Türkiye Sigara yasağı konusunda 20 yıldır, 40'dan fazla resmi ve sivil toplum kuruluşunun tek şemsiye altında toplanmasıyla çalışan SSUK, Nikotin ve Sigara Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen ve Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi Birliğinin şemsiyesi altındaki birçok uluslararası örgütün ortak kararıyla verilen, "Global Smoke Free Partnership" Özel Ödülüne layık görüldü.
Kapalı kamu alanlarında sigara yasağını en iyi Guatemala, Kolombiya, Uruguay, İrlanda, İngiltere, Türkiye ve Yeni Zelanda'nın uyguladığını, İtalya, İsveç, Norveç ve Fransa gibi birçok ülkede ise problem ve istisnalar bulunduğu belirtildi.
Kolombiya ve Singapur'da hükümetlere verilen ödülün, sigara yasağı için uzun yıllar mücadele etmesi nedeniyle Türkiye'de sivil topluma layık görüldüğü bildirildi.
Türkiye'nin, bu yasakla birçok ülkede bilinen ünlü "Türk gibi sigara içmek" deyimini "yıktığına" dikkati çekildi.
Dünya'nın Türkiye'den böyle bir davranışı hiç beklemediğine işaret edilen açıklamada "Türkiye'de hiç beklemedikleri şekilde tüm sivil toplumunun bir araya gelmesine ve birden bire rüzgarın farklı bir yöne esmesine, üstelik de bu savaşın uluslararası sigara endüstrisinin tüm baskısına rağmen kazanılmasına çok şaşırıyorlar. Sonuçta, Türklerle sigara o kadar bağdaştırılmış ki, yıllar önce BBC'deki bir programda "Türk erkekleri üç şey yapar: bıyıklıdır, futbol meraklısıdır ve sigara içer" demişlerdi, "Türk gibi sigara içmek" gibi yerleşmiş bir deyim var. Sadece tütün üreticisi olmakla değil, sigarayı çok içmekle de tanınıyordu.
Dolayısıyla "Türkler kendi sağlıkları için iyi şeyler yapamazlar" diye düşünüyorlardı. Bunların hepsi tersine dönüyor diye şaşırıyorlar.