Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın fındık taban fiyatlarını 54 lira olarak açıklamasının ardından üreticilerin gözü TMO’ya dönmüştü. TMO ise fındığı 52 liradan alacağını, ödemeleri de 21 gün sonra yapacağını açıklamıştı.

“ÜNSAL DOĞABİLECEK SIKINTILARI ANLATMIŞTI”

Bu açıklama üzerine konuyu ele alan Öncü Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, konuyu Yorumlu’yorum programında masaya yatırmış, alınan bu kararların ekonomik ve siyasi yönden getireceği sonuçları değerlendirmiş, üretici üzerindeki olumsuz etkilerini kamuoyu ile paylaşmıştı.

“TMO MÜDÜRÜNÜN ZİRAAT ODASI BAŞKANI’NA TAVRINI DA ELEŞTİRMİŞTİ”

Ayrıca Ünsal Fındık Üreticilerini temsilen TMO Bölge Müdürü’yle görüşmeye giden Akçakoca Ziraat Odası Başkanı’na TMO Müdürü’nün elinde tesbih ve bacak bacak üstüne atarak “biz nasıl istersek o şekilde olacak” şeklindeki tavrını da eleştirdi.

İletişim kurallarına aykırı ve saygısızca bir davranış olarak değerlendirip “seni o makamlara getirenlere yazıklar olsun!” diyen Ünsal, “bir TMO Müdürü fındığını alacağı üreticiyi temsilen oraya gelen bir oda başkanına o şekilde mi davranır?” diyerek tepki gösterdi.

KÜLÜNK DE KAYITSIZ KALMADI

Ünsal’ın yorumlarına ve eleştirilerine başta üreticiler olmak üzere iş ve siyaset dünyasından destekler gelirken, AK Parti MKYK Üyesi ve geçmiş dönem Milletvekili Metin Külünk de devreye girdi.

Ünsal’ın Yorumlarından yola çıkarak Twitter hesabı üzerinden TMO’ya sorular yönelten Külünk şunları söyledi:

“Vatandaşımızdan gelen mesajı aynı İle paylaşıyorum. Vatandaş diyor ki:

1 - alım merkezleri ve alım ekipleri sayısı çoğaltılmalı.

2-Günlük alım tonajının artırılması gerekli

3-Ödemelerin en geç 10 iş gününde yapılması çok değerli

4- Alım süresi 2023 Mayıs ayına kadar uzamalı

5-TMO Yöneticileri vatandaşlarımızla; iletişim kurallarına dikkat etmeli.

6-Vatandaşlarımızı FİNANS TEKELLERİNİN kucağına itecek uygulamalardan kaçınmalı.”

“ÜRETİCİYİ KÜRESEL FİNANS TEKELLERİNE KURBAN EDEMEYİZ!”

Şu an Finans tekelleri Sayın CB’mızın açıkladığı fiyatı yerlere düşürmek için her tür operasyonu yapıyor, ayrıca hadsiz şekilde Sayın CB’mızın açıkladığı taban fiyata rağmen rakam açıklama cüretinde bulunuyorlar.

Fındık üreticimizi ülkemizi çökertmek isteyen küresel finans tekellerinin şubelerine kurban edemeyiz!”

TMO’DAN CEVAP GELDİ

Ünsal’ın dikkat çektiği Fındık üzerinden oynanan oyunun kamuoyunda yankı uyandırması üzerine devreye giren Siyasi ve Bürokratların baskılarının ardından TMO’dan bir açıklama geldi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“25.08.2022 tarihinde Akçakoca alım noktasına ürün teslimi yapabilmek için randevu sisteminden 11 üretici, 17 bin 500 kg ürünü için randevu almıştır.

Gün içerisinde 7 üretici Akçakoca alım noktasına gelmiş olup 6 üreticimizin ürünü analiz sonucu alıma tabi tutulmuş, 1 üreticimiz ise yapılan analiz sonucunda çatlak fındık oranının yüksek olması sebebiyle ret edilmiştir.

6 üreticimizden yapılan alım miktarı 4 bin 600 kg’dır.

Alım noktamızda oluşan ortalama alım fiyatımız 51 TL/Kg’dır.

Akçakoca alım noktası alımlara yeni başlamış olup personelin gerekli hassasiyeti göstermesi için Genel Müdürlüğe tarafımızca iletilmiştir.

Ürün bedeli ödemeleri en geç 21 gün ( hazine maliyenin ödeneğine göre)  içerisinde üretici hesap numaralarına aktarılacaktır. TMO alım kriterlerini deklare etmiş olup bunlar üzerinden alımlarını yapmaktadır.

Alım kriterleri ile üreticiyi teşvik ve kaliteli ürün üretmesi hedefleniyor. Kaliteye göre de fiyatlandırma yapılmaktadır.

Serbest piyasada kabuklu fındık 45, 00-46, 00 TL' den işlem görmekte iken TMO tarafından yapılan alımlarda ortalama fiyat 52,00-53,00 TL/Kg’dır.”