EGM, yönetmelik tasarı için ilgili bakanlıklardan ve kuruluşlardan görüş istedi. Yapılan yönetmelikteki düzenlemeyle trafikte büyük değişiklikler yaşanacak. Sürücü belgesinin geçerlilik süresi, trafik cezası taksidi ve motosiklet kullanma yaşını düzenleyici yönetmelik trafikte devrim niteliğinde olacak.

SÜRÜCÜ BELGELERİNDE AB UYUMU GELİYOR

Emniyetin trafikte değişiklikler içeren bir yönetmelik hazırladı. Tasarı ile AB ülkeleriyle sıkıntı yaşanmasına neden olan 9 ayrı ehliyet sınıfı 17 ayrı sınıfa çıkarılacak. Sürücü adaylarına ise K sınıfı sürücü belgesi verilecek.

Ehliyetler ömür boyu geçerli olmayacak. Yenilenen sürücü belgeleri için harç alınmayacak sadece belge parası alınacak. 25 milyon 626 bin 383 kişinin sürücü belgesi 5 yıl içinde yeni sınıf ehliyetlerle değiştirilecek. Geçerlilik sürücü dolan sürücü belgeleri geri alınacak. Süresi dolmuş ehliyetleri kullanan sürücülere 343 TL para cezası yazılacak.

TRAFİK CEZALARINDA TAKSİTLİ DÖNEM BAŞLAYACAK

Trafik para cezalarının ödenmesinde taksit dönemi başlıyor. İlk taksiti peşin, kalan 3 taksiti bir yıl içinde 4 eşit taksit halinde ödenebilecek. Artık trafik polisleri peşin para tahsilatı yapmayacak.

YAŞ SINIRI DÜŞTÜ DÜZCE ALARMDA

Yapılan yönetmelikte değişiklik yapılanlardan biri de motosiklet kullanım yaşı oldu. Motosiklet için yaş sınırı 17'den 16'ya düşürüldü.

Hemen hemen her gün bir motosiklet kazasının yaşandığı Düzce'yi en çok bu madde ilgilendiriyor. Motosiklet kullananların henüz daha tam olarak tedbirli kullanmadıkları araçlara bir de yaşı genç sürücüler eklenince, yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile motosiklet kazalarında artış yaşanması kaçınılır gibi değil.

 

Haber; G. KARDUZ