Çin’den ithal edilen koronavirüs aşısını olma konusunda Düzce’de çoğu vatandaşın kararsız bekleyişi devam ediyor. Yan etkileri olabileceği düşüncesiyle görüşünü aldığımız Düzceliler’in neredeyse tamamı aşıya güvenmediğini ifade ediyor. 2 haftalık laboratuvar incelemesi sonrası Çin’den gelen Kovid-19 aşıları ilk olarak sağlık çalışanlarına ardından 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlara uygulanmaya başlanacak.

Geçtiğimiz cuma gün konuk olduğu ‘Güne Merhaba’ programında ithal aşıya karşı endişe taşıyan vatandaşlara seslenen Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, ‘Çin aşısı güvenli, yaptırın’ çağrısında bulunurken, koronavirüsle mücadelede en büyük silahın aşı olduğuna dikkat çekmişti.

Düzce’de Çin üretimi aşıya karşı bakış açısı genellikle olumsuz iken umutlar yerel aşıya bağlandı. Çin aşısına kıyasla Türk bilim insanları tarafından geliştirilen aşıya daha fazla güvendiklerini ifade eden Öncü Haber’e konuşan Düzceliler, aşı konusunda halka daha sağlıklı ve açıklayıcı bilgiler verilmesini istedi.

Aşı konusunda Düzce’de bu gelişmeler yaşanırken, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) tarafından yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen aşının faz-1 ikinci dozlama çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Kovid-19'a karşı üniversitemiz tarafından geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından desteklenen yerli aşımızın faz-1 ikinci dozlaması bugün tamamlandı. Ciddi hiçbir yan etki görülmedi. Her şey yolunda giderse inşallah bu ay sonuna kadar faz-2'ye geçmeyi planlamaktayız." ifadelerini kullandı.

ERAGEM'de yürütülen yerli aşı çalışmalarında, faz-1 kapsamında gönüllülere ilk doz 5 Kasım'da, ikinci doz ise 26 Kasım'da uygulanmaya başlanmıştı.

(AA / ÖNCÜ HABER)