İSKİ yönetmeliğinde yapılan değişiklik doğrultusunda hazırlanan 2. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay almasının ardından valiliğin talimatı ile kapısındaki mührü sökülen katı atık depolama tesisi ile ilgili bugün Düzce Valiliği'nde kritik bir toplantı gerçekleştirildi. 2015 yılının son aylarında ilk ÇED olumlu raporu mahkeme tarafından iptal edilerek faaliyeti durdurulan Hecinler bölgesindeki katı atık depolama tesisinin, yeni rapor doğrultusunda yeniden hizmete girmesi üzerine ayaklanan köylü günlerdir çöp kamyonlarının tesise girmesine izin vermiyor. Aylar sonra yeniden tesis girişine kamp kurarak nöbet tutmaya başlayan halk ile belediye arasındaki gerginliğin sona ermesini isteyen Vali Zülkif Dağlı, bu sabah sürpriz bir toplantı düzenledi. Hem köylüleri hem de tüm belediye başkanlarını toplantıya çağıran Vali Dağlı, yaşanan krizin artık tatlıya bağlanması için çözüm yollarını masaya yatırdı. Bölgede yaşayan ve çöp tesisine şiddetle karşı çıkan köylüler ile Düzce'nin tüm çöplerinin dökülmesi nedeniyle tüm belediyeleri ilgilendirdiği için Yığılca Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit dışındaki tüm başkanların katıldığı toplantıda tansiyon zaman zaman yükseldi. Toplantıda tesisin tekrar hizmet vermesinin önündeki engellerin kalktığı ve faaliyet vermesi gerektiği yönünde yapılan konuşmalara sinirlenen köylüler, toplantı bitmeden salonu terk etti.

"ÇED Raporu’nu çok dikkatli okumaları gerektiğini söyledim"

Toplantıya katılanlar arasında bulunan köylülerin Avukatı Abdullah Kundakçı, içerideki görüşmenin detaylarını anlattı. Kundakçı, şöyle konuştu: “Sayın Valimiz, mevcut şu anda hazırlanan ÇED raporunun uygun olup olmadığını Çevre Müdürlüğü’ne sordu. Çevre Müdürlüğü de “Bu ÇED Raporu uygundur” dedi. ÇED Raporu’ndakiler doğrultusunda, buraya çöp atılabilir şeklinde bir karar çıktı. Bizim anladığımız oraya çöp dökülmeye devam edilecek. Ben de dedim, “Biz bu ÇED Raporu’nun iptali için dava açtık, fiili durumda hiçbir değişiklik yok. Hasanlar Barajı’nın İSKİ Koruma Havzası’ndan çıkarılmasıyla düzenlenen İSKİ Yönetmeliği gerçeklere aykırı. Burası şu anda kar mevsimi sürekli olarak havuzlar dolacaktır. Dolan havuzlardaki sular Melen’e karışacak vidanjörle falan baş edilecek bir iş değildir." Bu aşamada oraya çöp konulmasının yanlış olduğunu ve ayrıca ÇED Raporu’nun uygulanmadığını söyledim. Çöplerin günlük örtülmesi gerektiği halde geçen yıllardaki çöplerin halen üstünün örtülmediğini, ÇED Raporu’nu okumadıklarını ve çok dikkatli okumaları gerektiğini söyledim.”

"Bizi buraya ikna etmek için çağırdılar"

Köylülerden Ferhat Tok ise şöyle konuştu: "Bizim zaten çektiğimiz eziyet yaklaşık 13 aydan beri ortada. Sayın valimiz bizi bugün davet etti. Çünkü 4 günden bu yana sürekli bir çelişki var. Sayın valimiz bize destek verdiğinden ötürü geçemiyorlar. Sayın valimiz sağ olsun bizim yanımızda. Biz aslında buraya gelmeyecektik bizim buraya çağırılma sebebimiz belli. Bizi buraya ikna etmek için çağırdılar. Bugün yine 6 ay bize müsaade edin diyorlar. 11-12 aydan beri hiçbir şey yapmamış bir belediyeye bu halk nasıl güvensin? Biz buraya geldik ama müsaade etmemek için geldik."

"Daha önce neden geçmediniz diye sorarlar insana"

"Sayın valimizin de kafası karıştı." diyen Tok, şunları kaydetti: "Çevre Müdürü "Biz bunun önüne geçeceğiz" diyor; daha önce neden geçmediniz diye sorarlar insana. Belediye başkanı bize hakaret ediyor. "Yalan söylüyorsun" diyor. Avukata "yalan söylüyorsun" diyor. Toplantıda Yığılca Belediye Başkanı hariç il ve tüm ilçe belediye başkanları ve yardımcıları vardı, Çevre İl Müdürü vardı, çöplüğün müdürü vardı. Bizim elimizde kanıtlarımız da var. Konuşmalar, görüntüler bütün televizyonlara da çıktı. Belediye başkanı kendisi de gördü ama "Siz yalan söylüyorsunuz" diyor."

"Kanıt var diyoruz, “Yalan söylüyorsunuz” diyor"

Tesisteki pis suyu çekmeye gelen araçların girişini asla engellemediklerini vurgulayan köy sakini Tok, "Biz asla vidanjör arabasının çöp suyunu çekmesi gerektiğini bile bile çünkü çekmezse Melen’e akacak kesinlikle izin vermemezlik yapmadık. O arabalar battı, biz traktörlerimizle onlara yardım ettik, suyu çekebilsinler diye. Çünkü çekmezse bizim sağlığımızı tehlikeye sokacak. "Siz onlara izin vermediniz, onların önüne geçtiniz" diyor bize. Kanıt var diyoruz, “Yalan söylüyorsunuz” diyerek bizi tersliyor." dedi.

"Keleş ve Yemenici muhtarları tersledi"

Toplantıda zaman zaman gergin anların yaşandığını anlatan Tok, toplantıyı terk etmelerinden önce Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in sinirlerine hakim olamadığını ve muhtarları terslemeye başladığını öne sürdü.

Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici'nin de aynı tutumu sergilediğini savunan Tok, "Köyümüzün muhtarı Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici’ye dönüp, “Geçen yaptığımız yemekli toplantıda bizim yüzümüze siz, değil 3 köy 300 köy olsanız biz istersek sizi eze eze geçeriz diye söylediniz” dedi. O arada Yemenici’nin rengi attı, muhtarımıza; “Yalan söylüyorsun. Ben öyle bir şey demedim, sen kimsin?” diyerek muhtara hakaret etti, “Sen kafandan uyduruyorsun.” dedi.

"Kendimizi çiğnetmeden oraya çöp döktürmeyeceğiz"

Tok son olarak şu ifadeleri kullandı: "Biz bugün buraya Sayın Valimizin davetinin hatırına geldik. Bizi vali beyimiz davet etti. Bizi buraya ikna etmek için çağırdılar. Ama biz kendimizi çiğnetmeden oraya çöp döktürmeyeceğiz.”