Düzce’yi yakından ilgilendiren “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına KanunTeklifi'nin tartışmalı hükümlerinden biri olan ve kamuoyunda uzun süredir tartışılan araç lastiği yakılmasının biyokütle tanımı içerisine alınmasını içeren teklifin yasalaşması ile araç lastiği yakmak yenilebilir enerji kapsamına alındı. Böylece Düzce’de araç lastiği yakarak elektrik enerjisi üretecek yatırımların önü açıldı.

Düzce milletvekilleri sessizliğini bozdu

Konu ile ilgili sessiz kalmaları tepki çeken Düzce milletvekilleri konu ile ilgili yerel bir gazeteye konuştu. AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır söz konusu kanun teklifinde araç lastiği yakmakla ilgili bir madde olmadığını ifade ederken ‘2016 yılında yapılan kanunda bu tanım zaten var. Bu kanunla tamamen kara düzen şeklinde yapılan geri dönüşüm işlemlerini disiplin altına aldık. 2016’da çıkartılan yasa zaten buna izin veriyor.’ dedi.

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz ise ‘Biz Düzce’deki hassasiyetlere göre davranarak bu atıkların işlenmesi konusunun Düzcelileri iğreti edebileceğini ifade ettik’ ifadelerini kullandı. Yılmaz, ‘Biyokütle tanımından atık lastiklerin çıkartılması için talebimizi ilettik. Bunun üzerine bizim grup başkan vekilimiz yanıma geldi, değişiklik teklifi hazırlandığını ve atık lastikler kısmı çıkartıldığını söyledi’ dedi.

“Kimse buna itiraz etmedi”

Konu hala kamuoyunda tartışılmaya ve konuşulmaya devam ederken Düzce’den sorumlu CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’dan geldi. 

Tanal, Öncü Haber’e özel yaptığı açıklamada, kanun teklifinin Düzce Milletvekili Fahri Çakır’ın imzasıyla TBMM Genel Kurulu’na sunulduğunu söyleyerek, “Sunulduktan sonra TBMM İç Tüzüğü gereği Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda görüşüldü. Görüşmeler sırasında fikirlerimizi öne sürdük. AK Parti milletvekilleri, MHP milletvekilleri ve Fahri Çakır da oradaydı. Kimse buna itiraz etmedi. Komisyondan itirazsız olarak geçti. Komisyondan geçene kadar herhangi bir itirazları veya muhalefet şerhleri olmadı. Burada CHP, İYİ Parti ve HDP’nin muhalefet şerhi var. MHP ve AK Parti koalisyon olduğu için onların yok.” dedi.

“Yine biz muhalefet ettik”

Teklifin TBMM Genel Kurulu’nda salı günü görüşülmeye başlandığını söyleyen Tanal, “MHP grubu da konuştu ama hiçbiri itiraz etmedi. Kanunu desteklediklerine dair açıklama yaptılar. Herhangi bir çekince muhalefetlerinin olmadığını anlattılar. Salıyı çarşambaya bağlayan gece ilk 7 madde meclisten geçti. Hiçbir itirazları olmadı. Yine biz muhalefet ettik.” ifadelerini kulandı.

“Ben tweet attıktan sonra Ümit Yılmaz söz aldı”

Teklifle ilgili sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlara da değinen Tanal, “Bu kanun Düzce’de eski lastikleri yakmaya vize veriyor. Düzce’nin havası zaten kirli ve gittikçe de kirlenecek. Düzce’yi yaşanmaz bir hale getirecek. Ve ben Düzce milletvekillerini AK Parti ve MHP milletvekillerini Düzceliler’in vicdanına bırakıyorum’. Bu tweeti attıktan sonra meclis saat 2’de açılınca daha kanun görüşmelerine geçmeden Ümit Yılmaz bir dakikalık söz aldı ve ‘Efendim bu kanun böyle geçerse Düzceliler’in havasın kirletecek. Düzceliler’in talebi bu teklifin bu şekilde geri çekilmesidir.’ dedi” ifadelerini kullandı.

