Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu “Güne Merhaba” programına konuk olan Psikolog Dr. Emin Soydan, tüm dünyayı etkisi altına alarak küresel bir kâbusa dönen Yeni Tip Covid – 19 pandemisinin insanlar üzerindeki olumsuz etkileri anlattı.

Psikoloji nedir?

İlk olarak “Psikoloji nedir?” sorusuna yanıt veren Soydan, “Psikoloji insanların duygu, düşünce ve davranış üçlüsünde bilinçli veya bilinçsiz bütün tutum ve davranışlar inceleyen bir bilim dalıdır.” tanımlaması yaptı.

“Gençler hedeflerine yönelik tercih yapmalı”

Bugün sona erecek tercih süreci nedeniyle üniversite öğrencilerine ve ailelerine tavsiyelerde bulunan Psikolog Emin Soydan şu ifadeleri kullandı: “Aileler evlatları en iyi konuma gelsin, en iyilere sahip olsun istiyorlar. Ama bu kadar korumacı tavır zararlar verebiliyor. Burada ailelere ve gençlere önerebileceğimiz en önemli şey; gençlerin hedeflerine yönelik tercih yapmalarına yönlendirilmelidir.”   

“Panik atak hastaları süreçten çok etkilendi”

Üstüner’in “Koronavirüsün insan psikolojisi üzerindeki etkileri nelerdir?” sorusu üzerine Soydan “Pandemi sürecinde panik atak ve takıntı rahatsızlıkları olan bireyler normal bireylere göre bu süreci daha fazla yaşadı. Panik atak ve takıntı olmayan insanlar da bile pandemi süreci baş edilemeyecek noktaya geldi. Bu süreçte meslektaşlarımla görüşmelerimde buna yönelik tavsiyeler veya psikoterapi başlama süreçleri de ciddi oranda artış gösterdi.” diye konuştu.

 “Danışan mahremiyeti çok önemli”

“Psikiyatri mahremiyeti, bizim için çok önemli ve temelini oturttuğumuz bir konudur.” diyen Soydan, “Güven ilişkisini kuramadığınız zaman gelen kişiden kesinlikle olumlu bir sonuç alamıyoruz.” dedi.

“Aile içi şiddet olayları en çok çocukları etkiliyor”

Boşanmaların çocuklar üzerindeki etkisinden bahseden Psikolog Emin Soydan, “Bireyler kendi aralarında iletişim sorunu yaşıyorlar, sınır sorunu yaşıyorlar ve bundan kaynaklı boşanmalar ortaya çıkıyor. Bu durumdan en çok çocuklar etkileniyor. Peki çocukların etkilenmemesi için ne yapılmalı?  Bireyler evliliklerini ortada çocuk var diye bitirmeyip sürdürüyor ve bir yerden sonra bıçak kemiğe gelince bitiriyorlar. O aşamayı sırf çocuktan kaynaklı olduğu için farkında olmadan çocuğu suçlama davranışı görüyoruz. Boşanmalarda çocukların daha az etkilenmesi için kesinlikle psikolog desteği alınması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“İntihara teşebbüs bir yardım çağrısıdır”

Düzce’de özellikle yaz aylarında artış gösteren intihara teşebbüs olaylarını bir uzman gözüyle değerlendiren Soydan, “İntihara teşebbüs bir yardım çağrısıdır. Ama geç kalınmış bir yardım çağrısıdır. Bu süreçler ya çevreden kaynaklı, yâ da bireyin kendi yanlış tercihlerinden de kaynaklı olabilir. Yaz aylarında depresyon süreçleri daha fazla görüldüğü bilimsel olarak açıklandı. Yaz aylarında artışların görülmesi de depresyon. Bu tarz desteğe ihtiyacı olanlara da tavsiyem kesinlikle bir psikiyatristten destek almalarıdır.” ifadelerine yer verdi.