Araç muayenesi, hem sizin hem de trafikteki diğer bireylerin güvenliğini korumak amacıyla gerçekleştirilen önemli bir uygulama. Periyodik araç muayenesi sayesinde araçlarda var olan ama haberdar olunamayan sorunlar gideriliyor. Peki araç  muayenesi öncesinde yapılması  gerekenler neler? Araç muayenesinde mağdur olmamak için dikkat edilmesi gereken konular neler. AC Aksan Otomotiv Servis Müdürü Ümit Sel, Öncü Haber’in sorularını yanıtladı.  Sürücülerin mağdur olamaması için uyarılarda bulunan Sel, “Muayene öncesi bakımların yaptırılması gerekir” dedi.

“Bütün aracı kontrol ediyorlar”

Muayene sırasında nelerin yapıldığını açıklayan Ümit Sel şunları söyledi: “Şimdi önce istasyonda kontrol edilen bazı noktalar var istasyonlarda bazı kontrol edilen noktalar var. Bunlardan ilk başta ilk kontrol edilen  genel tanımı aracınızı nüfus  cüzdanından kontrol edecekler aracın şase motor numarası rengi plakası  tutuyor mu buna bakılıyor birinci kural bu. İkincisi fren sistemi karayolları mevzuatına uygun mu frene bastığımızda tepkimeler diğer tekerleklerin tepkimeleri nasıl bunlara bakacaklar 3’ü direksiyon sisteminin kontrolleri direksiyonun tanımı bunlara bakacaklar kontrol edeceklerdir.”

“Bakımlar uzman kişilere yaptırılmalı”

Muayene öncesi uzman kişilerin tarafından araç kontrolü yapılması gerektiğini vurgulayan Ümit Sel şunları belirtti: “Diğer dikkat edilecek noktalar akslar ve lastikler kontrol edilecekler sırasıyla  devam edecekler iç kısma geçtiğinde emniyet kemerleri çalışıp çalışmadığı diğer sinyalizasyon sisteminin çalışıp çalışmadığı tek tek bunlarının kontrole sırasıyla yapılacaktır. Tabi burada vatandaşların burada dikkat etmesi gereken nokta şu orda sıkıntı yaşamamak mağduriyet yaşamama adına konuştuğumuzda uzman deneyimli servislerden destek almak faydalı olacaktır. Vatandaşın çıkarı menfaat için faydalı olacaktır. Gitmeden önce bu konuda noktaları  destek olmak faydalı olacaktır.”

“Düzenli kontroller yapılmalı”

Muayene öncesi noktalara değinen Ümit Sel şunları ifade etti: “Muayene öncesi noktalara gelirse sıkıntı yaşamayacaklar. Muayene   istasyonda biliyorsunuz  1 hani kaldı aracımız geçemedi 2 gittiğinde bir hakkı kalıyor  tek hakkı kalıyor. Eğer konusunda değerli yerlerde  yaptırmazlarsa bakımlarını kusurlarını gidermezlerse  tekrar gittiklerinde muayeneyi yakabiliyorlar.  Dolayısıyla  muayene ücretleri zayi oluyor tekrar muayene ücretti vermiş oluyorlar. Tekrar bakım yaptırmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla mağduriyet yaşanmış oluyor dolayısıyla zaman kaybı olmuş oluyor. Parayı bir yere tekrar koyabiliyorsunuz ama zamanı koyamıyorsunuz bu tür olaylarla karşılaşmamak için bu tür yerlerde kontrollerini sağlayabilirler.”