1868’den bu yana yoksul ve muhtaçların elinden tutan Türk Kızılayı’nın Düzce Şube Başkanı Av. Halil Aydın, Öncü TV’de Salı günleri Muammer Kızılırmak’ın sunumuyla ekrana gelen Memleket Kahvesi programının canlı yayın konuğu oldu. 2020 yılında Türk Kızılay’ının Düzce’de yürüttüğü faaliyetlere değinen Aydın, yeni tip koronavirüs pandemisi dönemi için ayrı bir parantez açarak önemli açıklamalarda bulundu.

‘TOPLUMU DAHA GÜÇLÜ HALE GETİRMEK  İÇİN UĞRAŞIYORUZ’

Toplumu daha güçlü hale getirmek iç çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini belirten Aydın, “2020 yılı tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de şanssız bir yıl oldu. Bir daha bu sıkıntıları yaşamamayı ümit ettiğimiz bir yıl olarak hatırlayacağız. Ülke olarak İzmir Depremi, Van ve Elazığ depremi gibi ciddi depremler yaşadık. Giresun’da sel felaketi yaşadık. Bildiğiniz gibi geçen yıl sel felaketini şehrimizde yaşamıştık. Akçakoca, Cumayeri ve Gölyaka’da sel felaketini yaşadık. Allah bir daha yaşatmasın… Bu anlamda 2020 yılı ciddi sıkıntılar yaşadığımız bir yıl oldu. Bunların üzerine bir de bütün dünyayı kasıp kavuran ülkemizin de ciddi anlamda etkilendiği, hayatın her alanında ciddi sonuçları olan Covid 19 süreci yaşadık” dedi.

PANDEMİ SÜRECİNİN 2021 YILINDA DA DEVAM EDECEĞİNDEN HAREKETLE PLANLARIMIZI YAPTIK.

Bu süreçte mümkün olduğu kadar toplumun yanında yer almaya çalıştıklarını belirten Aydın, “Bu süreçte işini kaybeden, işyerlerini kapatmak zorunda kalan insanlarımız oldu. Ciddi sağlık problemleri yaşayan vatandaşlarımız oldu. Kızılayın imkanlarının geniş olması nedeniyle,  kan hizmetleri ve sağlık hizmetleri alanında ciddi faaliyetler yürüttük. Öte yandan işini kaybeden ve işyerini kapatması nedeniyle gelir elde etme noktasında sıkıntıya düşmüş vatandaşlarımıza yardım etmeye çalıştık. Barınma, kıyafet, gıda, hijyen seti ve temizlik malzemesiyle ilgili halkımıza yardım etmeye gayret ettik. Pandemi sürecinin 2021 yılında da devam edeceğinden hareketle planlarımızı yaptık. Çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

200-250 ÜYE VARKEN, BUGÜN 1000’İN ÜZERİNDE ÜYEMİZ VAR.

Kızılay’ın Düzce’deki üye sayısıyla ilgili konuşan Aydın, “Biz göreve geldiğimizde yaklaşık 200-250 üye varken, bugün 1000’in üzerinde üyemiz var. Üyelerimizin birçoğu da ihtiyaç duyulduğunda  gönüllü olarak iştirak edebilecek durumda olan arkadaşlarımız. Zaman zaman faaliyetlerimize katkıda bulunmaları konusunda ihtiyacımız oluyor ve kendileri de bu konuda her zaman desteklerini esirgemiyorlar” ifadelerini kullandı.

İMKANLARI ÖLÇÜSÜNDE KATKIDA BULUNABİLECEK KİM VARSA KIZILAY OLARAK GÖNÜLLÜ OLMAYA DAVET EDİYORUZ.

