Karadeniz bölgesinin önemli geçim kaynaklarından olan fındık hasadı Düzce’de bugün başladı. Düzceli üreticiler hasat için bugün bahçelerine girerken, Yığılca Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın, üreticilere önemli uyarılarda bulundu.

Fındığın hasat edilmesinin ardından doğru kurutulmasını ve saklama ile depolamanın uygun bir şekide yapılması gerektiğinin altını çizen Yılgın, “Fındığın toplanmasının ardından, üzerine örtülen naylon örtünün çardak şeklinde olmalıdır. Cüruflu fındıklar beton harmanlarda 15-20 santimetre kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün soldurulduktan sonra patoza verilmelidir. Fındığı verdiğimiz patoz, fındıkları cürufundan tam olarak ayırırken fındık kabuğuna zarar vermemelidir. Cürufundan ayrılmış tane fındıklar, hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmalı. Eğer harman beton değilse  fındığın toprakla temasını önlemek için, jüt tente veya bez kullanılmalıdır. Tam olarak kuruyan kabuklu tane fındıkların içindeki patozun kırdığı iç fındıkla yabancı maddeler seçilmelidir. Çünkü bu maddelerin dayanıklılık süresi az olduğu için küflenerek aflotoksin oluşturabilmektedir. Kuruyan fındıklar iyice soğuduktan sonra, sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara konulmalıdır" dedi.

Yılgın ayrıca, naylon çuvalların fındıkların küflenmeye yol açabileceğini, bu nedenle jüt çuvalların kullanılması gerektiği vurguladı.  

Haber: Savaş ARI