Gündeme ilişkin farklı konu ve konukları ağırlayan Erol Tayhan, dün akşamki manşet programında son günlerde artan şiddet ve intihar olaylarını Psikiyatri Uzmanı Armağan Sürgit ile masaya yatırdı. Programda, geçtiğimiz hafta gençler arasındaki 3 kişinin yaralanmasıyla son bulan, peşinden bir polis memurunun yol verme meselesi ile hayatı söndüren kavgaların haber manşetlerini doldurmasından yola çıkarak öfke kavramını üzerinde duruldu.


Öfke duygusunun normal bir davranış olduğuna dikkat çeken Psikiyatri Uzmanı Armağan Sürgit, önemli olanın öfkenin yansıması olduğunu dile getirdi.


Sürgit, “ öfke basit bir gerilimle de kendini gösterebilir, başkasına zarar vererek de… Önemli olan olay buraya gelmeden önlemini almak. Mutlaka psikiyatri hakimden yardım alınmalı.” dedi.

“Psikiyatriye giden akıl hastasıdır” tabusunun eskiye oranla yıkıldığını ifade eden Sürgit, “insan sadece etten bir varlık değil, insanı insan yapan duygularıdır. Bu duygularımızın da yardıma ihtiyacı olduğunu unutmayalım.” şeklinde konuştu.


Öfkeyi yatıştırmak için alkol ve uyuşturucu kullanımının yanlış olduğuna işaret eden Sürgit, “ bizim kesinlikle onayladığımız bir yol değil, tam tersi birçok psikiyatri hastalığına yol açabiliyor.” dedi.


İntihar üzerine Erol Tayhan’ın sorularını yanıtlayan Sürgit, intiharın daha çok depresyon hastalarında görülebileceğini dile getirdi ve depresyonun belirtilerini anlattı.


Belirtilerin 2 hafta sürdüğüne işaret eden Sürgit, “duygu durumu düşer, unutkanlık, cümleleri toplayamama, mutsuzluk kişinin işlevliğinin bitmesi.” dedi.


Depresyonun kadınlarda 2 kat fazla olduğunu ifade eden Sürgit, “Düzce’de en çok görülen psikiyatri hastalığının ise birçok olay ve etkinlik hakkında aşırı kaygı ve üzüntü duyma hastalığı olan “anksiyete bozukluğu” olduğunu belirtti.



Son günlerde yaşanan şiddet olaylarında eğitimin önemine işaret eden Sürgit, yaşanan olaylarda geçmişe inilmesi gerektiğini söyledi.


“ Bir günlük hadise değil” diyen Sürgit, “ geçmişe indiğimizde birçok belirtisi vardır. Çevrenin gözlemi önemli. Bazen kişi fark etmeden birinci derece yakınları fark edebilir. Bizim isteğimiz öfkeyi bıçaklama ya da kavgayla değil, konuşarak önlemek. Yaralama olmadan önüne geçmek hedefimiz. O boyutlara gelmeden çocuk yıllarında iletişim doğru kurulmalı.” dedi.


Yanlış ilaç kullanımının yaygın olduğuna dikkat çeken Sürgit, mutlaka hekime başvurulması gerektiği üzerinde durdu.

 

 

Haber;S.Kaşkır