Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye’nin stratejik tarım ürünü olan fındık ihracatının yüzde 35’lik kısmını gerçekleştiren İtalyan firması Ferrero’ya yönelik eleştirilerle ilgili açıklama yaptı.

‘FERRERO’YU HEDEF GÖSTERMEYİN’

Gürdoğan açıklamasında, “Çok değerli siyasi temsilcilerimizin sektör gerçeklerini araştırmadan, tamamen geçmiş yıllarda üreticinin sırtından geçinen, fındık üreticisinin ürününü alıp parasını 3 yıl sonra ödeyen veya batıran belli çevrelerin verdikleri yanlış bilgilerle, ülkemizde yatırım yaparak binlerce vatandaşımıza ekmek kapısı olan sektörün en itibarlı firmalarını rencide etmemelerini, hedef haline getirmemelerini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BU FİRMA GİDERSE, BU KADAR FINDIĞI KİME SATACAKSINIZ?’

Türkiye’nin tek başına dünya üretiminin yüzde 70’ini karşıladığı halde neden ihracatta en büyük pastanın İtalyan Ferrero olduğunu soranlara Gündoğan, “Ülkemiz fındık ihracatının yüzde 35-40’ını tek başına gerçekleştiren, tüm dünya geneline yayılmış 100’e yakın fabrikasında Türk fındığını hammadde olarak kullanan bir firmayı sektörden çekip çıkardığınız zaman zararı kim görecek, bu kadar fındığı kime satacak veya nerede kullanacaksınız? Yoksa 20 yıl önce olduğu gibi depolara yığıp çürütecek misiniz?” diye sordu.

‘FINDIKTA DÖNEN OYUNLARI FERRERO BİTİRDİ’

Yapılan açıklamaları ‘asılsız ve bilimsel gerçeklerden uzak suçlamalar’ olarak nitelendiren Gündoğan, “Neden ülkemizde üretilen fındığın yüzde 50 sini kullanabilecek bir çikolata markası oluşturamadı, yeni ürün geliştiremedi? Birilerini suçlamak kolay ancak yıllarca bu suçlamalarla Türk fındığına kimse katkı yapamadı, sadece avuçlarını ovuşturan belli kesimler bu durumdan kazanç sağladı. Nasıl mı? Gariban üreticinin malını önceden satın alıp, parasını 3 yıl sonra ya ödediler veya batırdılar. Hiç kusura bakmayın fındıkta dönen bu oyunları suçlamada bulunduğunuz Ferrero bitirdi, rahatsızlık ondan” ifadelerini kullandı.

YILMAZ: ‘ÜRETİCİNİN HAKKINI SAVUNANLARI HEDEF ALDI’

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın bu açıklamalarına MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz’dan çok sert tepki geldi. TBMM Genel Kurulu’nda söz alan Yılmaz, “Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan yardımcısı geçen gün yaptığı açıklamayla yabancı menşeli bir firmanın adeta sözcülüğünü yaparak Karadeniz’de fındıkla geçinen 7,5 milyon Karadenizliyi ve üreticinin hakkını savunan siyasileri hedef almıştır” dedi.

‘ÜRETİCİNİN KANINI EMEN FİRMAYI SAVUNDU’

Gündoğan’ın açıklamalarını ‘Ferrero’yu kutsayan açıklamalar’ olarak nitelendiren Yılmaz, “Bu kişi, yıllardır fındıkçının kanını emen ve ülkemizde hak ettiği ihracat gelirine ulaşmasını engelleyen bu firmanın, zor durumdaki üreticinin elinden bahçeleri ucuza kapatmasını adeta iyi bir şey gibi bize yutturmaya çalışmış, dünya üretiminin % 70’ini karşılayan ülkemizi bu firmaya muhtaç gibi göstermiştir” ifadelerini kullandı.

‘FİRMA SÖZCÜSÜ, İŞBİRLİKÇİSİ’

Gündoğan’ı söz konusu firmanın işbirlikçisi olduğunu ifade eden Yılmaz, “Fındık üreticisinin hakkını ve ülke çıkarlarını savunan siyasileri ve fındık çalışma grubunu avuçlarını ovuşturan kesim olarak niteleyen bu firma sözcüsünün asıl kendisi üreticinin kanını emen bu firmanın yatlarında viskisini yudumlayan işbirlikçileridir” dedi.

HABER: Mehmet GÜNESEN