Gönüllü olmak için ise hiçbir şart ve kriter gerekmediğinin altını çizen Aydın, “Herkes imkanı ölçüsünde gönüllü olarak faaliyetlerimize destek oluyor. İmkanları ölçüsünde katkıda bulunabilecek kim varsa Kızılay olarak gönüllü olmaya davet ediyoruz. Kızılay bir dernek sonuçta, derneğe üye olmanın bazı şartları var tabi. Ancak gönüllü olmak için hiçbir şart aranmıyor. Yani üye olmak ayrı, üye olmak ayrı. Üye olmadan da gönüllü olmak mümkün. Ayrıca genel merkezimi bir hareket başlattı. Gönüllülük Hareketi…Bununla ilgili reklam ve tanıtımlar yapılmaya başlandı. Gonulluol.org isimli site kuruldu. Milletimizi merhamet ve yardımseverlik duygularını ön plana çıkaracak bir toplumsal harekete dönüştürme çalışmamız var” dedi.

‘TÜRK MİLLETİ DÜNYAYA LUTFEDİLMİŞ BİR NİMET’

Türk Milleti’nin dünyaya lutfedilmiş bir nimet olduğunu söyleyen sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Şunun için, Müslümanlığın en doğal haliyle Milletimizde yaşandığını, insani duygularının ve becerilerinin en üst düzeyde olduğuna inanıyorum. Tarihimizde gittiğimiz yeri , refah, adalet ve huzur yurdu haline getirmiş bir Milletiz. Millet olarak atalarımızdan aldığımız bu mirası devam ettirmeye çalışıyoruz. Dünyanın her tarafına merhamet elimizi ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunun vasıtalarından birisi de Türk Kızılay…Bunun yanında diğer yardım kuruluşlarımız ve resmi kurumlarımız da var.  Kızılay da bunlar arasında ilk başta gelen kurumlardan birisi. Biz bu kurumlarla Valiliğimiz bünyesinde eşgüdüm halinde ve koordineli olarak çalışıyoruz.Örneğin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda biz de temsil ediliyoruz ve aynı veri tabanını kullanarak faaliyet yapıyoruz… Örneğin Valilik bünyesinde oluşturulmuş Vefa Sosyal Grubu var. Bu grupta da temsilcilerimiz var” d

Bunun dışında Kızılay olarak, özellikle Ramazan Ayında belediye başkanlarıyla, Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan da yararlanarak, bunun yanında mahalle muhtarlarımızların görüşlerini de alarak gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalıştık. Tespit ettiğimiz ihtiyaç sahiplerine gıda, giysi gibi yardımlarda bulunmaya çalıştık.

Pandemi sürecinde en büyük sıkıntı yaşadığımız konulardan birisi de kan konusunda oldu. İmmün Plazma konusunda henüz dünyada tedavi amacıyla kullanma konusu yaygınlaşmamışken, ülkemiz bu konuda ciddi anlamda çalışma yapan ve immün plazmayı tedavi amacıyla kullanan ülke oldu. Daha sonra faydası anlaşıldı ve başta ABD olmak üzere tüm dünyada yoğun olarak kullanılmaya başladı.”

PLAZMA BAĞIŞLARI  3700 HASTAYA UMUT OLDU

Pandemi döneminde COVİD-19’a yakalanan ve hastalığı ağır geçiren insanlar için büyük önem taşıyan immün plazma bağışlarındaki son durumla ilgili de konuşan Aydın, “Keza fayda sağladığı anlaşılınca ve hasta sayımız da arttıkça İmmün Plazmaya olan ihtiyaç da arttı. İlk dönemde plazma temini ve cihaz konusunda sıkıtıntılar yaşandı. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği noktalarda alınıyordu. Cihaz afarez dediğimiz bir yöntemle kanı alıyor, ayrıştırıyor. Sonra kan tekrar insan vücuduna geri veriliyor. Sadece afarez yöntemiyle alınan kısım kullanılıyor. Cihaz her noktada yoktu. Düzce olarak bölge olmamız nedeniyle Sakarya,Bartın ve Düzce’ye bu cihazların yerleştirilmesini sağladık. Düzce ölçeğinde Bağış almaya başladığımız 3 haftalık süreçte 130’un üzerinde İmmun Plazma bağışı aldık. Bölge olarak 2020 yılı içerisinde 2600 kişiden bu yöntemle plazma aldık. 3700 hastaya enjekte edildi. Yani 3700 hastaya bu bağışlar umut oldu, can oldu” dedi.

