Gelir Vergisi Kanunu uyarınca 2009 yılı içerisinde konut ve işyeri kira geliri ile ticari, zirai, menkul kıymet ve serbest meslek kazancı elde edenlerin gelir vergisi beyannamesi verme süresi son buldu. Verginin ilk taksiti de 31 Mart Çarşamba akşamına kadar yatırılacak.
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, yaptığı açıklamada, ''Mükelleflerimiz, kazanmış oldukları geliri beyan etsinler, doğru beyan etsinler. Beyan ettikleri gelirin vergisini de ödesinler'' dedi.
Bunun mükelleflerin lehine ve menfaatine olduğunu dile getiren Kilci, ''Biz, İdare olarak hiçbir mükellefimizi 'vergi kaçıran mükellef' olarak görmek istemiyoruz'' diye konuştu. Vergiye tabi geliri bulunan herkesin vergi yükümlülüklerini yerine getirmesini isteyen Kilci, aksi halde mükelleflerin ileride vergi incelemesi ve ceza-i tahkikata maruz kalacaklarını vurguladı. Gelir İdaresinin, mükelleflerin herhangi bir şekilde vergi inceleme elemanıyla karşı karşıya gelmesini kesinlikle istemediğini de kaydeden Başkan Kilci, şöyle devam etti:
''Biz, İdare olarak bütün mükelleflerimizin elde etmiş oldukları gelirleri doğru beyan etmesi, vergisini de düzenli olarak ödemesi gerektiğini söylüyoruz. Aksi halde beyan döneminin ardından sıkıntıya girecekleri uyarısında bulunuyoruz. Veri ambarımız sayesinde mükelleflerimizle ilgili pek çok bilgiye ulaşmış durumdayız. Yeni bilgilere de eskisinden çok daha hızlı şekilde ulaşabiliyoruz. Elektronik alt yapımız da, kaçırılan gelirlerin ortaya çıkarılması konusunda İdareye büyük kolaylık sağlıyor. Bu anlamda mükelleflerimiz, ileride vergisel anlamda herhangi bir sorunla karşı karşıya kalmak istemiyorlarsa, kazançlarını doğru beyan etsinler, vergilerini de ödesinler. Buna aykırı davranılması halinde mükelleflerimiz vergi incelemesine tabi tutulacaklar. Kaçırdıkları vergi tutarına göre de cezaya muhatap olacaklar. Neticesinde kaçırmış oldukları vergi tutarını göre çeşitli cezalarla karşılaşacaklar. Beyanname dönemi sonrasında Veri Ambarındaki bilgilerden de yararlanarak, geniş çaplı bir denetim yapacağız”