2013-2014 Adli Yıl açılışı dolayısıyla Adliye Sarayı'nda tören düzenlendi ve ardından kokteyl verildi. Törene Vali Ali İhsan Su, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram ve Düzce protokolü katıldı.

 

 

 

Mevlana'nın bir sözü ile başladı 

Törende konuşan Düzce Baro Başkanı Ali Dilber konuşmasına Mevlana'nın bir sözü ile başladı. Dilber, “Bildiklerini anlat ama akıl vermeye kalkma. Anlatılanları iyi dinle, ama hepsini doğru sanma. Sessiz kalmak, bir şey bilmediğin anlamına gelmez, çok konuşmakta çok şey bildiğini göstermez. Herkesi kendine eşit gör, her kim olursa olsun bir insanı küçümsemek akılsızlık, çok büyük görmekte korkaklıktır. Cesaret akıldan gelirse cesarettir, bilgisizlikten gelirse cehalettir.” diye konuştu.

 

Ayrıca yargı kademesinde savcılar ve hakimler gibi avukatlarında serbest ve özgür olması gerektiğini söyleyen Dilber, “Avukatların yargı kademesinde söz sahibi olmaları sanki avukatların şahsi istekleriymiş gibi algılanmaktadır. Oysa bu talepler bireylerin hak ve özgürlüklerinin güvencesinin sağlanmasına yöneliktir.” dedi.

 

 


Yeni adli yıl hazırlıkları yapıldı

 Yeni adli yılın açılış töreninde Baro Başkanı Ali Dilber'den sonra konuşan Adalet Komisyonu Başkanı Faruk Şener adli tatil sayesinde 1 yıl boyunca yoğun çalışılan mahkemelerin işleri toparladığını ve yeni adli yıla yönelik hazırlıklar yapıldığını söyledi.

 

Şener, “Malum olduğu üzere, 6494 sayılı yasa ile getirilen düzenleme sonrası, her yıl 20 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arası adli tatil olarak uygulanmaktadır. Tutuklu yargılamalar ve acele yapılması gereken işler hariç, adli tatilde yargılama faaliyeti yürütülmemekte, bu sayede, 1 yıl boyunca yoğun çalışılan mahkemelerimizin işleri toparlanmakta ve yeni adli yıla yönelik hazırlıklar yapılmaktadır.” diye konuştu.

 

Adalet Komisyonu Başkanı Faruk Şener ayrıca mahkemelerin hızlı karar almasında emeği geçenlere teşekkür ettiğini söyledi.

 

 

Hakim sayısı 27'ye yükseldi

Şener, “Adalet mekanizmasının hızlı ve verimli bir şekilde çalışması için, büyük bir özveriyle çalışan, en başta hakimlerimiz olmak üzere, yazı işleri müdürlerimize, zabıt katipleri ile mübaşirlerimize, tüm personelimize buradan teşekkür etmeyi özellikle bir borç biliyorum. Aynı şekilde, mahkemelerin aldığı ara kararların zamanında yerine getirilmesi suretiyle, hızlı karar verilmesinde emeği bulunan Düzce İl Emniyet Müdürlüğü ile Jandarma Komutanlığı personeli ve amirlerine de ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.

 

Şener ayrıca geçtiğimiz dönem 19 olan hakim sayısının yeni dönemde 27'ye yükseldiğini söyledi ve yeni dönemde Düzce Adliyesinde görev almaya başlayacak hakim, avukat ve ve savcılara yeni görevlerinde başarılar diledi. 

Yalnızca düzen ve dirliği sağlamaz

 Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ise hak sahibine hakkını geciktirmeden en kısa sürede teslim edebilmenin verdiği iç huzurun adalet mensuplarının tek hedefi ve yegane gayesi olduğunu söyledi. Solmaz, “Adaletin tesisi toplumda yalnızca düzen ve dirliği sağlamakla kalmaz. Aynı zamanda ve belki de daha önemlisi bireylerin kalbine yaşama sevinci ve geleceğe dair en güçlü umutları da yerleştirir.” dedi.

 

 

Düzce için çok yoğun çalıştık

 

2012-2013 adli yılında Düzce için çok yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Solmaz, geçmiş dönemde Düzce Kapalı Ceza İnfaz Kurumu kapatılarak; yerine Düzce Açık Ceza İnfaz Kurumunun faaliyete geçtiğini, vezne hizmetlerine personel takviye edilmesi ile Banka şubesi kurulması girişimlerine devam edileceğini sözlerine ekledi. Solmaz, “Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü ile İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığının olurları ile Düzce Adliyesi bünyesinde Adli Tıp Şube Müdürlüğü ve Otopsi Merkezinin kuruldu, adalet personeli görevlendirildi, Adli Tıp Uzmanı Şube Müdür Vekili olarak görevine başladı, Düzce Adli Tıp Şube Müdürlüğü ve otopsi merkezi için Düzce İl Genel Meclisi tarafından kalıcı iş yerlerinden yer tahsisi yapıldı.” ifadelerini kullandı.

3 gencin ölümüne ilişkin araştırma sürüyor

Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ayrıca geçtiğimiz ay atıl vaziyetteki otel inşaatında cesetlerine ulaşılan 3 genç ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ve gençlerin uyuşturucu batağına saplanmaması için gerekli çalışmaların yapıldığını ve “Sporla Yaşa” kampanyasının bunlardan biri olduğunu söyledi.

Adalet için kanunlar yetmez

Törende son olarak söz alan Vali Ali İhsan Su ise adaletin devletin temeli olduğunu söyledi. Vali Ali İhsan Su, “Adalet mülkün temelidir sözü devlet için, adalet devletin temelidir şeklinde söylenebilir. Adalet konusuna bütüncül bakmak gerekir. Adalet için kanunlar yetmez, kanunların yanında fiziki şartlarında tamamlanması gerekir. Adalet personeline de iç hizmet eğitimleri verilmeli ve eğitilmeleri sağlanmalıdır. Adalet Bakanlığı bu konularda gerekli düzenlemeleri yapıyor ve bu konuda oldukça başarılı” dedi.

Vali Ali İhsan Su yapılan cezaevinin bitmek üzere olduğunu ve Adli Tıp Kurumu için de valilik olarak ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Suça bulaşan çocukların eğitiminin tamamlanıp hayata iyi bir şekilde başlamaları konusunda gerekli çalışmaların yapılacağını sözlerine ekledi.

Adliye Sarayı Toplantı Salonundaki törenin ardından Adliye Sarayı orta bahçesinde davetliler için kokteyl düzenlendi. Davetlilere çeşitli ikramlar verildi. 

 







Haber; M. YILMAZ