Düzce Üniversitesinin organize ettiği,” Türkiye’nin Avrupa Birliğine Giriş Süreci ve Türk Dış Politikası,” konulu Konferansa Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı, Eski Dışişleri Bakanı Ak Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, Düzce Üniversitesi Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Konuralp belde belediye Başkanı Yusuf Ercan, Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, Şoförler Odası Başkanı Yavuz Yılmaz, öğrenciler ve öğretim görevlileri katıldı. Üniversitenin Beci Yörükler Kampusun de bulunan toplantı salonunda gerçekleştirilen konferans Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Üniversite Rektörü Funda Sivrikaya Şerifoğlu’nun konuşmasıyla başladı. Şerifoğlu öğrencilerine hitaben yaptığı konuşmasında, arkalarında dağ gibi bir insanın durduğunu belirterek,” Burada çok değerli bir büyüğümüzü Yaşar Yakış'ı ağırlamaktan çok gurur duyuyoruz. Üniversitemizde böyle bir konferans vereceği için kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. Kendisi burada bize bazı bilgiler anlatacak. Avrupa birliği ile ilgili olarak görüşlerini bizlerle paylaşacak. Sizlerde soru cevap bölümünde kafalarınıza takılan bölümler olursa çekinmeden sormanızı tavsiye ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Yakış konferansta  Avrupa birliği Süreci, Dış politika ile ilgili olarak Ermeni Açılımı, Türkiye batıdan uzaklaşıyor mu batı ülkeleri ve Türkiye'de olan sorunlar ve konuşmasının sonunda ise Kıbrıs ile ilgili öğrencilere bilgiler verdi. Konuların bitmesinin ardından Milletvekili Yakış soru cevap bölümüne geçti ve Salonda bulunanlar tarafından sorulan soruları tek tek cevapladı.
Birçok ülkenin meclislerinde Soykırım iddialarını kabul etmesi üzerine yoğunlaşan sorular üzerine Yakış Ermeni Acılımı konusunda açıklamalarda bulundu. Yakış,” Türkiye’nin Muhatabı Ermenistan Anayasa Mahkemesi değildir. Ermenistan Devletidir  Devlet bizimle bu anlaşmayı imzalamıştır, bitmiştir. Onun için böyle bir endişeye kapılmamak gerekir. Bir de son zamanlarda güncel olan bir konuya da değinmek istiyorum. Sayın Başbakanımızın işte Türkiye’de 170 bin Ermeni var, bunlardan 70 bini kendi vatandaşımızdır, 100 bini Türkiye’de kaçak olarak bulunanlardır. Eğer bu kadar üstümüze varırlarsa o insanlara ne olacağını da oturup konuşuruz, dedi. Bunu da o Türkiye’nin 100 bin Ermeni’yi geri göndereceği şeklinde yorumladılar. Geçmişte benim beyanımda, bazı beyanlarımda o şekilde yorumlamışlardı, bundan birkaç yıl önce. Ben de o zaman bu konuda şunu söylemiştim. Bu Ermenilerin yurt dışında Türkiye’ye karşı yürüttükleri bu kampanya devam ederse, kamuoyundan Türk Kamuoyundan Türkiye’de yasa dışı olarak bulunan Ermenilerin geri gönderilmesi yönünde baskılar oluşabilir. Hükümet bu baskılara ne kadar dayanabilir belli olmaz demiştim. Yaşar Yakış Ermenilerin geri gönderilmesini istiyor diye basında o tarihte yer almıştı. Şimdi Başbakanımızın söylediği de oradaki vurgu Türkiye’de bu kadar Ermeni’nin bulunmasına göz yumuyoruz beyler, buna bakın siz. Yani bizi bu insanlara ne yapacağımız konusunda düşünmeye zorlamayın. Ve bu kadar bunun ötesini düşünmek istemiyorum. Ben çünkü biraz önce özgeçmişimde gördünüz, 1960’lı yılların ortalarında konsolosluk yapıyordum. O tarihte bir konsolos olarak mesaimin büyük bir kısmı Belçika’dan sınır dışı edilmek üzere olan Türklerin sınır dışı edilmesine mani olmak için çalışıyordum. Binlerce insan gelmiştir bana böyle, her biri bir öykü. Yani her bir insan bir facia arkasında öyküsü var. Bu olayları çok yaşadığım için, bir insan, bir tek insanın dahi geri gönderildiği zaman neler yapıyoruz nasıl zarar veriyoruz, o insanların nasıl hayallerini yıkıyoruz bunu bildiğim için bu insanların böyle geri gönderilmesi, 100 bin insanın geri gönderilmesini gibi bir şeye hiçbir zaman sıcak bakmam” şeklinde konuştu.
Konferans sonunda Üniversite Rektörü Prof.Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu tarafından Yaşar Yakış’a Konferansa katılımından dolayı plaket verildi.