Dünya Tütünsüz Günü Düzce’de etkinliklerle kutlandı. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları ve Düzce Bisiklet Kulübü üyelerinin katılımıyla Düzce Belediyesi önünden Anıtpark Meydanı’na kadar yürüyüş düzenlendi.

Tütün kullanımının zararları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla “Dumansız Bir hayata Koşuyoruz; Siz de gelin” yazılı pankart ve üzerinde günün önemine ilişkin yazıların bulunduğu dövizlerle yürüyen Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanları Anıtpark Meydanı’nda toplandı.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İbrahim Özcan’ın da katıldığı yürüyüş sonrasında sigarayı bırakan üç vatandaşa bisiklet hediye edilerek sertifikaları verildi.

Sigarayı bırakan herkese bisiklet
Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Düzce Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Özyörük şunları söyledi:

“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle ilimizde tütün ve tütün mamulleriyle mücadeleyi bugün daha aktif bir şekilde başlatmış bulunuyoruz. Bu ürünü bu tütün dediğimiz illete insanımızın bulaşmaması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bir biçimde bu maddeyle tanışmış olanları ve bağlanmış olanları da kurtarmaya çalışacağız. Güçlü bir ekibimiz ve kadromuz var. Sigarayı bırakan her insanımıza da bir tane bisiklet hediye edeceğiz. Ama eninde sonunda bu sigarayla mücadele ederek insanımızı koruyacağız.”

Sigarayı bırakmak isteyenler aile hekimliğine
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Cemil Işıksönmez ise sigarayı bırakmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu.

Işınsönmez, “Dünya Sağlık örgütünün tanımıyla sigara kullanımı kronik bir hastalık. Bu sene Dünya Sigarasızlık Günü Ramazan Ayına denk geldi. Özellikle oruç tutan vatandaşlarımız açısından da bunu pozitif bir hale dönüştürebiliriz. Sigarayı bırakma açısından daha avantajlı bir konuma gelebilirler. Yakın bir zamanda sağlık bakanlığımızın uygulamasıyla da ilaçlar ücretsiz olarak karşılanacak. Aile hekimliği polikliniğimizde 5 gün sigarayı bırakmak isteyen hastalara hizmet veriyoruz. Halk Sağlığı Müdürlüğümüzle birlikte bu işi koordineli bir şekilde yürütmekteyiz. Vatandaşlarımız öncelikle karar versinler. Bırakmak isteyenler de mutlaka profesyonel yardımla bıraksınlar. Çünkü kendi kendine denerken olumsuz sonuç verme durumu daha yüksek. Kesin karar vermemiş olsalar dahi başvursunlar.” dedi.