Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, tanıtım törenine davetli olarak katıldığı yerli otomobilden tahmini satış rakamına, Düzce sanayisinden OSB’lerde kurulması planlanan itfaiye birimine kadar birçok konuda Öncü Haber’in sorularını yanıtladı.

“Türkiye için gurur verici bir olay”
İlk olarak Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun, 2022 yılında üretimine başlayacağı yerli otomobil Gebze'de düzenlenen törenindeki atmosferi anlatan TSO Başkanı Şahin, şunları kaydetti:
“Düzce’den tanıtım törenine katılanlardan birisiyim. Tabii Türkiye için gurur verici bir olay yerli ve milli olması. Burada önemli olan aracın bataryasının daha da gelişmesi. Araç tanıtım töreninde fevkalade ilgi ve alaka gördü. Araç gayet güzel ve şık. Tabii ülkemiz elektrikli araç konusunda bir şans yakaladı. Çünkü şuan da dünyada bu sektöre yeni giriyor. Yani biz şuan diğer firmalar ile eşit kulvarlarda yarışıyoruz. Yerli olması ve milli olması önemli. Daha da önemlisi bilişim vadisinde olmasıdır. Bilişim vadisi 5-10 yıl sonra Amerika’da ki silikon vadisi gibi olacaktır. Aracı pazarlama konusunda sıkıntı çekeceğimizi düşünmüyorum. Orta Doğu’ya açılan kapı biziz. Bu yüzden pazar konusunda bir sıkıntı yaşamayız. Yurt içinde de çok büyük talep oluyor. Tabii şuan şarj işinin nasıl yapılacağı konusunda çalışmalar var. Nerelere konulacağı belirlenecek ve batarya ömrünü uzatma konusunda çalışmalar devam ediyor. 2020 yılında marka belirlenecek ve 2021 yılında fabrikası yapılacak ardından 2022 yılında araç yollarda olacak inşallah.”





“Bu projenin baş mimarı Dr. Faruk Özlü ’dür”

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü’nün 65. Hükümet’te Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olduğu dönemde yerli otomobil projesine büyük emek verdiğini anımsatan Şahin, şöyle konuştu:
“Bu projenin baş mimarı o dönemde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yapan Dr. Faruk Özlü ’dür. Projenin başına Gürcan Karakaş’ı getiren Faruk Özlü‘dür. Bu projenin altında Faruk Özlü’nün imzası vardır. Zaten bir tek teşekkür eden de TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’dur. Hatta tanıtımda gösterilen görüntülerde Faruk Özlü‘nün de görüntülerde vardı. Bu ortaklığı bir araya getiren Ar-Ge çalışmalarını yapan ve bu projenin bilişim vadisinde olmasını arzu eden Faruk Özlü‘dür. Tanıtımda Rifat Beyin Faruk Özlü’ye teşekkür etmesi ve resimlerinin gösterilmesinden biz gurur duyduk. Tabii Faruk Özlü iş dünyasında ve iş insanları tarafından inanılmaz bir karşılığı olan birisidir. Çok büyük bir gücü var ve çok büyük bir itibar görüyor. Faruk Özlü tam bir proje adamıdır. Bakanlığı döneminde birçok proje yaptı hatta bakanlığı sonrası bizim de birçok projemiz yarıda kaldı. Hala şuan bize çok büyük destek veriyor.”





“Aynı özellikli başka araçlar 2-3 kat daha pahalıya satılıyor”

Yerli otomobilin satışa sunulacağı tahmini rakam hakkındaki görüşlerini de açıklayan Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin, aynı segmentteki rakiplerinden daha ucuz olacağını,
“Fiyatı ile ilgili 200 ile 300 bin arası konuşuluyor. Tabii şuan tam bir fiyatı çıkmış değil. Ama aracın şuan ki özellikleri çok büyük özellikler. Zaten bu aracın aynı özellikleri ile üretilen başka araçlar 2 veya 3 kat daha pahalıya satılıyor.” dedi





“Düzce Belediyesi İtfaiye Birimi’ni güçlendirme kararı aldık”

1. OSB’de bulunan ve Düzce’nin önemli bir sanayi kuruluşu olan Teknorot Fabrikası’nda geçtiğimiz haftalarda büyük çapta maddi hasara yol açan yangının ardından gündeme gelen organize sanayi bölgelerinde itfaiye birimi kurulması konusunda gelinen son aşamayı anlatan Şahin, şu ifadeleri kullandı:
“Vali, belediye başkanı ve OSB Başkanı ile OSB’de toplantı yaptık. İtfaiye birimini OSB’de mi kuralım yoksa Düzce Belediyesi’ne ait itfaiye birimini mi güçlendirelim diye. O toplantıda ağırlık belediyeyi güçlendirme oldu. Belediyenin zaten bir altyapı ve ekipmanı var. Bizde bu ekipmanları destekleyeceğiz. Ama bir makine OSB’de duracak. Bu Hendek bölgesinde de böyle olmuş. Bizde de 5 tane OSB var. Bunları takip edeceğiz. Valimiz bunlarla alakalı olarak OSB’lere yazı gönderdi.”





“Bu sıkıntıları halledeceğiz”

Düzce’de son dönemde art arta büyük firmaların kapısına kilit vurması nedeniyle yaşanan tedirginliğin hatırlatılması üzerine Oda Başkanı Tuncay Şahin, şunları kaydetti:
“1. OSB ve 2. OSB’de çok kapanan bir fabrika yok. Ferroli fabrikasını zaten Teknorot aldı yakın zamanda işletmeye başlayacak. Tabii Teknorot ve Standart Profil Düzce’nin sanayi konusunda lokomotif firmalarıdır. İnşallah bu sıkıntıları halledeceğiz. Bir, iki tane firma var. Onlar buraya gelmek istiyor görüşüyoruz. Tabii oradaki yerler fabrikaların kendi mülkleri. Bizim veya bakan beyin yetkisinde olan bir şey değil. Tabii onların da kendi içlerinde bir sıkıntıları var onları halletmeleri gerekiyor. Bizde yakından takip ediyoruz.”