1999 yılında meydana gelen 2 büyük depremin ardından uzmanların Düzce için yaptığı “Şehir merkezi olası bir depremi daha kaldıramaz. Mevcut yoğunluğun üzerine her gün yoğunluk ekleniyor. Şehir merkezi, zemini daha sağlam olan Kazukoğlu ve Kalıcı Konutlar Bölgesi’ne taşınmalı.” uyarılarına karşılık şehrin göbeğinde yapılaşma hız kesmeden devam ediyor.

Son olarak Öncü TV’nin Platform programına konuk olan Düzce Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Latif Onur Uğur’dan gelen “Mevcut şehir merkezi olan yerde şehir merkezi olmamalı. Olası bir depremde tehlike var. Bunu bile bile şehir merkezine yatırım yapmak nasıl bir tutumdur bilmiyorum.” açıklaması ile gözler bir kez daha tehlikeli bölge olarak görülen şehir merkezine çevrildi.

Biz de Düzce sokaklarına çıktık ve vatandaşlara uzmanların uyarılarını aktararak, “Siz ne düşünüyorsunuz?” diye sorduk. Mikrofon uzattığımız vatandaşların büyük çoğunluğu şehir merkezinin farklı mahallelerinde ikamet ettiklerini belirterek, buradan başka bir yerde yaşamak istemediklerini ifade etti. Ayrıca “Öleceksek burada ölürüz, başka bir yere gitmeyiz.” fikrinde birleşti.

“Şehir merkezinin kalkması için imkan yok”
Muhittin Erdem isimli bir vatandaş Uzunmustafa Mahallesi’nde oturduğunu ifade etti. Uzmanların yaptığı uyarı ile ilgili şunları söyledi:

“Ben Uzunmustafa’da oturuyorum ne yapmamız gerekiyor? Allah’a karşı gelemeyiz o ne isterse o olur. Bu şehir merkezi nasıl kalkar buradan? Kalkması için imkan yok. Yıkılırsa Allah’tan kaçılmaz o ne verirse onu çekeceğiz biz. Zengin parasını verir kurtulur, fakir de ölür kurtulur başka imkan yok.”

“Ölümden kurtuluş yok”
Erdem’in arkadaşı Yakup Narin ise şu ifadelerde bulundu:

“Şehir merkezinin buradan kalkması mümkün değil. Bu koca şehir Kazukoğlu, Kalıcı Konutlar mevkiine sığmaz ki. Önceki depremde köylerine gitti yeri olan. O taraftaki vatandaş da bu tarafa geliyor şehri özlüyor. Zengin olur, müstakil evini yapar gider oturur ama olmayan da canıyla öder. Ölümden kurtuluş yok.”

“Burada büyüdük kopamıyoruz”
Kalıcı Konutlar’da oturan ancak tehlikeyi bildiği halde Düzce şehir merkezine gelmeyi düşündüğünü kaydeden başka bir vatandaş ise şöyle konuştu:

“Ben Kalıcı Konutlar’da oturuyorum. Her taraftan fay hattı da geçmiyor ki hastane tarafı birinci derece deprem yeri. Herkesin terk etmesi gerekiyor deniliyor ama kimse de terk etmiyor. Geri dönmeyi hepimiz istiyoruz. Halk da bilinçlendiriyor ama biz dinlemiyoruz halk olarak. Suç biz de. Ben bile düşünüyorum tekrar gelmeyi. Burada büyüdük kopamıyoruz. ”

“Öleceksek de burada öleceğiz artık”
Düzce’nin şehir merkezine kat izninin üç kattan fazla verilmemesi gerektiğini savunan bir diğer vatandaş ise şöyle söyledi:

“3 kattan fazla vermeye başladılar izin şikayetçiyiz o yüzden. Belki paramız olsa biz de yapacağız belki ama yapılmamalı. Düzce’nin merkezini 3 kattan fazlası kaldırmaz. Ben de merkezde Aziziye Mahallesi’nde oturuyorum 2 katlı evim var. Ben evimi yeni yaptım 60 küsür yaşındayız eşimle. Öleceksek de burada öleceğiz artık.”