Perşembe günü açıklanması beklenen yeni teşvikle ilgili görüşlerini aktaran Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, yeni teşvikten umutlu olmadığını ve herkesin istifade edemeyeceğini söyledi.
Teşvikten Herkes İstifade Edemeyecek
Yeni Teşvikler, 5084’ün Yerini Doldurmaz” diyenBüyük, “5084 sayılı teşvik yasası Düzce’de binlerce işletmeyi ilgilendiriyor. 61 bine yakın sigortalımızla birebir bağlantılı. Yeni teşvikten o kadar umutlu değilim. Basında ifade edildiği gibi teşvikin sektörel bazlı mı, bölgesel bazlı mı olacağı belli değil. Bunu sadece başbakanımız biliyor. Bu teşvik yasasından umarım Düzce’deki tüm sanayicilerimiz istifade eder. Düzce, Teşvikten 2004’ten beri istifade ediyor. Ancak bu teşvik 5084 gibi herkesi kapsamayacak. 5084 sayılı yasa milli gelire göre belirlenmişti. Düzce’nin milli geliri depremden sonra bin 139 dolar olması, tabiri caizse fakir iller kısmından istifade ettik. 2011 rakamları gündeme geleceği için artık bin 139 dolarları düşünmek çok doğru değil. Bu teşvikten herkes istifade edemeyecek. ”dedi.
İstanbul’dan Sanayici Gelecekse…
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İstanbul'daki şehir  içinde kalan sanayi tesislerinin, Eskişehir, Bilecik, Düzce, Karabük, Zonguldak’a kaydırılması şeklindeki görüşünü değerlendiren Büyük, İstanbul’da gelecek sanayici için Gümüşova’yı işaret etti.
Büyük, “İstanbul’un içerisinde üretim yapabilmek mümkün değil. Artık bunlar İstanbul’un dışına kaymak zorunda. Gebze zaten dolmuş durumda. Kocaeli Sanayi Odası bile yatırımcılarını Düzce’ye yolluyor. Sanayiciler hem D-100 hem de TEM’e kolay ulaşım sağlamak için Düzce’ye yatırım yapmak isteyebilirler. Ancak Düzce’de yer bulabilmek çok mümkün değil. Organize sanayi bölgelerimizde yerimiz yok. Valilikle yaptığımız toplantıda Gümüşova’yı islah OSB olarak ilan etmeye karar verdik. Ancak Düzce’nin her tarafını sanayi tesisleri ile doldurmak çok doğru değil. Gümüşova tarım yapılmıyor, İSKİ havzasında olmasına rağmen temin sağında ve solunda olması açısından daha müsaid. Bundan sonraki süreçte Düzce sanayileşecekse İstanbul’dan da sanayici gelecekse gidebileceği adres: Gümüşova.”diye konuştu.
Aday Değilim
Büyük, İki dönemdir yürüttüğü Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığını önümüzdeki dönem aday olmayacağını açıkladı.
Büyük, İki dönem üst üste başkanlık yaptık yaklaşık 8 yıldır bu koltuğu işgal ediyorum. Önümüzdeki seçimlerde aday olmayacağı kendi meclisimde ifade etmiştim. Yasal olarak da başkan olma şansım yok. Bana bu koltuğu 8 senedir veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bir dahaki süreçte bu görevi benden daha iyi yapacak arkadaşlar olacağını düşünüyorum.”dedi.
Bu Saatten Sonra Borçlanmaya Girmem
Büyük, Hastane caddesine yapılacak olan yeni TSO hizmet binasının proje ve yerinin hazır olduğunu ancak maddi engeller olduğunu söyledi.

Büyük, “Yeni TSO binası için projemiz hazır, yerimiz hazır. Sadece hazır olmaya, para. Bankadan kredi alarak bina yapmak istemiyoruz. TSO olarak sağa sola borçlanarak bina yapmak istemiyoruz. Sene sonunda seçimlerimiz olacak. Bu olayı dondurduk. Gelecek yıl yeni seçilecek yönetim ve başkan karar verebilir ve kendi dönemlerinde oraya çok güzel bir bina yapabilir. Benim bu saatten sonra borçlanmaya girmem çok doğru olmayacağı için yeni yönetim muazzam bir bina yapar.” şeklinde konuştu.

Haber; S. KAŞKIR