AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı ve AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, bugün Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gönül Asuk ve İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Günal ile birlikte Düzce Belediyesi Mutfak Sanatları Merkezinde kameralar karşısına geçti.

“DÜZCE’YE NE YAPILDIYSA AK PARTİ DÖNEMİNDE YAPILDI”

Düzce’deki sağlık yatırımları ve eğitim yatırımları ile ilgili müjdelerini sıralayan Keşir, Düzce’nin il olmasının ardından Düzce’ye ne yapıldıysa, AK Parti iktidarı döneminde yapıldığını kaydederek, “Özellikle biliyorsunuz; sağlık ve eğitim yatırımlarını son derece önemsiyoruz. Aslında bugün Düzce il olduktan sonra, aslında ne yapıldıysa 2002’den buyana AK Parti iktidarı döneminde yapıldı. Biz 2015 yılında Sayın Bakanımız Faruk Özlü ile beraber Milletvekili olduğumuz dönemde, temel ihtiyaçlarımız vardı, eksik kalanlar vardı, biz o gün bugündür Düzce’miz için çalışıyoruz. Ama ben; tabii bu kadar geriden anlatmak istemiyorum. Özellikle son 3 yılda sağlık yatırımlarında ciddi bir hamle yaptık. Aslında 2015 yılıydı bizim o kararlığımız. Sayın Bakanımız Faruk Özlü ile birlikte, özellikle inşaatı uzun süren yeni hastanenin yapım sürecini bizzat takip ettik. O dönemde tam arazideydik hepimiz. Bunun beraberinde, Düzce hızla büyüyen ve gelişen bir şehir. Doğurganlık olayında en düşük illerdeniz, ama hızla nüfus artışı yaşayan illerin de başında geliyoruz. Bunun bütün sebebi, göç alıyor olmamız. Şehrimiz, OSB’lerden dolayı ve bulunduğu lokasyondan dolayı cazibe haline geldi. Düzce aslında bölgenin de bir cazibe merkezi. Tabii bu artan nüfusla beraber, artan ihtiyaçlarda var. İşte eğitim alanında yapılaşmada eksilikler var, sağlık yatırımları yapılaşmalarında eksiklikler var” dedi.

“DÜZCE’NİN FARKLI BÖLGELERİNE AİLE SAĞLI MERKEZLERİ İNŞA EDECEĞİZ”

Düzce’de sağlık yatırımlarının artarak devam edeceğini dile getiren Keşir, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Özellikle son 3 yılda, hem yeni sağlık tesisi yapımı, hem de tıbbi cihaz ve alet ve donanımlarının arttırılmasıyla ilgili yaklaşık 64 Milyonluk yatırım aldık. Bunların içinde Bahçeşehir Bölgesinde açtığımız Semt Polikliniği, Sağlıklı Yaşam Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezi, bunları çok önemsiyoruz. Bunu seçim döneminde de söylemiştim. Buradaki nüfus yoğunluğu, bir Semt Polikliniğini hak eden bir yoğunluk. Biz burasının açılışını gerçekleştirdik. Akabinde, pandemi ile beraber pandemi eksenli bir bir sağlık süreci gitti. Burada, bir Semt Polikliniği ve Sağlıklı Yaşam Merkezi önemli. Diğer taraftan Arapçiftliği ve farklı bölgelerde açtığımız sağlık ocakları ve aile sağlığı merkezleri var. Şimdi planladığımız iki yer var; birisi Boğaziçi Yazlık Mahallesinde, bir diğeri de Duraklar Köyü’nde Aile Sağlığı Merkezi yapılacak. Diğer taraftan devam eden işlerimiz var. Mesela biliyorsunuz; eski hastane binasının arsasına büyük bir okul yapıyoruz. Beraberinde oraya Aile Sağlığı Merkezi ve 112 İstasyonu yapıyoruz. Burada bir yol terki probleminden dolayı biraz geç kaldık. Diğer taraftan Akçakoca Aile Sağlığı Merkezi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü bitti diyebileceğimiz bir noktada. Buradaki inşaat hızla ilerliyor.”

“AKÇAKOCA DEVLET HASTANESİ İÇİN İLK KAZMAYI ŞUBAT AYI İÇERİSİNDE VURACAĞIZ”

Düzce’de sağlık yatırımlarından en önemlisinin 50 yataklı Akçakoca Devlet Hastanesinin olduğunu ve hastane inşaatı için ilk kazmanın ise şubat ayı içerisinde vurulacağı müjdesini veren Keşir, şu bilgileri verdi:

