Emeklilere 2018 yılından bu yana yılda iki kez dini bayramlarda verilen 1000 TL’lik ikramiyeye bu yıl yüzde 10’luk enflasyon farkı hesaplanarak 1.100 TL’ye çıkarıldı.  6 Mayıs’ta SSK emeklilerinin, 7 Mayıs’ta ise BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emeklisi olan vatandaşların hesaplarına 1.100’er lira ikramiyeleri yatırıldı.

Ödemelerin tam kapanma dönemine denk gelmesi nedeniyle harekete geçen İçişleri Bakanlığı, emeklilerin maaş ve ikramiye ödemelerini en yakın banka ve ATM’ye giderek alabileceğine dair genelge yayımladı.

Bankaya gidemeyecek durumda olan, 65 yaş üstü, kronik rahatsızlığı bulunan emeklilere maaş, ikramiye, aylık ve diğer ücret ödemeleri ise evlerinde yapılmaya başlandı.

EMEKLİLER KUYRUK OLUŞTURDU

Maaş ve ikramiyelerini çekmek için sabahın erken saatlerinden itibaren banka ve ATM’lere akın eden Düzceli emekliler uzun kuyruklar oluşturdu.  

Öncü Haber, PTT Şubesi önünde ikramiye sırası bekleyen vatandaşlara mikrofon uzattı.  

Son bir yılda yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbir ve kısıtlama kararları nedeniyle evlerinde olan çınarların içinde evde bunalıma girdiğini söyleyen de vardı, evde kaldığı vakti iyi değerlendirdiğini söyleyen de… Hepsinin ortak temennisi ise tam kapanma sonrası hayatın normale dönmesi oldu. Söz ikramiyelere yapılan 100 TL’lik zamma geldiğinde ise hayat pahalılığından yakınan Düzceli emeklilerin memnun olmadıkları anlaşıldı.

‘BAYRAM HARÇLIĞI GİBİ ZAM YAPIYORLAR’

Yapılan zammı az bulan İsmet Coşkun, “Devletimiz ne verdiyse onu alıyoruz. İstediğimizi vermiyorlar zaten ne kadar fiyat koyulduysalar onu alıyoruz. Yapılan zam 100 TL o da neye yetecek? Bayramda çocuk harçlığı. Yaptıkları ikramiye zammı bu kadar. Senede iki defa bayram var, iki bayramda emekliye 1500 TL verseler ne olur? Hiçbir şey olmaz. Kendilerine gelince zam fazla ama emekliye gelince 100 TL. Yüz TL için saatlerce burada sıcakta kuyrukta bekliyoruz.” dedi.

Kapanmanın salgınla mücadele için etkili olduğunu söyleyen Coşkun, ekonomik durumla ilgili ise, “Bütün dükkânlar kapalı, esnaf kirasını ödeyemiyor. Gelire bakan yerler ne olacak?  Vatandaşın maaş geliri var, esnafın yok batmak üzereler. Küçük esnaf bitmiş durumda.” diye konuştu.

‘BU DEVLETİMİZİN BİR İKRAMI’

Emekli ikramiyesinin devletin bir ikramı olduğunu belirten Celal Gün, “Bayramdan önce verilmesi iyi oldu. İhtiyaçlarımızı gidermemiz için iyi oldu. Devletimizin bize bir ikramı bu. 100 TL’lik bir zam geldi maaşımıza. Aslında hayat şartlarına göre ne kadar zam gelirse gelsin günün şartlarına göre yeterli değil. Devletimiz bunu böyle münasip görmüş, bunu da takdirle karşılıyoruz.” sözleriyle devlet büyüklerine teşekkür etti.  

‘VATANDAŞLAR KURALLARA UYMAYA ÇALIŞIYOR’

Vatandaşların duyarlı davranarak kısıtlamalara uyduğunu söyleyen Gün, “Tam kapanmanın etkili olacağını düşünüyorum. Bu konuda insanlarımız duyarlı evlerinden çıkmıyor. Biz de emekli maaşımızı almak için geldik. Vatandaş elinden geldiği kadar kurallara uymaya çalışıyor. Temennimiz odur ki en kısa zamanda bu virüs meselesinden kurtulabilelim. Kapanmadan sonra vaka sayıları iyiye gider diye tahmin ediyorum.” dedi.

Son bir yılın büyük bir kısmını evde geçirdiğini kaydeden Gün, “Kısıtlama döneminde ben genelde evdeyim. Ramazanı değerlendirmeye çalışıyoruz. Müslümanın boş bir zamanı olmaz. Genellikle dini kitaplar okuyorum. İbadetlerimi yaparak zamanı bu şekilde değerlendiriyorum.” diye konuştu.

