Geçtiğimiz günlerde açıklanan yeni teşvik paketi hakkında değerlendirmelerde bulunan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Kudret Taş, yeni sistemle bölgesel değil iller bazında sınıflandırma yapıldığını vurguladı.
Taş, “ Ülkemiz önemli ölçüde cari açık veriyor. Bu son teşvikte bu cari açığın uygulanasına yönelik bir ihtiyaçtan dolayı yapıldı. Cari açığın en büyük nedenlerinden biri yurt dışından temin edilen ara mal ve ham madde ihtiyacı. 100 dolarlık bir ihracın yüzde 42’lik bölümünü yurt dışından sağlıyoruz. Dolayısıyla yurtdışına giden dövizin azaltılması için ara maddenin ülkemizde yaratılması amaçlandı. Bu teşvikle geçmişten farklı olarak bölgesel teşvik yerine illerin gelişmişlik ve ihtiyaçları gözetilerek illere yönelik gruplandırılmaya gidildi. Ben çok önemli bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Özellikle geçmişte ilimizin yer aldığı bölge ve yapılandırma ile bugünkü durumu kıyasladığımızda 2009’dan çok farklı.” Dedi.
Arazimiz sınırlı
Özellikle STK’ların bugüne kadar, Düzce’nin yerel özelliklerine uygun teşvik istediğini sık sık dile getirdiklerini hatırlatan Taş, bu teşvikin bu özellikleri gözeten yatırımlara öncelik vereceğinin altını çizdi.

Taş, “ Düzce ayrı bir konuma sahip. Sivil toplum temsilcileri de zaman zaman dile getiriyor, Düzce’yi kirletmeyen, çevreyi kirliği olmayan ve bizim yerel düzenimize uygun teşvik istiyoruz diye. Çünkü arazimiz sınırlı. Bu teşvikte bu özellikleri gözeten yatırımlara öncelik veriyor. Bu teşvikte 6. Bölge için 5 bölgede olmayan çok önemli uygulamalar var. Sigorta ve işveren payı dışında işçi payları da önemli ölçüde destekleniyor. O bölgeler için yatırımlar cazip hale getirilmeliydi. Bu teşvikle de bu ayırt edici biçimde uygulandı.” Şeklinde konuştu.

Haber; H. İŞCAN