Kamuoyunda Yargı Paketi olarak bilinen Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi ve kanunlaştı. 104 maddelik Yargı Paketi, Meclis Genel Kurulunda 4 bölüm halinde görüşüldü. İki hafta süren ve zaman zaman sert tartışmaların yaşandığını görüşmeler tamamlandı. Yargı Paketinde cinsel suçlar ile uyuşturucu ticaretine ağır cezalar getiriliyor.


Kanundan bazı maddeler şöyle:


- Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.


- Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye, 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

- Cinsel saldırı için başvurulan cebir ve şiddet sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.


- Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç edenler 20 yıldan 30 yıla kadar hapse çarptırılacak.

- Uyuşturucu bulunduran ya da kullananlar, dava açılmasının ertelenmesi hükmünden bir kez yararlanacak.

-Özellikle kendi kullanımı için ihtiyaç duyduğu esrarı elde etmek amacıyla kenevir ekimi yapan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.


- Sulh ceza mahkemeleri kaldırılacak, bu mahkemelerin görevi asliye ceza mahkemesine devredilecek.


-Eşyayı, aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, bir yıl yerine iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

 

Haber;S.Kaşkır