‘YAPILAN ZAMDAN EMEKLİ OLARAK UTANIYORUM’

Aldığı emekli maaşıyla geçinemediğini belirten Hasan Saraç isimli emekli ise, “Yapılan 100 TL’lik zamla dünyalar bizim oldu. Çok büyük bir para. Ben kirada oturuyorum, 1000 TL kira veriyorum. 2400 TL maaş alıyorum, 500 TL elektrik, su ve doğal gaz faturası geliyor. Kalanla bir ay geçiniyorum. 100 TL nedir ki? Ben emekli olarak utanıyorum. Kirada oturmasam emekli maaşımı da almayacağım kalsın diyeceğim. Milletvekillerine gelince 20 bin TL maaş alıyorlar hala doymuyorlar, emekliye gelince 100 TL zam yapıyorlar. Diyecek hiçbir şey bırakmadılar. Emekliye, işçiye, garibana gelince para yok. Ama diğer şeylere çok çok paralar var. Yapılan zamdan hiç memnun değilim.  Sadaka gibi zam yapıyorlar.” sözleriyle 100 TL’lik zammın az olduğunu söyledi.

‘BUNALIMDAYIM, EVDE BOĞULDUK’

Yalnız yaşadığı için salgında bunalıma girdiğini aktaran Saraç, “Kısıtlamadan beri bunalımdayım. Ben 79 yaşındayım, cenazeler serbest, toplantılar serbest ama biz evdeyiz. Ben evde tek yaşayan bir insanım. Kimsem yok. Evde durmaktan boğuluyoruz. Ben kapanmanın etkili olacağını sanmıyorum. İstanbul’dan Anadolu’ya göç ettiler. Anadolu’da virüsü yaydılar. Şimdi İstanbul’a geri dönecekler ve virüs daha çok artacak. Virüs süreci bana sorarsanız 1-2 sene daha devam edecek.” sözleriyle de kapanmanın etkili olmayacağını savundu.   

‘HAYAT PAHALILIĞINA GÖRE ZAM ÇOK AZ’

Hayat pahalılığına nazaran yapılan zammın az olduğunu söyleyen Fazilet Koçak da, “Hayat şartları çok ağır. Yaşam şartlarına göre yapılan zam çok az. Ama ne yapalım? Demek ki onu gerektiriyordu onu verdiler. Fiyatlar fahiş. Çok zor. Maaş yetmiyor ama ne yapalım.” diye konuştu.

‘BU ZAMMA ÇOK DESEM EMEKLİLER BANA GÜLER’

Bayram ikramiyesine yapılan zam oranının düşük bulduğunu belirten Esat Gökmenoğlu, “Enflasyona göre dediler ama 6 aylık enflasyona göre zam yaptılar galiba. 3 yıllık olmadığı için az geldi tabii. Çok desem emekliler bana güler. Devletimiz ne derse o oluyor. İnşallah seçim zamanı sandık önümüze geldiğinde konuşacağız. Şimdi kimseye bir şey diyemeyiz. Geçinmeyi çalışıyorum. Biz Türk milleti olarak zaten hep şükrediyoruz. İnşallah iyi olur. Devletin durumu belli. Ekonomik sıkıntılar var. Yapamıyorlar demek ki. İnşallah bundan sonraki zamlar iyi olur. Kime ne diyelim? Kendim ettim kendim buldum diyoruz. Sandığı bekliyoruz. O zaman hesaplaşacağız.” sözleriyle seçimleri işaret etti.

‘BÜYÜK MARKETLERLE REKABET EDEMİYORUZ’

Tam kapanma döneminde dükkanların kapalıyken vatandaşların bir şekilde sokakta olduğunu belirten Gökmenoğlu, “İşyerleri kapalı ama görüyorsunuz vatandaş sokakta geziyor. Biz de mağduruz. Ben emekliyim ama aynı zamanda büfe işletiyorum. Sabah 10’da geliyorum akşam 17’de gidiyorum. Kimseler gelmiyor. Büyük marketler iş yapıyor. Onlarla rekabet etme şansımız sıfır. Onlardaki gibi mal alıp satacak gücümüz yok. Böyle idare ediyoruz.” şeklinde konuştu.

‘AZALMA OLUR AMA KISITLAMA SONRASI YİNE PATLAR’

Gökmenoğlu, kısıtlamalar etkili olsa dahi bir süre sonra yeniden artış olacağını düşündüğünü söyleyerek, “Kısıtlama etkili olur inşallah. Ama profesörler ‘bu etkili olmaz’ diyor. İllaki azalma olacak ama galiba biz bunu birkaç sene daha çekeceğiz. Kısıtlama bittiği zaman yine patlayacak. Tek ülkemiz var burada yaşayacağız. Tek vatanımız burası. Aç veya tok burada yaşayacağız.” diye konuştu.