Batı Karadeniz bölgesi kuvvetli sağanak yağışların ardından tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşadı. Sel ve taşkın nedeniyle Bozkurt ilçesi adeta haritadan silinirken 3 ilde toplamda 81 kişi öldü, onlarca kaybı arama çalışmaları ise sürüyor.

BOZKURT’U YERLE BİR EDEN GERÇEK: TOMRUK DEPOSU

Felaketin ardından bir kez daha doğa şartlarına uygun olmayan bir şekilde insan eliyle yapılan yanlışlar tartışılmaya ve konuşulmaya başlandı. Bozkurt’taki felaketin en büyük nedenlerinden biri de ilçenin bulunduğu vadide Ezine Çayı'na yakın kurulan tomruk deposu oldu. Selin önüne kattığı tomruklar Ezine Çayı üzerindeki köprülerin tıkanmasına neden oldu. Bu durum selin şiddetini arttırdı. Tıkanan köprüde biriken sel suları, çaydan taşarak ilçe merkezine aktı. Ayrıca binalara çarpan tomruklar da yıkıma neden olurken tomruk deposu ilçeyi yerle bir etti.

BEYKÖY TOMRUK DEPOSU’NDA OLASI TEHLİKE

Acı gerçeğin ortaya çıkmasının ardından son dönemde ülke genelinde etkili olan kuraklığa karşın mevsim normallerin üstünde ve ülkenin en çok yağış alan illerinden olan Düzce’deki tomruk depolarına çevrildi. Düzce’nin en büyük akarsularından olan ve dağlardan gelen sular nedeniyle yağışlı havalarda debisi oldukça yükselen Uğur Suyu kenarında bulunan tomruk deposunun tehlike saçması önlem alınmasının hayati öneminin perçinledi.

DSİ’DEN GÖRÜŞ İSTENDİ

Dereye yalnızca 65 metre uzaklıkta bulunan ve bölgenin en büyüklerinden olan Düzce Orman İşletme Müdürlüğü Beyköy Tomruk Deposu’na ilgili müdürlükten açıklama geldi. Yapılan açıklamada eldeki imkânlar dâhilinde tedbirlerin alındığı ve Devlet Su İşleri’nden taşkın riski olup olmadığıyla ilgili görüş istendiği belirtildi. Gelecek rapor doğrultusunda da önlemlerin kapsamının genişletilmesi için çalışma yapılacağı kaydedildi.

“DSİ, UĞUR SUYU ÜZERİNDE ISLAH ÇALIŞMASI YAPTI”

Düzce Orman İşletme Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Düzce ili Beyköy beldesi sınırları içerisinde Uğur Suyu sınırındaki Beyköy Deposu’nun durumuna ilişkin yapılan değerlendirmede depoda şu an için geçici olarak gerekli tedbirler alınmıştır. Daha kapsamlı bir çalışma için DSİ’ye “Taşkın Tehlike ve Taşkın Risk” durumu olup olmadığına dair görüş sorulmuştur. DSİ’den gelecek rapora istinaden, gerekmesi halinde daha geniş tedbirler alınacaktır. Ayrıca depo alanının yeterli genişlik ve yayvan yapıda olması, DSİ tarafından Uğur Köyü Uğur Suyu üzerinde gerekli ıslah çalışmalarını yapılmış olması ile de gerekli tedbirler alınmıştır.” denildi.

Bu açıklamanın ardından gözler şimdi de DSİ’den gelecek rapora ve sonrasında olası riske karşın atılacak adımlara çevrildi.

HABER: Mehmet GÜNESEN