1987 yılından bu yana her yılın 9 Şubatı Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanıyor. Bu kapsamda Düzce Valisi Zülkif Dağlı şehir merkezinde bulunan Kent Park içerisindeki Bağımlılıkla Mücadelede İlk Adım Merkezi’ni ziyaret etti. Dağlı, İlk Adım Merkezi’nde çalışan görevli personelden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

“Herkes sigarayı bıraksın”
Vali Dağlı günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasında bağımlılık yapıcı maddelere geçişteki ana basamaklardan birinin sigara olduğuna dikkat çekerek şöyle ifadelerde bulundu:

“Biz bu manada kümülatif olarak nasıl çalışma yapabiliriz; bir, bireysel olarak yine iki hastanemizde olan sigarayı bırakma merkezlerinde yapılan sigarayı bırakma merkezlerinde yapılan ferdi olarak yapılan çalışmalar çok önemli. Hastanın istemesi durumunda bu yüzde yüze yakın bir başarı ile sonuçlanıyor ve sigarayı bırakabiliyorlar. Ayrıca bundan daha önemlisi, sigarayı bıraktırma amacıyla da iş yeri bazlı çalışmalarımız var. Şimdiye kadar birçok firmada güzel başarılar yakaladık. Ayrıca birçok sanayi tesisimizden de talepler var. Biz bu şekilde işyerlerimizi kapsama alanına alabilirsek çok daha hızlı bir şekilde sigarayı bırakma oranımızı yükseltmiş olacağız. Bu manada kendimiz de dikkat etmek durumundayız. Örnek olma pozisyonundaki herkes sigarayı bıraksın.”

“Sadece kanser değil, birçok hastalığın nedeni sigara”
Atatürk Devlet Hastanesi’nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Selim Erkan Akdemir ise şu ifadelerde bulundu:

“Yaklaşık 1987 yılından beri 9 Şubat günü Sigarayı bırakma Günü olarak kutlanıyor. Sigara tüm dünyanın ve Türkiye’nin sağlık sorunlarından biri. Biz bunu artık salgın hastalık olarak kabul ediyoruz ve toplumun tüm bireylerini bu salgın hastalıkla mücadeleye davet ediyoruz. Sigara gördüğümüz birçok kanserin 4’te birinin nedenini sigara ve ona bağlı tütün ürünlerinin kullanımı olduğunu biliyoruz. Sadece kanserin değil kap krizi, kalp damarlarında tıkanıklık, inme dediğimiz felç dediğimiz durumları da oluşturuyor.”



“Bırakmak isteyenler istediği zaman hastane polikliniğimize başvursun”
“Düzce’de iki tane sigarayı bırakma merkezimiz bulunuyor. Birincisi Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Halk Sağlığı Kliniği bu hizmeti yürütmekte. İkinci olarak da Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ndeki Göğüs hastalıkları Polikliniğinde bu hizmet verilmekte. Haftanın 5 günü hizmet veriliyor. Bunun için hastalarımızın randevu almasına gerek yok. Kliniğimize istedikleri saatte başvurabiliyorlar. Biz bunlara sıra bekletmiyoruz ve ayrıcalık tanıyoruz ve sigarayı bırakmaya gelen hastalarımızı öncelikli olarak alıyoruz. Hastalarımıza öncelikle ilaç tedavisi uyguluyoruz, bağımlılık seviyesi düşük olanlara da bant ile sigarayı bıraktırmada yardımcı oluyoruz. Günlük 25 civarında hasta başvurusu var. Bu zamana kadar 3 bin hasta başvurdu ve bin 900 civarında hastamız da sigarayı bıraktı. Bu başarı oranlarını artırmayı düşünüyoruz. Yeter ki istesinler, ilaçlarla çok rahat bıraktırabiliyoruz. İlaç tedavisine başlayan hastalarımızın yüzde 75-80’e yakını sigarayı bırakıyor.”

Haber: Ö. YILMAZ