Antalya’da Karadeniz ve Marmara Bölgesinde bulunan 20 İlin Tarım Müdürleri ve Bitki Koruma Şube Müdürlerinin katılımı ile Bitki Koruma Çalıştayı yapıldı. Çalıştaya Düzce’den Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal ve Bitki Koruma Şube Müdürü Burhan Şahin katıldı.
Çalıştay Konusunda bilgi veren Ayhan Ünal, “ İnsan sağlığını tehdit eden en önemli unsurlardan birisi tarımsal üretimde bilinçsizce kullanılan pestisitler yani tarım ilaçlarıdır. Nitekim dönem dönem yaş sebze ve meyvelerde pestisit kalıntısının tespit edilmesi insan sağlığını tehdit etmesi kadar, Ülke tarımı açısından da büyük riskleri beraberinde getirmektedir. 2009 yılı bu riskin bertaraf edilmesi bakımından gerek zirai mücadele ilaçlarının reçete ile satılmasına başlanılması, gerekse bitkisel ürünlerde kullanılan kimyasalların kayıt altına alınmasına başlanılması ve tarımsal ilaç bayileri hakkında yapılan yeni düzenlemeler nedeni ile bizim açımızdan önemli bir yıl oldu.
Çalıştayda daha kontrollü ve bilinçli zirai ilaç kullanılması öncelikli gündemimizdi. Gerek yanlış ilaç kullanımı gerekse diğer faktörler nedeni ile doğal dengenin bozulması çok büyük riskleri beraberinde getirmektedir. Örneğin yaban hayatına aşırı müdahaleler sonucunda bazı zararlıların popülasyonlarındaki artış büyük bir problem olarak nitelendirildi. Düzce’de büyük sıkıntı olmamasına karşılık diğer illerimizde yaban domuzu ve tarla faresi popülasyonundaki artış ve alınacak önlemler toplantının önemli gündem maddeleriydi dedi.