“Ses seda yok”

“Kendisinin ifadesi de ben çekilmesini talep ediyorum şeklinde değil.” diyen Tanal sözlerine şöyle devam etti: “Bu şekilde açıklama yapınca ikinci bir tweet daha attım. Dedim ki, ‘AK Parti ve MHP koalisyon ortağısınız. Net bir tavır takınarak biz bu kanunun geçmesini istemiyoruz derseniz bunu AK Parti de geçiremez. Siz gri renk takınıyorsunuz. Söylemiş olmak için söylüyorsunuz. Lütfen net tavır takının. Düzceliler’in menfaati ve dileği bu kanunun geçmemesidir.’ Ses seda yok.”

“3 lastik yakma fabrikasından biri Düzce’de”

Ülke genelinde üç tane lastik yakma fabrikası olduğunu söyleyen Tanal, “Bir tanesi Kocaeli’nde, bir tanesi Düzce’de, bir tanesi de Erzincan’da. Çarşamba günü gece kalktı AK Parti baktı, Düzce kamuoyu oluştu. Kamuoyu oluşunca AK Parti milletvekilleri de MHP milletvekilleri de bunun altında kalamayacaklardı. Bunların onlara zarar vereceğini anlayınca teşvik verilmesiyle ilgili maddeyi geri çektiler. Ama teşviki geri çekmek de ileride bu teşvikin verilmeyeceği anlamına gelmiyor. Düzce’de lastik yakarak elektrik üretileceğine dair kanun geçti ama teşvik geri alındı” diyerek teklifin teşvik ile ilgili maddelerinin çıkarıldığını ancak lastik yakma ile ilgili maddelerinin Genel Kurul’dan geçtiğini söyledi.

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz ile aralarındaki tartışmaya da değinen Tanal, “Bunun üzerine Ümit Yılmaz kalktı perşembe gecesi beni PKK ve LGBTİ ile üzerime saldırdı. Ben de ‘Arkadaş PKK ile ilgili hiç beni suçlama. Suçlayacaksan Çözüm Süreci’nde meydanlarda PKK’nın flamalarını suç olmaktan çıkaran AK Parti iktidarı o da sizin ortağınızdır’ dedim. Efendim “sen Apo’nun posterleri altında konuştun” dedi. Onu o caddelere sokanlar emniyetti. Şimdi niye sokmuyorlar? Emniyet sokuyordu, çözüm sürecinde suç olmaktan çıkmıştı. O açıklamada Suruç Katliamı olmuştu ben de basın açıklaması yapmıştım. Adamlar arkamda posterlerini açmışlar. Ben de görünce alanı terk ettim. Bunun üzerine kalktı bu sefer dedi ki ‘İstanbul seçimlerinde oyları çaldınız’. Ben de dedim ki siz İstanbul Seçimleri’ni kazanabilmek için kırmızı bültenle aranan terörist başının kardeşini TRT’ye çıkardınız. Serok Ahmet şeklinde Ahmet Davutoğlu’ndan bahsetmiş. Ben de Cumhurbaşkanlığı’nın sitesinden Erdoğan’ın ‘Çözüm Süreci’nin mimarı benim’ şeklindeki açıklamasını paylaştım. Al sana belgesi dedim. Bunun ardından pert oldu kaldı. Ve en son sen Düzce’ye hizmet etmeye bak şeklinde tweet attım.” ifadelerini kullandı.

“Bunu kamuoyuna duyuran ve tüm Düzceliler’i ayağa kaldıran benim”

Tanal, “Ben uyarmasam, kamuoyu oluşturmasam, ensenizde olmasam umurlarında değil. Bunu kamuoyuna duyuran ve tüm Düzceliler’i ayağa kaldıran benim. Ben olmasam sizin Düzce ile ilgili sizin esameniz okunmaz. Şu anda bir firma teşvik almadan isterse lastik yakarak elektrik üretebilecek.” dedi.