Erol Tayhan’la Manşet Programının dün akşamki konuğu Vali Adnan Yılmaz’dı. Valilik makamından canlı yayınlanan programda Düzce’nin potansiyelleri ve sorunları masaya yatırıldı.
Düzce’ye atanmadan önce İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığında görev yapan Adnan Yılmaz, bakanlığın mutfağında yer aldığını bu nedenle 81 ilin sorunlarına vakıf olduğunu dile getirdi.
Gelmeden Sorunlara Vakıftım
 Düzce’ye atandığını öğrendiğinde çok mutlu olduğunu dile getiren Yılmaz, “Atandığımız öğrendiğimde dersime iyi çalışmam gerekiyordu. Dolayısıyla hemen güncel brifing istedim. Konularına göre ayırdım. Bakanlıktaki görevimle iletişimimi kesmeden gündemde yer alan konuları bakanlıklara iletim. Dolayısıyla Düzce’ye gelmeden sorunlarına vakıf oldum.” diye konuştu.
Düzce’nin akıllı ve güler yüzlü insanların bol olduğu bir kent olduğunu ısrarla vurgulayan Vali yılmaz gelişme ve büyüme için birlik ve beraberliğin esas olduğunu hatırlatarak “Düzce’de tarih yazacağız” dedi.
Düzce’nin En Önemli Konusu Trafik
Göreve başladığı günden bu yana Düzce’de en dikkat çeken konulardan birinin trafik olduğunu söyleyen Vali Yılmaz,” Düzce’den tem otoyolu, D-100 ve d-655 karayolu geçiyor. Böyle bir yerde hayat 24 saat devam etmeli. Bu nedenle gerekli önlemleri almak gerekiyor. Yolların kalitesini sürekli kılmak durumundayız.” dedi.
Hayat Tarzımız Olmalı
Park sorununa dikkat çeken Yılmaz, “Hemen hemen her vatandaşımızı bir otomobili var. Hatta bazı evlerde 2 otomobil var. Ancak bu otomobiller kaldırımlarda. Belediye kapalı otopark yapmış, açık otoparklarımız var. Şimdi bir depo 200 TL’ye doluyor. Bir depoya 200 TL koyup dolduruyorken, bir otoparka aylık 30-35 TL yada günlük 1 TL vererek koyamazlar mı? Bunu alışkanlık haline getirmeliyiz. Hayat tarzımız olmalı. Kaldırımlara park ederek yayaların hakkına tecavüz edilmemeli.” Diye konuştu.
Bisiklet yolu örnek olacak
Düzce’de en çok kazaların motosiklet ve bisiklet sürücülerinden kaynaklandığını ifade eden Yılmaz bu konuda sürücülerden gerekli özeni göstermelerini isterken, Düzce’de bisiklet yollarını artıracaklarını söyledi. Düzce üniversitesine yapılacak 30 km’lik yolda bisiklet yolları yapılacağını belirten Yılmaz bu yolun diğer yollara örnek teşkil edeceğini dile getirdi.
 Düzce’nin gelişmesi ve “Marka Kent” olması için hiçbir eksiğinin olmadığını vurgulayan Yılmaz, “ Birlik ve beraberlik içinde hareket eder, uygulamaya geçersek çözemeyeceğiz hiçbir şey yok. İhtiyacımızı biliyoruz. Ödenek sıkıntımız da yok. Yeter ki gelen ödeneği zamanında kullanalım.” dedi.
Devlet Düzce’ye Yatırım Yapmış
“Devlet Düzce’ye yatırım yapmış.” Diyen Yılmaz, “ 1. Ve 2. OSB’yi kurmuş. Yeni teşvikte 4. Bölgeye dahil etmiş. Artık sanayicimi müteşebbis Düzce’yi tercih edecektir. Ancak doğayı kirletmeyecek yatırımları tercih etmeliyiz. Bu konuda seçici olmalıyız. Bunların yanında bacasız sanayiyi de ihmal etmeyeceğiz. “şeklinde konuştu.
