Nefes alınacak alanlara ihtiyaç var

Düzce'nin nefes alınacak alanlara olan ihtiyacı ortadayken, şehir merkezinin git gide beton yığınları arasında kalmasına karşı çıkan sivil toplum örgütleri, soluğu mahkemede alıyor. TMMOB Peyzaj Mimarlari Odası tarafından Avni Akyol ve Konak parklarının Düzce Belediyesi tarafından ticari alana dönüştürülmesine karşı açılan davada mahkeme, telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmeyi durdurma yönünde karar aldı. Dava ile Düzce Belediye Meclisi'nin 9 Nisan 2015 tarihinde aldığı park alanının ticaret alanı olarak düzenlenmesi girişimi temyiz yolu açık olmak üzere engellenirken, bu hukuksal mücadeleyi yenileri takip etti. İmar planına göre; kent içerisinde yeşil alan olarak belirlenen yerlerin halka ait olduğu ve ticari amaçlı kullanılmaması gerektiği vurgusu yapılan şikayet dilekçelerinde ayrıca kentin dokusunun bozulacağı, şehircilik ilkelerinin ve imar mevzuatının ihlal edildiği, nüfus artışının, yapılaşma koşullarının ve kentin yeşil alan ihtiyacının gözetilmediği iddiaları da yer alıyor.

Mahkeme ‘Yeşil alan kalmalı’ dedi

Son olarak geçmişi 2014 yılına dayanan bir belediye meclisi kararı da yine mahkemenin engeline takıldı. 2014 yılı Aralık ayında alınan meclis kararı ile açık otoparka dönüşen ve belediyenin şirketi YEYPAŞ tarafından işletilen Asar Deresi kenarındaki alan için Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'nin ‘Yeşil alan olarak kalmalıdır’ kararı aldığı ortaya çıktı. Son meclis toplantısında MHP'li üyeler tarafından gündeme taşınan mahkeme kararının halen uygulamaya konmamasona tepki ise "Düzce Belediyesi suç işliyor" şeklinde oldu.

Öte yandan yeşilin her tonunu barındırmasına karşılık kent merkezinde hızla yükselen yapılarla her geçen gün biraz daha betonlaşan Düzce'de, yeşil alan kalması gereken yerlerin de ticari amaçlı düşünülmesi, mahkemece hukuka aykırı bulunmasının yanı sıra şehrin nefes alan yerlerinin giderek yol olduğunu da gözler önüne seriyor.  

Haber;C.ÜSTÜNER