KAN BAĞIŞI YAPACAKLAR KISITLAMADAN MUAF

Kans toklarındaki düşüş nedeniyle sorunlar yaşandığını belirten Aydın vatandaşlara şu sözlerle çağrı yaptı:

“Kan stokları konusunda ise Covid-19 nedeniyle insanlarımız kan vermeye doğal olarak çekindiler. Anacak Türkiye’de günlük 4 bin-4 bin 500 ünite kan ihtiyacı oluyor. Bu sürekli bir ihtiyaç insandan başka kaynağı da yok. Bu noktada duyurular, çağrılar yapmak ve insanları davet etmek durumunda kaldık. Devletimiz tarafından kan vermek isteyen vatandaşlarımız kısıtlamalardan muaf tutuldu.

‘KAN VERME KONUSUNDA DUYARLI OLUN”

2020 yılında Düzce ölçeğinde 20 bin ünite kan bağışı aldık. Bölge ölçeğinde ise 124 bin ünite kan bağışı aldık. Bu kanı  ve işlemler sonucu elde edilen kan ürünlerini 220 bin hastaya nakletmişiz. Bu anlamda Kızılay 220 bin hastaya hizmet götürmüş. Kısacası kan veren hayırsever vatandaşlarımızdan alıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. İmmünplazma konusunda sıkıntı aşıldı ancak, kan stoklarımız yeterli değil. Buradan halkımıza çağrıda bulunmak istiyorum. İnsanlarımızın kan verme konusunda daha duyarlı olmalarını rica ediyoruz…”

PANDEMİYLE BİRLİKTE İHTİYAÇ SAHİBİ SAYISI ARTTI

2020 yılında Covid-19’dan dolayı işyerini kapatan ve işini kaybeden vatandaşların da katılmasıyla ihtiyaçlı vatandaşlar sayısında artış olduğunu kaydeden Aydın, “Talepler arttı. Önceki yıllara göre üst seviyede ihtiyaç hasıl oldu. Buna göre kapasitemizi artırmaya çalıştık. Kurban etleri olarak 12 bin kutu konserve ete ve kavurma dağıtıttık. 5 binin üzerinde gıda kolisi dağıttık. Bu sayılar içinde Çilimli ve Akçakoca yoktur.

600 AİLEYE ZEKAT FONUNDA NAKDİ YARDIMDA BULUNDUK

600 aileye zekat fonunda nakdi yardımda bulunduk. 50 öğrenciye düzenli olarak burs yardımı yaptık. 20-25 aileye eğitim yardımında bulunduk. Bunun yanında bizim Kızılay Butiğimiz var..Önemli markaların bağışladığı kıyafet yardımı kapsamında 5 bin aileye kıyafet yardımı yaptık. 2020 yılı içerisinde 20-25 ilimizde yangın oldu. Yangından dolayı evsiz kalan ailelerimize konteyner yardımı yaptık. Ayrıca araç, gereç,  battaniye, yorgan, kıyafet v.s. yardımında bulunduk. 4 binin üzerinde hijyen seti dağıttık” dedi.

100 BİNİN ÜZERİNE MASKE DAĞITILDI

Salgınla beraber hayatın vazgeçilmez parçası olan maske dağıtımında da önemli bir rakama ulaştıklarını belirten Aydın, “Pandemi başladığından bugüne kadar, şubedenolsun , sokaklarda olsun  kesintisiz maske dağıttık.  Dağıttığımız maske sayısı 100 binin üzerinde oldu.  Bunun yanında maskenin yanında hijyen seti dışında malzeme dağıttık.

Sağlık kuruluşlarına da gerekli desteği vermeye gayret gösterdik. İlk Pandemi döneminde çadır kurmuştuk, devamında Coca Cola’nın bağışladığı medikal malzemeler konusunda yardımcı olduk” dedi.