Düzce’nin yılardır süregelen problemi olan hava kirliliğinde geçtiğimiz kasım ayında yeni bir rekor kırıldı. 0 ile 50 arasında olması gereken kirlilik endeksinin 319’a kadar çıkmasının ardından il genelindeki denetimler sıkılaştırıldı.

AYKIRI KÖMÜR YAKAN İŞLETMELERE CEZA

Düzce Valiliği denetim ekipleri Düzce genelinde ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin önüne geçilebilmesi amacıyla 45 adet kanatlı hayvancılık işletme tesisinde uygunsuz kömür kullanımına yönelik denetim gerçekleştirdi. Denetimler sonucunda aykırı kömür yakarak kirliliğe neden olduğu tespit edilen işletmelere cezai işlem uygulandı. Valilikten yapılan açıklamada hava kirliliğiyle mücadele için denetimlerin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait mobil aracın kent genelinden almış olduğu numunelerin ilk analiz sonuçlarını açıklayan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, hava kirliliğiyle mücadele için Düzceliler’i bir kez daha uyardı.

ÖZLÜ: “BACALARI STANDARDA UYGUN HALE GETİRİN”

Düzce'deki hava kirliliğinin, % 25-30'u sanayi tesisleri, % 31-36'sı ısınma, % 23 ile 27'si şehir içi trafik, % 21 ile 26 arası atık yağ kullanımı ve lastik yakılması kaynaklı olduğunu ifade eden Dr. Özlü,  “Cezai bir işleme maruz kalmamak için tesis sahiplerimizin bacalarını standartlara uygun hale getirin” çağrısı yaptı.

Kalorifik değeri düşük, kötü kömür kullanılmaması gerektiğini belirten Özlü, “Kapısına kadar doğalgaz getirdiğimiz 16 Bin 300 haneden maddi gücü olan hemşerilerimizin doğalgaz kullanmalarını rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

TOPLU TAŞIMA KULLANIN ÇAĞRISI

Hava kirliliğinin yoğun olduğu bugünlerde mümkünse özel araçların kullanılmamasını isteyen Özlü, Düzceliler’e toplu taşıma araçlarını kullanmalarını tavsiye etti.

HABER: Mehmet GÜNESEN