15 yıldır Düzce’nin gündeminde olan ancak sadece söylemde kalan İstanbul Caddesi’nin trafiğe kapatılması konusunda sonunda somut adım atılıyor. Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, “Belediye başkanlığında jübilem olacak.” dediği İstanbul Caddesi Projesi için kesin tarih verdi ve Ramazan ayının ortasında caddenin trafiğe kapatılacağını açıkladı. İstanbul’un ünlü İstiklal Caddesi gibi ortasından tramvay geçecek projenin detayları belli olurken, bu yeni düzenlemenin şehir hayatını ve esnafı nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. 

Öncü Haber ekibi de merak edilenlere yanıtı projenin hayata geçeceği cadde üzerinde aradı ve vatandaş ile esnafa “İstanbul Caddesi’nin trafiğe kapatılması konusunda düşünceleriniz neler?” diye sordu.

Vatandaş memnun
Görüşünü aldığımız vatandaşların tümü projeye destek verdi ve “Çok güzel olur” dedi. Esnaf açısından baktıklarında ise kimi ‘Etkilemez’ kimisi ise ‘Olumsuz olur’ görüşünü savundu. İşte yorumlar:

“Bence iyi olacak. Hoşuma da gitmiyor ama aslında ulaşım rahatlayacak. Esnafları baya etkiler kötü anlamda diye düşünüyorum. Ama bilemiyorum da.”

“Bence çok güzel olur. Esnafı da etkilemez eğer akşamları giriş-çıkış için girişleri bırakılırsa esnaf için daha hareketli olacağını düşünüyorum. Trafiğe kapatılırsa esnaf için daha iyi olur. Yürüyüş yolu gibi olursa çok güzel olur düşünsenize Adapazarı Çark Caddesi’ni. Onun gibi bir şey olacak. Bence yapılması için geç kalınmış bir proje. Hatta çay kenarlarını da daha fazla hareketlendirebilirler. Düzce hizmet bekliyor çünkü halen pek fazla bir şey yapılmadı.”

“Güzel ve daha rahat olur herhalde iyi olur yani. Esnafa da bir şey olmaz insanlar yine gelip geçecek daha iyi ve daha rahat olacak bence. Trafik böyleyken zor oluyor. Ben daha yeniyim burada ama böyle düşünüyorum çünkü daha rahat, güzel ve iyi oluyor.”

“Ticaretimizi etkiler mi etkilemez mi, zaman gösterecek”
Cadde esnafının yorumları da farksız değildi. Esnafların kararı olumlu karşıladığı görüldü:

“Bu konuyla ilgili biz esnaf olarak mutluyuz. Çünkü Düzce’de Spor Sokak ve Antep Caddesi olarak sıkıştık. Halkın da buna ihtiyacı var ve esnaf olarak bizim de buna ihtiyacımız var. Biz esnaf olarak bu durumdan mutluyuz. Esnaflardan da genel olarak tepkiler hep iyi yönde.”

“Aslında bir değişiklik olur, güzel olur diye düşünüyoruz esnaf olarak ama ticaretimizi etkiler mi etkilemez mi, alternatif yol nasıl olur ne gider tam kestiremiyoruz. Sonuçta burada yaşıyoruz hep burada değiliz alternatif yol da lazım. Ama burayı daha güzel bir ticarethane yapabilir mi veya caddemiz daha şık daha Düzce’ye yakışık bir hal alır mı bizim de endişemiz var ama güzel olacak diye düşünüyoruz. Ama bizim düşüncemiz olumlu yansıyacağı yönünde. Ama tabii bunu yaşayıp göreceğiz.”

“Bu proje için geç bile kalındı önceden olması gerekiyordu. Çok iyi olur halkımız ve esnafımız için. Esnafımız için de güzel olur. Güzel bir şey olacak hele ki bir de ortadan tramvay geçerse süper olur.”