Gelirler Genel Müdürlüğü, müsteşarlık düzeyine çıkarılıp Gelir İdaresi Başkanlığı'na dönüştürülmesinden yıllar sonra teşkilatı da Ankara'ya bağlandı. Torba yasaya önergeyle eklenen yeni bir maddeyle, illerde faaliyet gösteren vergi daireleri disiplin yönünden kaymakam ve valiliklerden alınıp doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlandı. Bu düzenlemeyle birlikte artık vali ve kaymakamlar vergi denetimlerini gerçekleştiren birimler dahil olmak üzere Gelir İdaresi'nin hiçbir personeline yöneticilik yapamayacak, sicil notu veremeyecek. Vergi daireleri görev ve sorumluluk bakımından sadece Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı olarak çalışacak. Bu değişiklikle vergi dairelerinin daha özerk çalışma imkanına kavuşacağı belirtildi.

Kabul edilen başka bir önergeyle de görme özürlülerden resmi evraka imza atarken en az iki ayrı şahit getirme zorunluluğu da sone erdi. Mevcut yasalara göre görme özürlüler, akli dengesi bozuk vatandaşlar gibi, kıymetli evraklara şahit olmaksızın imza atamıyor. Bu değişiklikle görme özürlüler kendileri kabul ettikleri takdirde şahit olmadan da imza atıp menkul ya da gayrimenkul alım satımı yapabilecekler.

Tasarıda 120 lira ve altındaki idari para cezalarının silinmesini öngören tarihin 31 Temmuz 2010'dan 31 Aralık 2010'a alınması, geçtiğimiz ağustos ayından, yani affın gündeme geldiği günden yıl sonuna kadar geçen 5 aylık sürede işlenen trafik cezası suçlarının da silinmesini sağladı. Buna göre yasak yere park ettiği, emniyet kemeri takmadığı, arabadan çöp attığı ya da seyir halindeyken cep telefonuyla konuştuğu için ceza yiyip de cezasını ödemeyenler bu cezalardan tamamen kurtuldu. 120 liranın üstündeki cezalar kapsam dışında kaldığı için aşırı hız ve kırmızı ışık ihlali yapanlar ise cezayı ödeyecek. Trafik dışında mahkemelerden gelen 120 TL'nin altındaki idari para cezaları da affa girdi.

Haber; R. BAL