Düzce Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Bakan Öncü Haber’in sorularını yanıtladı. Eski sanayi sitesinde yapılacak olan kentsel dönüşüm projesi ile ilgili konuşan Mehmet Bakan, projenin önündeki en büyük engelin kararsızlık olduğunu vurguladı. Eski sanayide mülk sahibi esnaflar ile hiçbir şekilde istişare yapılmadığını dile getiren Mehmet Bakan, kentsel dönüşümde rant iddialarına ise “Burayı kimseye peşkeş çektirmeyiz” diyerek cevap verdi.

“Bilgi alışverişi yapılması gerekiyor”

Eski sanayi sitesine yapılacak olan kentsel dönüşüm projesi ile ilgili bir bilinmezlik olduğunu vurgulayan Mehmet Bakan şunları söyledi: “Eski sanayi sitesinin oraya yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmaları uzun zamandır dile gelir ama bir sonuç elde edilemedi. Bende orada esnafım ve mülklerim var. Orada Düzce Küçük Sanatkarlar Sanayi Sitesi Kooperatifi var. Hali hazırda yetkili bir kooperatif var. Geçmişte Düzce Belediyesi Meclisi kararları ile kurulmuş esnaflar var. 200-300 esnaf var. Kooperatifim 84 üyesi var.  Kentsel dönüşüm bir kanun. Bu kanun bir binaya da uygulanabilir bir siteye de uygulanabilir. Tabii konu eski sanayi olunca en büyük sıkıntı kararsızlık. Benim bildiğim bu zamana kadar orada bulanan mülk sahipleri ile oturup istişare yapılmadı.  Kentsel dönüşüm sonucunda buraya ne yapılacak, buradaki mülklerin fiyatı ne olacak bunlar için bilgi alışverişi yapılması gerekiyor. Belediye Başkanı Faruk Özlü ile 15 gün önce bir görüşme yaptık. Kendisinin bazı düşünceleri var TOKİ aracılığı ile bazı yeni siteler yapmak gibi. Ben Faruk Özlü’ye ilettim bu konuda bir istişare yapılmasını. Faruk Özlü’de kabul etti. Eski sanayide dükkan alanlar var masraf edenler ne olacak ne yapılacak hep bir bilinmezlik. Zaten esnafımızda bir ekonomik sıkıntı var. Netice itibariyle bir toplantı yapılmasını bekliyoruz. Daha ne kadar bekleyeceğiz bilmiyorum. Bu konunun bir an önce sonuca bağlanması gerekir.”

“Tabii buranın değeri ile oranın değeri bir değil”

Kentsel dönüşüm ile birlikte eski sanayi esnafının Küçük Sanayi Sitesi’ne taşınması ile ilgili konuşan Mehmet Bakan şunları belirtti: “Eski sanayi ve yeni sanayiyi bir bütün olarak düşünmek gerekir. Tabii buranın değeri ile oranın değeri bir değil. Çünkü bir alışılmışlık var. Ama buranın alt yapısı artık sanayiyi kaldıramaz hale geldi . Bu sorunları konuşarak gidermemiz gerekir. Ama kentsel dönüşüm yapılacak ne toplantı var ne bilgi veren var hiçbir şey yok. Küçük sanayi sitesinin kuzeyine doğru bir yapılanma söz konusu. Kooperatifler ve üyeler ile bir hasbihal etmek lazım. Bizde bazı sorulara muhatap kalıyoruz ama cevap veremiyoruz. Burada en büyük iş belediye ve bize düşüyor.”

“Biz burayı kimseye peşkeş çektirmeyiz”

Eski sanayi sitesinde gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm projesinde rant iddiaları ile ilgili konuşan Mehmet Bakan şunları söyledi: “Tabii böyle konularda istişare kopukluğu olduğu zaman böyle söylemler olması normal. Buradaki insanlara kentsel dönüşüm sonucunda buraya ne yapılacak bunların konuşulması lazım.  Eski sanayide bulunan bir dükkan ile küçük sanayide bulunan bir dükkanın değeri bir değil. Ama bu konular konuşa konuşa çözülebilir. Fakat farklı düşünceler içerisinde olan insanlarda olabilir. Biz olumu olan her şeye olumlu olarak bakıyoruz. Ama bizimde arada kulağımıza  nahoş şeyler geliyor. Biz burayı kimseye peşkeş çektirmeyiz. Kanun var nizam var. Bizde buranın hak sahibiyiz.”

“Biz 2002’den beri her sene ibra edildik”

Mali kongrede ibra edilmemesi hakkında konuşan Mehmet Bakan şöyle konuştu: “Biz her sene genel kurul yaparız. Rutin maddeleri değerlendiririz. Ben Düzce Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi’nin üçüncü başkanıyım. Biz 2002’den beri her sene ibra edildik. Ama son seçimde arkadaşlarımız konuyu yanlış olabilirler. Bizim kapımız herkese açık. Buyursunlar gelsinler bizim oturup konuşsunlar doğruları anlatalım. Biz hizmet için var. Gel kardeşim burada öğren gerçekleri öyle konuş.”