın. Vakalar artarsa kısıtlamalar genişletilsin gerekirse sokağa çıkma yasağı bile gelmeli. Kurallara uyarsak bu hastalıkla baş edebiliriz ama eğer kurallara uymazsak biz bu hastalığı baş edemeyiz” diyerek tüm vatandaşlara kurallara harfiyen uyma çağrısı yaptı.