İçişleri Bakanlığınca, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin huzur ve güven ortamında gerçekleştirilmesine yönelik alınacak güvenlik tedbirleri belirlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla yayımlanan seçim tedbirleri genelgesi, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı ile 81 il valiliğine gönderildi.

Genelgede, seçimin huzur ve güven ortamında yapılması, seçmen iradesinin sağlıklı sandığa yansımasının sağlanması için belirlenen güvenlik tedbirlerinin titizlikle uygulanması gerektiği vurgulandı.

Buna göre, mülki idare amirlerince seçimlerin huzur ve güven ortamı içerisinde gerçekleşmesi için gerekli tüm önlemler önceden planlanacak ve uygulanması titizlikle takip edilecek.
Bununla ilgili olarak Düzce Valiliği Makam Toplantı Salonu’nda, İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Güvenlik Şube Müdürü Erol Türkyılmaz tarafından Düzce Valisi Zülkif Dağlı ve katılımcılara sunum yapıldı.

Alınan kararlar ise özetle şöyle:

SEÇİM KOORDİNASYON MERKEZİ KURULACAK
Alınan tedbirler doğrultusunda İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce başkanlığında Seçim Koordinasyon Komisyonu oluşturuldu. Komisyon, seçim sonuçlanıncaya kadar seçimle ilgili gelişmelerin anlık olarak takibini yapacak, sürecin sorunsuz şekilde tamamlanması için gerekli her türlü tedbirin alınmasını sağlayacak ve eşleştirilen komisyon üyeleri ile il valileri arasında sürekli iletişim halinde olacak. Tüm illerde bir vali yardımcısı başkanlığında ve valilerce belirlenecek sayıda üyelerden oluşan "Seçim Koordinasyon Merkezleri" kurulacak.

VALİLER GÜVENLİK TOPLANTISI YAPACAK
Valiler tarafından güvenlik birim amirleri ve diğer yetkililerin katılımıyla illerde seçim güvenliği toplantıları yapılacak. Vali ve kaymakamlar sorumluluk bölgesi gözetilmeksizin gerektiğinde emniyet, jandarma ve sahil güvenlik teşkilatları arasında görevlendirme yapabilecek.

HASSAS BİNALARA ÖNLEM
Kamu binaları, siyasi parti binaları, mabetler ile benzeri hassas noktalara yönelik koruma tedbirleri gözden geçirilecek ve gerekiyorsa ilave tedbirler alınacak. Devlet büyükleri, siyasi parti yöneticileri gibi seçilmiş kişiler ile kanaat önderleri, belediye başkan vekilleri gibi hedef olabilecek kişilerin korunmasına yönelik önlemler alınacak.

PROPAGANDA HÜKÜMLERE TABİ TUTULACAK
Propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasaklarının başladığı 14 Haziran 2018 Perşembe günü sabahından seçim propagandalarının bittiği 23 Haziran 2018 Cumartesi saat 18.00'e kadar olan süre içerisinde yapılacak açık ve kapalı yer toplantıları, il ve ilçe seçim kurullarının denetiminde gerçekleştirilecek.

Parti ve adayların seçim propaganda çalışmaları kapsamında hazırlattığı broşür, el ilanı, parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren CD, DVD gibi her türlü yayınları 18 yaşını doldurmuş kişiler dağıtabilecek.

Seçim döneminde propaganda amacıyla kullanılan malzemelerin görüntü ve çevre kirliliğine sebep olmaması için 298 sayılı Kanun ve 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulanacak.

Seçim döneminde halkı suç işlemeye tahrik ve teşvik etmeyi, huzur ortamını bozmayı amaçlayan kişi ve grupların faaliyetlerinin önlenmesi için gereken her türlü tedbir alınacak.

YOL UYGULAMALARI DEVAM EDECEK
Miting ve propaganda faaliyetlerinin güvenlik içinde icra edilebilmesi için mevcut talimatlar çerçevesinde yol kontrol uygulamalarına devam edilecek, istihbari çalışmalara ağırlık verilecek, gerektiğinde personel ve araç takviyesi yapılacak. Vatandaşların toplu olarak bulunduğu umuma açık yerlerde muhtemel eylemlere karşı tedbirler alınacak.

