29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla Türk milletinin tarihinde yeni bir dönem başlarken, "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir" sözü, devlet yönetiminde en belirgin şekliyle yerini aldı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen kurulduğu tarih olan 29 Ekim’in Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmasına karar veren Ulu Önder Atatürk, diğer bayramlar olduğu gibi bu bayramı da gelecek nesillere bir miras olarak bıraktı.

Kurtuluş Savaşı'nın Türk milletinin zaferiyle sonuçlanmasının ardından yeni bir yönetim biçiminin belirlenmesi şarttı. 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalanarak yeni Türk devletinin bağımsızlığı kabul edildi. İkinci dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin toplanmasından 2 ay sonra 13 Ekim 1923'te Ankara, Türkiye'nin hükümet merkezi oldu. Artık mevcut rejimin isminin de bütün açıklığı ile konulması, yeni devletin başkanının seçilmesi gerekiyordu.

Mustafa Kemal ve arkadaşları yaptıkları çalışmalar sonucu Türkiye'ye yakışır yönetim şeklinin cumhuriyet olduğuna karar verdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye'nin yönetim biçimi cumhuriyet olarak belirlendi. Nihayetinde 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi. Bunun 101 pare top atışıyla kutlanması aynı gün meclis tarafından kararlaştırıldı. TBMM'de teklifin 19 Nisan'da kabul edilmesiyle 29 Ekim, 1925 yılından bu yana "Milli Bayram" olarak kutlanmaya başlandı. 29 Ekim, her yıl yurt genelinde olduğu gibi Düzce’de de coşku içinde kutlanıyor.

Milli birlik ve beraberliğin, toplumsal dayanışmanın üst düzeye çıktığı milli bayramlarımızdan biri olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 98. yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı, minnet ve şükranla anıyoruz.