“Akçakoca Devlet Hastanesi ile ilgili proje ihalesi yapıldı ve projesi çizildi. Allah nasip ederse, hesaplamalarımız doğru giderse şubat ayı içerisinde kazmayı vuracağız. Bizi çok heyecanlandıran bir proje bizi bu. Biliyorsunuz buraya 50 yataklı hastane yapacağız. Sağlık yatırımları bizi neden heyecanlandırıyor? Özellikle sağlık ile ilgili sorunlar, başta anne bebek ölümleri olmak üzere, bunların azaltılması olmak üzere AK Parti döneminde biz sağlıklı bir devrim gerçekleştirdik, Türkiye genelinde. Biliyorsunuz, pilot uygulama Aile Hekimliği Projesi ilk Düzce’de başladı. Başladığımızda, o dönemin muhalefeti, bunun uygulanamayacağını, olamayacağını söylemişlerdi. Ama gördüğünüz gibi Düzce’de başlayan Aile Hekimliği uygulaması tüm Türkiye’de artık sağlık sisteminin vazgeçilmez bir uygulaması haline geldi. Yeni Akçakoca Devlet Hastanesi yapılana kadar, biliyorsunuz Akçakoca’nın Acil Servisini genişlettik, oradaki yatak sayılarını arttırdık, ilave ek bir bina yaparak.”

“EĞİTİM İLE MÜJDELERİ MİLLİ EĞİTİM BAKANIMIZ DÜZCE’DE VERECEK”

Düzce’de eğitim ile ilgili müjdeleri, bu ay içerisinde Düzce’ye gelecek olan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in vereceğini anlatan Keşir, “Özellikle eğitim konusunda birkaç bir şey söylemek istiyorum; Sayın Bakanımız Faruk Özlü’nün son bir, bir buçuk yıldır ki girişimleri ile merkezde eğitim bina konusundaki sıkıntıları çözüyoruz. Bu arada, deprem nedeniyle yıkılma kararı alınan okullarımızın yeniden yapılma süreci var, onları takip ediyoruz. Aynı zamanda diğer ihtiyaçlar var. Bu ayın içinde Sayın Milli Eğitim Bakanımız Düzce’ye gelecek. Bakanımız geldiğinde, eğitimle ilgili müjdeleri vereceğiz” diye konuştu.

“ANKARA’DA İMZAYI ATMADAN AÇIKLAMA YAPMIYORUM”

Eğitim yatırımları ile ilgili önceliklerini de anlatan Keşir, “Öncelikle bu depremden dolayı yıkılma kararı alınan okullarımızın bir an önce yapılmasını istiyoruz. Aynı zamanda bu bölgede kapanan bir Meslek Lisemiz var; onu dönüştürerek yeni bir formatta yeniden hizmet vermesini istiyoruz. Bunu karar çıktıktan sonra açıklamak istiyorum. Beni tanıyanlar bilir; Ankara’dan imzayı almadan açıklama yapmıyorum. En son Diş Sağlığı Merkezi ile ilgili müjdemiz oldu. Bunu uzun süredir takip ediyorduk. Aynı zamanda yine özellikle Yığılca Bölgesinde doğalgaz dönüşümü yapılmayan okullarımız kaldı. Onların ödeneği ile ilgili kararı aldık, ödeneği getirmeye çalışıyoruz kısa zamanda” şeklinde konuştu.  

“OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ORANINDA TÜRKİYE’DE 58’İNCİ SIRADAN, 6’YA ULAŞTIK”

Düzce’nin son 5 yılda okul öncesi eğitimde çok büyük mesafe kaydettiklerinin altını çizen Keşir, “Düzce’nin eğitim çıtası, aslında 5 senedir yükselme eğiliminde. Biliyorsunuz, eğitime ne kadar erken başlarsanız, çocuğun eğitimde kalma süreci o kadar uzuyor. Biz ne yazık ki, anasınıfı okullaşma oranında 58. sıradaydık. Yani 5 yıl öncesinin rakamını veriyorum size. Ben 5 yıl evvel Milletvekili olduğumuzda Bakan Bey Faruk Özlü ve Fevai Arslan bey ile beraber Milli Eğitim Bakanlığı’na gittik. Dedik ki; ‘Düzce’nin eğitim verilerini bizlere çıkartın. İşte eğitim verileri hemen çıkmıyor. Ortaokul Genel Müdürlüğü’nde ayrı veriler var, Personel Genel Müdürlüğü’nde ayrı veriler var, Fiziki Destekte bina verileri var, anasınıfında onun verileri var. İnanın Milli Eğitim Bürokratlarını 3 ay çalıştırdık. Eğer ben kendimle ilgili bir şey söyleyeceksem, ben çalışırım. Hatta Bakan ve Bakan Yardımcısı Türkiye’nin hiçbir iline böyle bir çalışma yapmadıklarını bize söylediler. 3 ayın sonunda kalın bir rapor çıkarttılar bize. Ortaokulda neredeyiz, lisede neredeyiz, anasınıfında neredeyiz, fiziki binada neredeyiz? Hepsini tek tek çıkarttık. Orada bize en çarpıcı rakamlardan bir tanesi buydu. Anasınıfı okullaşma sırasında genç bir il olmamıza rağmen 58. Sıradaydık. Bütün bu verilerle birlikte biz 5 yıldır elimize bir tablo aldık ve o tablonun ışığında çalışıyoruz, eğitim ve sağlıkta. Dönemin Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ile birlikte 2 proje gerçekleştirdik, bunlardan birisi de anaokulları ile ilgiliydi. Öğretmenlerden bir çalışma grubu oluşturuldu ve anasınıfı nüfusumuzu çıkarttık. Bu öğretmenlerimiz kapı kapı dolaşarak, bir eğitim seferberliği başlattık. Bugün açılan ek dersliklerle beraber, Türkiye’de 58’ten, 6 sıraya geldik. Bu beni şöyle heveslendiriyor, bir binayı yaparsınız, iki senede ortaya çıkar, ama eğitimde yaptığınız 2 sene de ortaya çıkmaz. Eğitimle ilgili yaptığınız yatırımlar, uzun vadeli yatırımlar. Yine o raporda bizim veli motivasyonumuz düşük olarak göründü. Biz o anlamda velileri eğitime katmak içinde başka bir proje yaptık. Bunların hepsi, damla damla, tuğla tuğla eğitim yatırımlarımızın üzerine konan şeyler” ifadelerini kullandı.

