Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Başkanı Önder Tonyalı, bir basın toplantısı düzenleyerek CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan'ın ortaya attığı iddialara belgeleriyle yanıt verdi. Toplantıda Vakıf 2. Başkanı Veysel Çakar ve İbrahim Gösterişli, Muhasip Murat Özsoy ve Vakıf Üyeleri Mustafa Kayıkçı ve Metin Büyük de hazır bulundu.

Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Yönetimi, tarafından düzenlenen basın toplantısında CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan'ın vakfa yönelttiği tüm sorulara tek tek yanıt verildi. Vakıf Başkanı Önder Tonyalı, Tozan'ın Bilgi Edinme Kanunu gereği Vakfa yönelttiği soruları içeren belgenin hala vakfa ulaşmadığını vurgulayarak, “ Sayın Tozan, bilgi edinme belgesini vakfa postalamak yerine Valiliğe göndermiştir. Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Valiliğe bağlı bir kuruluş değildir. Belgenin kuruluşumuza ulaştırılması gerekirdi. Ancak biz yine de basından ulaştığımız belgede yer alan sorulara tek tek yanıt vermek amacıyla bu toplantıyı düzenledik.” dedi.

“Vakfımız partiler üstü bir kuruluştur”
CHP'nin önemli bir siyasi kuruluş olduğuna dikkat çeken Tonyalı, “ Vakfımız partiler üstü bir kuruluştur. Vakfın kurucularına bakıldığında her türlü siyasi görüşe sahip kişilerin yer aldığı açıkça görülmektedir. Yönetimine siyasetin bulaşmadığı vakfımız, sadece Düzce’nin kalkınması, üniversitenin gelişmesi, fakültelerin gelişmesi temel ilke edinmiştir.” diyerek üniversite ve vakıf üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğine vurgu yaptı.
“ Partiler üstü olan bir kurumun, bir siyasi parti tarafından kendisinin de kurucular arasında yer aldığı kuruma, gayri ciddi yaklaşması, vakıf yönetiminin bu işe gönül veren insanların şevkini kırmaktan öteye gitmez.” diyen Tonyalı, “ Şimdi aşağıda belgeleriyle tek tek cevaplayacağımız konularından sonra umarım CHP yönetimi mali müşavirlerine inceleteceği bilançolardan, Düzce’de ilk defa bir vakıfın örnek bir durumla kendi kendine gelir elde edebilen, gelirinin tamamını yatırıma dönüştürülebilen, tek bir kurum olduğunu göreceklerdir. Şimdi Cumhuriyet Halk Partisi’ne ve il başkanının bu hatalarını telafi edeceğini umarız.” şeklinde konuştu.

İŞTE VAKIFTAN SORULARA TEK TEK CEVAPLAR

"Gelir, masraflar düştükten sonra Rektörlüğün talimatı, Vakıf Yönetiminin onayı ile Üniversiteye harcanmaktadır"
Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı kantin ve otopark işletmesi, kiralama yöntemi, araştırma ve uygulama hastanesinin kendi iç hukukuna göre yapılmıştır. Üniversite ve fakülteleri destekleme amacında olan vakfımız, Orman Bakanlığı’ndan kiracı olarak izin alınmıştır, kira, elektrik, su, yakıt giderleri bilançolarda görüleceği gibi vakfımız tarafından ödenmektedir. Araştırma Uygulama Hastanesi ile sözleşmemiz gereği gelirlerimizin tamamı masraflar düştükten sonra rektörlüğün talimatı ve vakıf yönetim kurulumuzun onayı ile üniversiteye harcanmaktadır. Bu durum bilançolarda açıkça görülmektedir.

"Komisyon, teklifleri toplayıp, vakıf menfaatlerini ön planda tutarak iş anlaşması yapmıştır"
5072 sayılı kanunun ikinci maddesi d bendine göre kamu görevlileri görev ve unvanlarını kullanarak, dernek ve vakıf organlarında görev alamaz şeklindedir. Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı 17.09.2004 tarihinde 5072 sayılı kanundan sonra 5234 sayılı kanunun 24. maddesine iki madde eklenmiştir. Bu geçici ikinci madde aynen şöyle “bu kanun yürürlüğe girdikten önce kurulan dernek, vakıfların kamu kurumu ve kuruluşları ile ilgili almış olduğu isimler ile tüzük ve senetlerdeki kamu görevlilerinin unvanlarını kullanma hakları saklıdır” denmekle yeni bir değişiklik yapılmıştır. Vakıfın iktisadi işletmeciliğini vakıf yönetim kurulu kararı ile başkan Önder Tonyalı, üyelerden İbrahim Gösterişli, İbrahim Sancaklı ve Fethi Görür yetkilendirmiştir.
İktisadi işletmenin sorumluluğunu alan bu kişiler, yeniden yönetim kurulunca tedarikçi firma arayışlarında teklif almaya ve vermeye yetkilendirilen kişilerden oluşan komisyon Vakıf Başkanı Önder Tonyalı, Mustafa Kayıkçı, TSO Başkanı Metin Büyük’ten oluşmaktadır. Komisyon teklifleri toplamış ve siyasi görüş kriteri aranmaksızın vakıf menfaatlerini ön planda tutularak, Orhan Uçar’la iş anlaşması yapmıştır.
Ancak, işveren durumunda olan Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve Bünyamin Dikici ile toplantı yapılıp kendileri bilgilendirilip taraflar tanıştırılmıştır. Üniversitenin yönetiminin dışında bir iş yapılması söz konusu değildir. Tabiî ki toplantılara gözlemci olarak katılacaklar ve tabiî ki bilgilendirilecekler. Sonuçta tüm gelirleri ile bu ticari işletme üniversiteyi ilgilendirmektedir.

