Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin açılmasının ardından meclisteki ilk konuşmasını fındık fiyatını, üreticinin lehine yeniden belirlenmesine ilişkin yapan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz bu kez gündemine Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattını aldı.

“Düzce’de trafik kazalarında artış var”
“Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına” ilişkin meclise kanun teklifi sunan Yılmaz, Düzce’de ulaşım sorunlarının çözülmesine yönelik dikkat çekici bir tespit yaptı. Konuşmasında, Düzce’de trafik kazalarının had safhada yaşandığını aktaran Yılmaz öncelikli olarak şu bilgilendirmelerde bulundu:

“Düzce 2 anakentin tam ortasında yer alan, ayrıca batı Karadeniz’in illerinden Zonguldak ve ilçelerine bağlantı noktasında olmasına rağmen çevre yollarının tamamlanmadığı bir ilimizdir. Düzce ilimizin nüfusu 380 bindir. Buna istinaden 2018 yılında ilimizde yaşanan trafik kazalarında 785 yaralanmalı kaza meydana gelmiş, bu kazalarda bin 364 vatandaşımız yaralanmış, 799 maddi hasarlı kaza olmuş ve toplamda bin 602 kaza meydana gelmiştir.”



Güzergahın Düzce’den de geçmesini talep etti

YHT hattının yeniden belirlenmesi talebinde bulunan Yılmaz, belirlenmesi gereken güzergahta Düzce’nin de bulunması gerektiğini kaydederek şöyle konuştu:

“Trafiğin çok yoğun olduğu İstanbul-Ankara arası bir an önce iki şehir arasındaki otobana paralel olarak yapılacak YHT hattı ile birleşmeli ve bu hat Ankara- Kızılcahamam- Gerede- Bolu-Düzce- Hendek- Sakarya- İzmit- Gebze ve İstanbul olarak belirlenmelidir.”



“Öngörülen güzergahtan geçerse kendini 9 yılda amorti eder”
Belirlenmesi gereken güzergahın bölgesel çıkarlarla bakılan bir güzergah olmadığını belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

“YHT’nin geçmesini istediğimiz güzergâh ülkenin en yoğun trafik akışının olduğu otoyolu rahatlatacak ayrıca ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Geçmesini istediğimiz güzergâhla ilgili ciddi çalışmalar Düzce Üniversitemizin Teknoloji Fakültesi tarafından yapılmıştır. Bu yapılan çalışmalar neticesinde yüksek hızlı tren ön görülen güzergâhtan geçerse kendisini 9 yıl gibi kısa bir süre de amorti edecek ve verimliliği planlanan hattan kat be kat üstün olacaktır. Bizim istediğimiz ulaştırma ve alt yapı bakanlığının bizim ve üniversitemizin sesine kulak vermesi ve doğru değerlendirme yapılmasıdır.”
Yılmaz son olarak bu kanun teklifinin MHP tarafından destekleneceğini de vurguladı.