Eğitim-Bir-Sen Düzce Şube Başkanı Ömer Faruk Çelebi,Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) türbanlı öğrencilere yönelik protestoyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

ŞOVENİST BİR İDEOLOJİNİN ÜRÜNÜ

"Başörtülü öğrencilerin temel hak ve hürriyetlerine yönelik müdahale akıllara durgunluk vermiştir." diyen Çelebi," Temelde birey olarak aynı haklara sahip olduğu arkadaşlarına karşı bazı kendini bilmezlerin tahakküm etmeye kalkması, zorbalığa soyunup onları taciz etmesi hadisesi sıradan bir olay değildir."dedi. Türkiye bir hukuk devleti olduğunu hatırlatan Çelebi, "Kamu kaynağını kullanan, 73 milyon insanın vergileriyle finanse edilen devlet üniversiteleri, ne üniversite yöneticilerinin ne üniversite personelinin ne de üniversite öğrencilerinin malıdır. Kamu üniversiteleri halka aittir. Bu itibarla kimsenin, kamu üniversitelerini kendi şahsi malı, kendi ideolojisinin ‘kurtarılmış bölgesi’ gibi görme ve davranma hakkı yoktur. Sahip olduğu ifade özgürlüğünü, kılık-kıyafet özgürlüğünü ve eğitim-öğrenim hakkını başkalarından esirgeyenlerin sahip olduğu düşünce ancak ve ancak şovenist bir ideolojinin ürünü olabilir. Bu düşünce yapısıyla malul olanların insanların, evrensel hukuktan ve anayasadan kaynaklanan haklarının kullanılmasına engel olmaya kalkışmaları kabul edilemez."ifadelerini kullandı.

SUÇ TEŞKİL ETMEKTEDİR

Yapılan çirkin saldırının üniversiteye kayıt yaptırmaya gelen öğrencilerin bu işlemlerini engellemeye ve fiilen ortadan kaldırmaya dönük bir hareket olduğundan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 112. maddesinin eğitim ve öğretimin engellenmesi kapsamına girerek suç teşkil ettiğine dikkat çeken Çelebi, yine bu saldırının, sırf başörtü öğrencilere yapılması, bu öğrencilerin hedef gösterilmesi, kılık-kıyafetleri sebebiyle kayıt yapmalarının engellenmesi, Türk Ceza Kanunu’nun 115. maddesinde tanımlı “inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin engellenmesi” suçunu oluşturduğunu söyledi.

Çelebi açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Bu çirkin saldırıya maruz kalarak, kayıt yaptırmaları engellenen, inançlarından ve kılık-kıyafetlerinden dolayı tartaklanan, aşağılanan öğrencilere ve velilerine Eğitim-Bir-Sen olarak, yasal haklarının kullanılması noktasında hukuki destek sağlamaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. ODTÜ’de yaşanan zorbalık karşısında tahriklere kapılmayıp sağduyulu davranan başörtülü kızları tebrik ediyor, ODTÜ yönetimini, görevini yapmaya ya da YÖK dâhil yetkili makamları ODTÜ yönetimi hakkında gereğini yapmaya davet ediyoruz."

OLAY

ODTÜ'de bir grup öğrenci, yeni gelen öğrencilere 'yurt vaat ettikleri' suçlamasıyla bir grup başörtülü öğrenciye tepki göstermiş, Ellerindeki dövizlerle bu öğrencileri işaret eden grupla başörtülü öğrenciler arasındaki tartışma çıkmıştı.

HABER; S. KAŞKIR