Yeni sezona 11 TL ile başladı

Düzce'nin bir çok bölgesinde fındık hasadı başladı. Fındık tarlalarında harıl harıl toplama işleminin devam ettiği şu günlerde sezon açılış fiyatı belli oldu. Geçtiğimiz yıl 7 lira gibi tarihi bir düşüşe tanıklık ederek, üreticinin zor günler yaşamasına neden olan fındıkta yeni sezonun 11 TL ile başlaması umutları yeşertti.

Üreticinin kara yılı: 2015

Fiskobirlik'in parlak yıllarının geride kalması ve TMO'nun da devreden çıkmasıyla tüccarla baş başa kalan fındık yetiştiricileri için en kötü yıllardan biri olan 2015'te yaşananların bu yıl tekrarlanmaması için sık sık devlete ve Ziraat Odası başta olmak üzere ilgili kuruluşlara çağrı yapılıyor. Fındıkta tekelleşme tehlikesi üzerinde durulurken, bu durumun tüccarı karlı, üreticiyi ise mağdur ettiği belirtiliyor. Bu doğrultuda 2015 sezonunde devlet tarafından yapılan süte müdahale gibi fındığa da müdahale beklentileri karşılıksız kalırken, hasadın başladığı yeni sezonda aynı sorunlarla karşılaşmak isteyemeyen üreticiler, yine tedbiri elden bırakmıyor.

Beklenti: 14-15 TL

Geçen ay serbest piyasada 9 TL olan fındık fiyatının Ağustos'ta 11 TL'ye yükselmesi pek memnun etmese ortak beklenti fiyatın artacağı yönünde... Geçen sezondan dili yanan üreticiler bekletmek yerine satmayı tercih ederken, çoğu üretici ise yine bekleme yolunu seçiyor. Emanete vermeye ise temkinli bakıyor. Fiskobirlik de alımlara başladığını açıklarken, fiyatların yukarı çıkacağından umutlu olduklarını belirten üreticiler, Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk'ün öngördüğü gibi asgari 14-15 TL'den fındıklarını satmak istiyor.

Rekolte düşüklüğü de 'Artar' dedirttiriyor

Öte yandan bir ilk olarak bu yıl sadece bakanlık tarafından açıklana tahmini rekolte de üreticinin yüksek fiyat beklentisinde etkin rol oynuyor. Rekolte açıklaması yapan her kurumun kendi lehine olacak bir rakamı kamuoyuyla paylaşması ve üreticinin 3-4 çeşit rekolte tahminiyle karşı karşıya kalmasına bağlı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın aldığı kararla sadece bakanlığın açıkladığı bu yıl rekolte tahmini 468 bin ton... Geçen yıl fındık rekoltesinin 646 bin ton olarak gerçekleştiğini hatırlandığında yeni sezon rekoltesinin geçen sezona oranla düşük olması da fiyatın artacağının habercisi olarak görülüyor.

 
Haber; C. ÜSTÜNER