Öncü Haber muhabirinin, son günlerde serbest piyasada fındık fiyatlarının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı rakamların altında işlem gördüğünü sorması üzerine Keşir, “Bu konuda aslında ben üzgünüm. Fındık bizim çok uzun zamandır çalıştığımız bir konuydu ve 3 senedir de bir düzene oturdu fındık fiyatları. Geçen yıl fındık üreticileri son derece memnundu fiyatlardan. Ama biliyorsunuz, özellikle bu yıl Düzce’de yaşadığımız sorun, dönüm başına TMO’nun alacağı fındık tonajı ile ilgili bir sorun. Bunu da biliyorsunuz ne siyasiler belirliyor ne de bürokratlar belirliyor. Düzce’de oluşturulan ve fındık rekoltesini belirleyen bir komisyon var. Üniversite’nin içinde olduğu, Tarım Müdürlüğü’nün içinde olduğu, Ziraat Odası’nın içinde olduğu ve Borsa’nın içinde olduğu bir komisyon. Mesela sorun bana ilk geldiğinde dediler ki ‘Düzce’de dönüm başına 130 kilo fındık alınıyor, Zonguldak’ta bu rakam 200. Ben önce bir delirdim tabii ‘Nasıl böyle bir şey olur’ diye. Ama sorunu öğrendiğimizde, yerelde belirleyen komisyonun üzerinden yüzde ile hesaplandığını öğrendik. Zonguldak’ta ki komisyon hemen hemen gerçeğe yakın bir rekolte tahmininde bulunmuş. Ne yazık ki bizim komisyondaki arkadaşların hesaplamaları tutmamış. Yine de biz müdahale edeceğimiz bir durum var mı diye uğraştık, konu ile ilgili” açıklamalarında bulundu.

ÖZLÜ: “OKULLAR KONUSUNU KÖKÜNDEN ÇÖZECEĞİZ”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ise, Düzce Şehir Merkezinde kalan okulların taşınması ve depremde hasar gören okulların yıkılmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla süreceğini anlatarak, şu ifadelere yer verdi:

“Az önce Ayşe Hanım’ın bahsettiği yıkılan okullar konusu vardı. Bu konuda toplantı yaptık Milli Eğitim Müdürümüz ile. Bunlara yer tahsisi konusunda belediyemiz çalışıyor. Rıza Malatyalı okulu yıkılan bir okuldur. O okulun yerinin ayarlanması için biz gayret sarf ediyoruz. Nasıl şehir merkezinde kalan okulların, dışarıya taşınmasında, ciddi bir mesafe aldıysak, diğer depremde hasar gören ve yıkılma kararı alanın okulların taşınması konusunda da ciddi bir şekilde gayret sarf ediyoruz. Bu konuda bize destek olan belediye personelimize çok teşekkür ediyorum. Okullar konusunu arkadaşlar, kökünden çözeceğiz. Bakın Kasım Aktaş Ortaokulu, Düzce’nin en büyük ortaokuludur. Bu okulun kaba inşaatı bitti, ince inşaatına başlayacağız. 2 aralıkta İsmet Paşa okulunun yerine yapacağımız okulun ihalesi var. Projelerini biz yaptık, çok güzel bir okul olacak. Yine hayırseverlerle ve belediyemiz tarafından finanse edilen Azmimilli Okulunun kazı çalışmalarına başladık. Bunları da inşallah önümüzdeki eğitim yılına yetiştireceğiz. Düzce bu bahsettiğimiz çalışmalarla ikili eğitime son veren ilk illerden birisi olacak.”

HABER: Savaş ARI