Belki yeni neslin görmediği, bizim de 1989’un sonlarında, 1990’lı yılların başında gördüğümüz coğrafyamızı çok ciddi şekilde etkileyen bir kar yağışıyla beraber günler yaşıyoruz. Tabiri caizse çiftçi bu sene pahalılıktan dolayı gübre alamamışlardı. Gübre atamamışlardı. Fiyatlar yüksekti. Allah yüzümüze baktı. Alın size gübre, bol bol gübre, bütün ekinler, fındıklar dikimler ne varsa. Şu anda tabiri caizse bahçeler doğal gübreyle, Allah'ın gübresiyle gübreleniyor. Olayın bir bu boyutu var. Bereket olacak inşallah, yaz aylarında. 

İkinci boyutundaysa tabii yollar kapandı. Caddelerde arabalarımız kaldı. Birbirimize ulaşamaz hale geldik. Tarihinde ilk defa Düzce - Gerede arasında TEM otoyolu kapandı. İnsanlar mahsur kaldı. Ama devlet yine elinden geleni yaptı vatandaşına. Özellikle Düzce Valisi Sayın Cevdet Atay gece sabaha kadar durmadı. Sabahın erken saatlerinde bile sahadaydı. İnsanların yanına gitti. Mahsur kalanlarla iletişim kurdu. Sabaha kadar hizmet verdiler. 

En sıkıntılı haberlerden bir tanesi de Yığılca ilçesinde bir pazar yeri çatısıyla beraber göçtü. Onlarca araç mahsur kaldı. Hakikaten doğanın kurallarına ve kanunlarına insanoğlu her zaman aciz şekilde uymak durumunda kalıyor. 

İl Özel İdaresi, başta genel sekreter Mehmet Hayri Şen olmak üzere greydercisinden, kepçesine kadar tuzlamasından, kademedeki ekibine kadar hakikaten köy yollarını aşma konusunda insanüstü bir çalışma sergilediler. Çünkü şartlar çok ağır. Bir saat önce geçtiğiniz yoldan on saat sonra aynı hiçbir şey olmamış gibi kapanan yollar. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sayın Mehmet Hayri Şen ve ekibini kutluyorum. Tebrik ediyorum. Gerçekten büyük mücadele verdiler. Bu şartlara rağmen. 

Belediyelerimiz de mücadeleyi bırakmadılar. Biz Öncü Radyo Televizyon ortak yayınında ‘Düzce Belediyesi sınıfta kaldı’ demiştik. Tabii burada tepki de oluştu. Gayet doğal olarak şoförleri, çalışanları ve özellikle de Cengiz Tuncer, ‘Abi gel, bir akşam bizimle beraber olayı gör, yaşa. Nasıl bir mücadele veriyor, hangi engellerle karşılaşıyoruz’ dediler. Biz de gittik. Gece ÖncüRTV Facebook sayfasından canlı yayın yaptık. En son baktığımda 40 bin civarında bir izlenme oranına çıkmıştı. Oradaki insanların mücadelesini gördük. Evet, bir mücadele veriliyor. Fakat mücadelenin içinde yolun kenarına, sağına, soluna, öyle plansız programsız şekilde araçların park etmesi ve yoğun kar yağışı mücadeleyi zorlaştırıyor. 

Şehir merkezinde de bir takım sıkıntılar vardı. Bunlar da zaman içinde aşıldı, aşılıyor. Birçok belediye, birçok yerel yönetimler hakikaten çok büyük mücadele verdiler. Kaynaşlı’sından, Gümüşovası'na kadar, Cumayeri’nden Akçakoca'sına kadar. Ama burada en büyük özveriyi de yine o makinaların üzerinde karları açmak için mücadele veren insanlar oldu. Hakikaten gece gündüz mücadele veren bu karla mücadeleyi veren, insanların yaşam alanında mutluluk sağlama adına verdikleri mücadeleden dolayı hepsine teşekkür ediyoruz. Eksik var mı? Var. Hata var mı? Vardır. Ama kimse kasıtlı bir hata yaptığını zannetmiyorum. Ancak kafadan ne olduğunu anlamadan bilmeden tam vakıf olmadan yapılan eylemler, alınan tedbirler yeterli olmamakla beraber zaman içinde, zaman içinde bunlar hızlı bir şekilde telafi edildi. 

Şimdi gelelim gelelim bu işin sonuçlarına. Bu işin sonuçlarında bu işin sonuçlarında kar berekettir. İnşallah topraklarımızı atamadığımız gübremiz geldi. Şükürler olsun Düzce ilinde ufak tefek çok ciddi olmayanla beraber ahırlarda hayvanlarda büyükbaş hayvanların bulunduğu ahırlarda göçmeler meydana geldi. Mümkün mertebe yetkililerin ve ilgililerin bu konularla ilgili uyarılarına, tekliflerine, öngörülerine uyalım. En azından şehir merkezinde ana arterlerde ve mahallelerde kar açma çalışmaları, yol açma çalışmalarını yapan ekiplere karşı araçlarımızın park noktasında efendim ve bunlarla ilgili konulara riayet edersek çok büyük bir mesafe elde etmiş oluruz. Birçok köy belki şehre ulaşamadı ama kendi ulaşımını kendi makineleriyle, traktörleriyle yolları aştı. En büyük sıkıntının çekildiği merkezlerden bir tanesi de Yığılca, yüksek kesimlerde birçok köy yolu bir buçuk iki metreye yakın kar kalınlığının olduğu yerde mücadele veriyorlar. Allah bunların hepsine kolaylık versin.