2 Mart itibariyle yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede yeni bir dönem başladı. ‘Yerinde karar’ adıyla anılan yeni normalleşmede, dört farklı kategoriye ayrılan illerde risk durumuna göre kısıtlamalara yönelik adımları atılmaya başlandı. Şehirlerin sınıflandırıldığı haritada Düzce, ‘yüksek riskli iller’ kategorisinde yer aldı.

VALİ ATAY ÇAĞRI YAPMIŞTI

Bu kapsamda Düzce’de büyük bir titizlikle sürdürülen denetimler sıkılaştırıldı. Salgınla mücadelede Düzce’nin sınıf atlaması için Düzce Valisi Cevdet Atay da “Asıl mücadele şimdi başlıyor” diyerek vatandaşlara kurallara her zamankinden daha fazla dikkat etme çağrısı yaptı.

KISITLAMALAR HAFİFLETİLDİ

Atılan normalleşme adımlar çerçevesinde uzun süredir kapalı olan kafe, restoran, kahvehane gibi işyerleri yüzde 50 esasına göre 07.00-19.00 arasında yeniden hizmete açıldı. Okul öncesi, ilkokullar, 8. ve 12 sınıflar da yeniden okullarına kavuştu. Cumartesi günleri uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması da kaldırıldı.

RAKAMLAR SIKI TAKİP ALTINDA

Yerinde karar döneminde artık adımlar dinamik bir şekilde atılacak. Herhangi bir iyiye gidişte İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, yeni normalleşme adımlarını devreye sokacak. Aksi bir durumda yaşanacak artışta ise kısıtlamalar yeniden getirilerek salgın kontrol altında tutulacak.

Hal böyleyken Düzce’de günlük yeni vaka, vefat, aktif hasta ve yoğun bakım sayıları yakın takip altında. Yeni tip koronavirüsle mücadelenin en önemli halkası olan aşı seferberliğinde aşılanan vatandaşların sayısı ve nüfusa oranı gibi etmenler de kısıtlamaların geleceği açısından büyük önem taşıyor.

KORONAVİRÜS NEDENİYLE BİR VEFAT DAHA

4 Mart 2021 itibariyle tespit edilen 28 yeni vaka ile birlikte Düzce’de salgının etkisini sürdürdüğü son bir yılda yeni tip koronavirüse yakalananların sayısı 29 bin 274’e ulaştı. Bir vatandaşın daha hayatını kaybetmesine neden olan salgın Düzce’de toplam 137 can aldı. 28 bin 793 kişi COVİD-19’u yenerken 344 vatandaşın tedavileri sürüyor. Hastalığı ağır geçiren 14 vatandaş ise pandemi yoğun bakım servislerinde müşahede altında tutuluyor.

AŞILAMA ORANINDA YÜZDE 10’A YAKLAŞILDI

14 Ocak’ta yurt genelinde başlayan aşı seferberliğinde de 50 gün geride kaldı. Geçen sürede Düzce’de toplamda 38 bin vatandaşa 1. doz aşıları uygulandı. 28 gün arayla iki doz şeklinde uygulanan aşıda yaklaşık 11 bin vatandaş da 2. doz aşısını oldu ve aşılama süreçleri tamamlandı. 395 bin nüfusu bulunan kentte aşılama oranı yüzde 9,47’ye ulaştı. 

Günlük ortalama vaka sayılarında artış yaşanmaması ve aşılamada yüzde 10 barajına yaklaşılması sevindirici bir gelişme olarak not edilirken, Düzce’nin düşük riskli iller kategorisinde yer alabilmesi için vaka sayılarının aşağıya çekilmesi ve aşılama oranının arttırılması gerekiyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN