Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın afet riski altındaki alanlara yönelik başlattığı yenileme çalışmalarıyla ilgili 32 ilde 18 yaş üzerindeki 4 bin 285 kişiyle anket yaptı.
Ankete göre vatandaşların yüzde 80'i Kentsel Dönüşümü desteklerken, dönüşüm için evini boşaltmaya hazır bir tablo ortaya çıkartıyorlar.Vatandaşların yüzde 45.6’sının 50 ila 100 metrekare arasında büyüklükteki evlere sahip olduğunu ortaya koyan anket, halkın büyük bölümünün oturduğu binanın riskli olup olmadığı konusunda bilgi sahibi bulunmadığını da gösterdi.
Ankete katılanların yüzde 76’sı “Evinizi alırken/kiralarken depreme karşı zemin etütlerinin yapılıp yapılmadığına dikkat ettiniz mi?” sorusuna “hayır” yanıtını verirken, “Evinizi alırken, kiralarken depreme dayanıklı olup olmadığını araştırdınız mı?” sorusuna verilen yanıt da yüzde 75 oranında “hayır” oldu.
“Kira yardımı olursa”
“Yaşadığınız binanın ya da binanızın üzerinde kurulduğu zeminin depreme dayanıksız olması halinde ne yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna ise, katılımcıların yüzde 40,7’si “devlet kira yardımı yaparsa bina yeniden yapılana kadar boşaltırım” seçeneğini işaretleyerek olumlu yanıt verdi. “Daha güvenli bir yerde yaşamak için hemen boşaltırım” diyenlerin oranı ise yüzde 23,3 oldu.
Vatandaşın büyük çoğunluğunun deprem bölgelerindeki riskli yapıların tespitinin bina sahipleri veya idare tarafından yaptırılmasını uygun bulduğunu ortaya koyan ankete göre, Türk halkının yaşadığı yeri seçerken dikkate aldığı en önemli faktör, “aile ve akrabalarının bulunduğu yerlere yakın olmak”. Anket sonucunda diğer faktörler ise “Doğup büyüdüğüm yer olması” ve “Ev/Daire fiyatlarının uygun olması” şeklinde sıralandı.
“Bir depremde evinizin hasar göreceğini ya da yıkılabileceğini düşünüyor musunuz sorusuna” metropoller de yaşayan vatandaşların yüzde 43’ü “evet” yanıtını verirken, çoğunluk bu konuda kararsız kaldı. Ortaya çıkan sonuç halkın yüzde 50’sinin yaşadığı yerin olası bir depremde ayakta kalacağından şüpheli olduğunu ortaya koydu.