Düzce Üniversitesi tarımsal atıkların endüstriye geri kazanımı konusunda büyük bir iş birliğine imza attı.

Sözleşmeye; Düzce Üniversitesi adına Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü adına İl Müdürü Necdet Çiçek, GP-TECH firması adına ise GP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sherif Desouky imza attı.

Düzce Üniversitesi’nin ihtisaslaşma sürecinde iş birliği sözleşmesi imzaladığı GP Holding, Düzce’de toplam yatırım bedeli 20 Milyon Euro olan ve 5 Milyon Euro'luk kısmı tamamlanan üretim alanında, hali hazırda tarımsal atıklardan odun kömürü de dahil olmak üzere çeşitli ürünler üretiyor. İmzalanan sözleşme ile biyokütleden elde edilecek odun sirkesinin, tarımsal üretimde organik gübre olarak kullanımına yönelik iş birliği yapılması planlanıyor. Odunun kömüre dönüştürülmesi için uygulanan proliz işlemi sırasında ortaya çıkan bir ürün olan odun sirkesi, tarım ve hayvancılıkta oldukça geniş bir kullanım alanına sahip.

Türkiye’de büyük çaplı ve lisanslı üreticisi olmayan odun sirkesi, tamamen dışa bağımlı bir ürün iken imzalanan sözleşme ile fabrikanın üretim alanında Düzce Üniversitesi’nin Ar-Ge desteği, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün tarımsal alan desteğiyle önce pilot ölçekli, sonra da tam ölçekli odun sirkesi üretimi yapılacak.

Planlanan tesisin tamamlanması durumunda, Düzce Üniversitesi desteğiyle dünyanın en büyük kapasiteli odun sirkesi üretim tesisi Düzce'de kurulmuş olacak. Düzce Üniversitesi’nin ihtisaslaşma sürecinin önemli kilometre taşlarından birini temsil eden sözleşmenin, uzun vadede ülkemize önemli bir ihracat girdisi sağlaması bekleniyor.