GÖLGE DÜŞÜRÜCÜ ŞEYLER YAŞANMAYACAK
Seçimlere gölge düşürücü faaliyetleri amaçlayan propaganda, baskı yoluyla seçmenin kararını değiştirme, engelleme, oy sandıklarını kaçırma ya da yakma, psikolojik baskı amacıyla kitlesel eylemlere başvurma gibi faaliyetlere karşı elde edilecek istihbarat bilgileri ışığında gerekli tedbirler alınacak. Elektrik kesintilerinin önüne geçebilmek amacıyla ilgili kurumlarla koordine kurularak gerektiğinde kullanılmak üzere jeneratör ve benzeri güç kaynakları kullanıma hazır bulundurulacak.

SEÇİM GÜNÜNDEN ÖNCE ALINACAK TEDBİRLER
Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlar ile siyasi partilerin genel başkanları ve yöneticilerinin katılacakları toplantı ile diğer programlarda güvenliklerinin sağlanması için gerekli tedbirler en üst seviyede sağlanacak.

Sandık seçmen listeleri, bulunduğu yerlerde korunacak, askıdan indirilinceye kadar çalınmaması ve tahrip edilmemesi için gerekli tedbirler alınacak.

Seçimlerde kullanılacak oy pusulalarının basıldığı yerlerde ve basılmış pusulaların seçim kurullarına intikali sırasında gerekli güvenlik önlemleri alınacak.

Sandık kurulacak olan binaların teknik altyapısı gözden geçirilerek binaların bahçesini de görecek şekilde güvenlik kameraları çalışır halde bulundurulacak.

OY VERME GÜNÜ ALINACAK TEDBİRLER
Oy kullanılan binaların güzergahlarında motorlu ve yaya devriyelerin sayı ile durumları gözden geçirilecek.

Seçim günü saat 06.00-00.00'a kadar her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

Kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri, oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliği taşıyan lokantalarda yalnız yemek verilebilecek.

Oy kullanma öncesi ve sırasında baskıyla vatandaşların iradelerini etkilemeye yönelik girişimlere asla müsaade edilmeyecek.

Vatandaşların hiçbir baskı ile karşılaşmadan, hür iradeleri ile oy kullanmalarını temin etmek amacıyla sandık çevresine ulaşımlarını kolaylaştıracak her türlü imkan ve vasıta temin edilecek.

Sandık çevresinde, sandık kurulu başkan ve üyeleri, adaylar, milletvekilleri, o sandık bölgesinde kayıtlı seçmenler ile o sandıkta görevli müşahitler ile bina sorumluları ve çağrı veya ihbar üzerine gelen görevli kolluk güçlerinden başka kimse bulunamayacak.

GÖRÜNTÜ VE BİLGİ ELDE EDİLECEK
Siyasi partilerin seçim kurullarına bildirdikleri itiraza yetkili kişiler ile temsilciler, seçim kurullarınca önceden kendilerine verilen belge ile sandık çevresinde bulunabilecek. Medya mensupları, sandık çevresinde sandık başı işlemlerine engel olmadan haber amacıyla görüntü ve bilgi elde edebilecek.

Cebir, şiddet veya tehditle sandık düzenini bozmaya kalkışanlara ilişkin sandık kurulu başkanı veya üyelerinden birisinin çağrısı ya da seçmenlerin konuya ilişkin ihbarı üzerine kolluk güçlerinin derhal söz konusu yere intikal edecek.

Seçimin güvenliğini sağlamakla görevli kolluk güçleri hariç olmak üzere özel güvenlik görevlileri, belediye zabıtaları gibi resmi üniforma ve silah taşıyan kişilerin sandığın konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatına girmelerine izin verilmeyecek.

Hiç kimsenin, sandığın konulduğu bina, yapı ve bunların müştemilatında başkalarının görebileceği şekilde bir siyasi parti veya adaya ait rozet, amblem veya benzeri işaretler ya da propaganda amaçlı yayınları taşımalarına, yazılı, sözlü veya görüntülü propaganda yapmalarına müsaade edilmeyecek. Bu kurula uymayanlar kolluk kuvveti tarafından bölgeden uzaklaştırılacak.

Haber: Ö.YILMAZ