Turizmde Henüz İstenilen Noktada Değiliz
Düzce’nin konumu itibariyle turizm potansiyellerinin ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz,”Altın değerinde yaylalarımız var. Bunları ortaya çıkaracak hizmetkarlara ihtiyaçlarımız var.” Derken turizmde henüz istenilen noktada bulunulmadığını dile getirdi.
Çıraklık döneminde değiliz
Yılmaz, “Kültür bakanlığımız hazırladığı kitap ve broşürlerde Düzce’yi çok güzel tanıtmış ama Düzce’ye gelen bir turistin şehir merkezinde tanıtma merkezi yok. Bizim tanıtma merkezimiz hükümet konağının içinde. Düzce’nin uluslararası festivaller de tanıtımlara ihtiyacımız. Bu tanıtımlar sadece valiliklerin üzerine düşen bir görev değil. Bu sorun hepimizin. İlimizi kazandırılan tesislerle tanıtacağız. Fenerbahçe’nin Topuk’a yaptığı tanıtımı nerede yapabiliriz. Artık işimizi ustalıkla yapacağız. Çıraklık döneminde değiliz.” dedi. Vali yılmaz, “ 3 büyük kulübün Düzce’de tesis yapması ve kalıcı olması için her türlü kolaylık sağlanacaktır.”diyerek yatırım konusunda umut verdi.
Çürük Evlere Kazmayı Kendimiz Vurmalıyız
Kentsel dönüşüm yasasının bir daha can kaybına uğramamak için alınan radikal bir karar olduğunu belirten Yılmaz, yasanın temelinde gönüllük esasının yer aldığını ifade ederek vatandaşlara seslendi.
 Yılmaz, “ Devlet bu yasa ile tespit edilen riskli bina sahiplerine kredi verip yenisini yapıyor, kendisi yapmak istemiyorsa konut vermeyi yada kira yardımında bulunuyor. Bu devletin şevkatli elidir. Bu kanun “köhnemiş sağlıksız evleri bırak, güzel evlerde yaşamaya layıksın” diyor. Bu nedenle çürük evlere kazmayı kendimiz vurmalıyız. Düğüne gider gibi davet etmeliyiz. Aksi halde hep yaralar sararız.” Şeklinde konuştu.
Elimizin altında hazine var
Vali yılmaz depremden sonra yapılan ancak yıllardır atıl vaziyette duran kalıcı işyerlerinin de değerlendirileceğini belirtti.
“ Bu hazır yapılar heba edilir mi?” Diye soran Yılmaz, “ Demetevler’deki kalıcı işyerlerini sosyal hizmet merkezi yapmak istiyoruz. Düzce üniversitesinde 14 bin öğrenci var ancak yurt kapasitesi bin 600 civarında. 13 bin öğrencimiz belki sağlıksız evlerde oturmak zorunda kalıyor. Bu değerleri vatandaşlarımızın hizmetine vereceğiz. Elimizin altında hazine var. Kullanılmamış heba edilmiş, tinerci yuvası haline gelen bu yapılara hayat vereceğiz.” dedi.
Usanmadan Anlatacağım
 Prefabrik okulları da eğitime destek kampanyasıyla çözüme kavuşturmak istediklerini ifade eden Yılmaz, “ ihracatçımıza, sanayicimize bıkmadan usanmadan anlatacağım. Her şeyi devletten beklememek lazım. Devlet vatandaş işbirliğini hayata geçirmeliyiz.” Diye konuştu.
İSKİ’yi Savundu

İSKİ konusunda sorulan soruya net cevap veren Vali Yılmaz, bir takım fedakarlıklara katlanmak zorunda olduğumuzu hatırlatarak çevre konusunda duyarlı herkesin bu konuya sahip çıkmasını istedi.

Haber; S. KAŞKIR