Dünya Veteriner Hekimleri Birliği ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün girişimleri sonucunda 2001 yılından itibaren her yıl nisan ayının son cumartesi günü kutlanan Dünya Veteriner Hekimler Günü bu yıl oldukça buruk geçiyor. 26 Nisan 2022 Salı günü Yozgat‘ın Sorgun ilçesinde bir mezbahada çıkan kavgada, görevli Veteriner Hekim Volkan Lale bıçaklanarak öldürüldü. Bu acı olay, Sağlıkta Şiddet Yasası’nın kapsamının veterinerlerin de dahil olacak şekilde genişletilmesini bir kez daha gündeme taşıdı.

“Hastalıklı eti yedirmeme mücadelesinde şehit olan meslektaşımız içimizi acıtıyor”

Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: “Bayram havasında kutlamayı ümit ettiğimiz 2022 Dünya Veteriner Hekimleri Günü, 26 Nisan 2022 Salı günü, insanlara sağlıklı hayvansal gıda yedirme görevi yapan, Yozgat ili Sorgun ilçesi mezbaha sorumlu veteriner hekimi, eski oda başkanımız Veteriner Hekim Volkan Lale’nin, halk sağlığını korumaya çalışırken görevi başında şehit edilmesi biz veteriner hekimleri derinden üzmüştür. Her türlü platformlarda veteriner hekimlerin de birer sağlık çalışanı olduğu, Sağlıkta Şiddet Yasası olarak bildiğimiz yasal düzenlemenin içinde yer alması gerektiğini ifade etmemize rağmen sesimizi duyuramamamız bir meslektaşımızı, bir babayı, bir eşi, bir sağlık çalışanını kaybetmemizi beraberinde getirdi. İnsanlar sağlıklı et yesin diye, çocuklarımız sağlıklı beslensin diye, hastalıklı eti yedirmeme mücadelesinde şehit olan meslektaşımız içimizi acıtıyor. Gözle görülemeyen mikroorganizmalardan, hastalık etkenlerinden halkımızı koruduk ama eli bıçaklıdan kendimizi koruyamadık, göremedik. İçimiz yanıyor.”

Beklentilerini sıraladı

Karanfil, veteriner hekimler olarak beklentilerini ise şöyle sıraladı:

“Biz veteriner hekimler, sahada, salgın ve zoonotik hastalıklara karşı koruyucu aşılamalar, hastalık mihraklarına müdahale, tedavi hizmetlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi, insanımızın gıda güvenliğinin sağlanması ve sahipsiz sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi hizmetlere onlarca riske rağmen gece-gündüz demeden devam etmekteyiz. Beklentimiz gayretlerimizin, fedakarlıklarımızın, çalışmalarımızın, başarılarımızın takdir edilmesi, mesleki faaliyetlerimiz nedeniyle oluşabilecek riskler karşısında sağlık çalışanı olarak değerlendirilip Sağlıkta Şiddet Yasası gibi düzenlemelerde yasal koruma içinde değerlendirilmekten başka bir şey değildir. Hak ettiği değerlere ulaştığı yıllar ümidiyle tüm veteriner hekimlere gayretleri için teşekkür ederken, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü kutluyor.”                                                        

Öte yandan Düzce Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, 2022 yılının temasının, “Veteriner hekimin zorluklarla mücadele gücünün arttırılması” olarak belirlendiğini aktardı.