"İktisadi işletme kurulabilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden görüş alınmıştır"
Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı senedinde iktisadi işletme kurabilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden görüş alınmış, ilgili maddelerden de ekte uzun uzun bahsedilmektedir. Senedin ilgili kısmının fotokopisi ektedir.

"Gelir hesaplamayı bilmiyorsanız, Vakıfa gelip bizzat muhasebecimizden rahatça bilgi alabilirdiniz"
Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı kantin ve otopark işletmelerinden aylık 27 bin TL gelir elde ettiği beyan edilirken bilançonuzda bu rakamın 90-95 bin TL olduğunun açıklaması tamamen sizin saptırmanızdan kaynaklanmaktadır. Çünkü tüm yönetim kurulunda her ay toplantılarda dağıtılan geçici bilançolar, bir sır değildir. Belge diye elinize aldığınız bu geçici bilançonun üst kısmında 13.02.2009 -01.10.2009 tarihleri arası hesap durumu denmektedir. Sizin sağ tarafta gelirlere bakarak beyanatımdaki 27 bin TL ile konuyu çarpıttığınız apaçık ortadadır. Elinizdeki belge de gelir gider tablosudur. Tablonun sol kısmında giderleri de göreceksiniz. Onları birbirinden çıkarmayı, en alttaki tahmini geliri hesaplamayı bilmiyorsanız, bunu bir mali müşavire göstermediyseniz, vakıfa gelip bizzat muhasebecimizden rahatça bilgi alabilirdiniz.
Kötü niyetiniz şuradan belli ki; “Bilgi edinme” yazıp cevabını almadan kendi kafanızca kamuoyu oluşturuyorsunuz. Halen resmi yazılarınız elimize ulaşmış değildir.

"Büyük paralar kazanıyoruz"
“İyi niyetle başladınız ve Düzce Üniversitesi’ni kalkındırmak için her kesimden destek aldınız ve takdir topladınız. Ancak bu gün bilançolarınızda görüldüğü gibi büyük paralar kazanan bir işletmeye sahip oldunuz” demişsiniz. Söyledikleriniz doğrudur, büyük paralar kazanıyoruz, 13.02.2009 – 31.12.2009 tarihleri arasındaki 10,5 aylık bilanço ektedir, bu durum sizi sevindirmeli mi yoksa bu durumdan rahatsız mı oluyorsunuz, anlamış değiliz.

"Çalışan işçileri sigortalı yaptık. Ruhsat işlemleri devam ediyor"
Nükleer Tıp Merkezi inşaatı kantin ve otopark gelirleriyle yapılmakta, projelendirilmiş, üniversite yerleşkesi planlarına uygun, üniversitenin inşaat mühendislerince denetlenmiş, çok doğaldır ki biz sorumluluğumuz gereği o inşaatta çalışan işçileri sigortalı yaptık. Yaptırmasa mıydık? Kaçak mı çalıştırsaydık? Bir inşaatın kaçak yapılıyor denilebilmesi için, projesiz plansız, yapılıyor olması gerekmez mi? Konuralp Belediyesi ile tüm üniversite yerleşkesi içersindeki ruhsat işlemleri zaten devam etmektedir.

"Vakfı kendi siyasi çıkarlarınıza alet etmemenizi tavsiye ediyoruz"
Düzce Kalkınma ve Tanıtma Vakfı ve Düzce Üniversitesi hepimizin sahip çıkması gereken, önemli değerlerimizden biridir. Bu kadar konuları çarpıtarak, böyle önemli işler başarmış bir kuruluşu kamuoyu önünde küçük düşürmesi nedeniyle, CHP ve onun yönetim kurulundaki değerli insanlara daha itidalli olmalarını diliyoruz. Bu konu ile ilgili olarak CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan’ın tek başına şahsi davrandığını düşünmek istiyoruz. Seçimlerinizin olduğu şu dönemde vakfı kendi siyasi çıkarlarınıza alet etmemenizi tavsiye ediyor, yapılan bu davranışınızı da kamuoyunun değerlendirmesine bırakıyoruz saygılarımızla.