Düzceli vekiller, Öncü TV Ana Haber Bülteni’nde Canan Üstüner’in canlı yayın konuğu olmaya devam ediyor. MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, dün akşam Öncü TV Ana Haber Bülteni’nde stüdyo konuğu oldu. Cumayeri ve Akçakoca’daki çalışmalar hakkında değerlendirmede bulunan Yılmaz, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

“Afet bölgesi olmasını istiyoruz”

İlk olarak yüzyılın en büyük afetlerinden birini yaşayan Düzce’nin henüz afet bölgesi ilan edilmemesi hakkında konuşan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, şöyle konuştu:

“Tabii bilmiyoruz afet bölgesi ilan edilecek mi? Bizim talebimiz bu yönde. Bu tür bölgeler eskiden Bakanlar Kurulu kararı ile afet bölgesi ilan ediliyordu. Fakat yeni sistem ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile birlikte onaylanıyor ve karar veriliyor. Biz de afet bölgesi olmasını istiyoruz ve talep ediyoruz. Talebimizi ilgili birimlere bildirdik. Yarın gelecek heyete de durumumuzu anlatacağız. Akçakoca’nın ve köylerinin hepsi olmasa da bir kısmı afet bölgesi olabilir. Bakıldığı zaman Çınar Caddesi’nde bir zarar yok. Ama turizm açısından Çınar Caddesi’nin de kaybı var. Çivi Deresi’nin taşması sonucu sağlı, sollu dükkanların zararları mevcut. Değirmenağzı bölgesi dediğimiz ve 15 Temmuz Parkı’nın da içinde bulunduğu bölgede çok büyük zararlar var. İnsanlar yaz sezonuna ve düğün sezonuna hazırlık yaptılar. Şimdi bu insanların çok büyük zararları var ve bu insanları rahatlatmamız lazım. Rahatlamamız için de bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi lazım ama bu insanlara ekstra bir karşılık veriliyorsa bu sağlansın ama benim bildiğim afet bölgesi ilan edilmeden ekstra bir yardım yapılamıyor.”
“Mikrop tehlikesi yüzünden insanlar denize girmesin diye sahiller temizlenmiyor”

Felaketin yaşandığı gecenin sabahından itibaren sürekli bölgede olduğunu ve yetkililerle irtibat halinde olduğunu söyleyen MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, başka illerden gelen yardımlara da değinerek şu ifadelerde bulundu:

“Ayın 18’den beri ben koşuşturuyorum. Hem belediye başkanımız olsun hem ben devamlı koşuşturuyoruz. Günde birkaç kez telefonda görüşüyoruz. Ayrıca akşamları genel bir toplantı da yapıyoruz. Bütün köyleri dolaşıyorum. Orada yardım etmeye çalışıyoruz. Grup başkanvekilimiz buradaydı, yarın (23 Temmuz) bir ekip daha geliyor. Bartın ve Karabük şehirlerimizden de çok büyük makine yardımları geliyor. Şu anda çok fazla makine var ve bu makinaları belediyenin kanalize edebildiği şekilde dağıtacağız. İlaçlama aracı da Akçakoca Belediyesi’ne ulaştı. Oraların bir an önce ilaçlanması gerekiyor. Ama sahili temizletmiyoruz çünkü insanlar sahile, denize girmesin hala ciddi bir tehlike var. Deniz bulanık ona istinaden sahili temizlemeyelim bir caydırıcılığı olsun.”

“Ne parası? 500 kuruş dahi gelmedi!”

Düzce Valiliği tarafından yapılan “İlk etapta 500 bin liralık acil yardım ödeneği geldi, ayrıca Akçakoca Belediyesi’ne bir 500 bin liralık daha ödenek gelecek” yönündeki açıklamanın hatırlatılması üzerine ise Milletvekili Ümit Yılmaz, şu çarpıcı ifadeleri kullandı:

“Ne Akçakoca Belediyesi’ne ne de Cumayeri Belediyesi’ne bırakın 500 bin lirayı, 500 kuruş dahi gelmedi. Hiçbir şekilde yardım gelmedi. Yardım gelmemiş haliyle bizim belediyelerimiz köylerde bütün imkanlarını seferber etti. Bazı kamu kuruşlarının yemeklerini de bizim belediyemiz karşıladı.  Daha bizim elimize öyle bir para gelmedi. O para nere veya o paradan bize verilecek mi bilmiyoruz. Bunun da hesabını ayrıca soracağız.”

“Koordinasyon eksikliği de var”

Koordinasyon eksikliğine dikkat çeken MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Akçakoca ve Cumayeri ilçelerinin ortasında bir bölgeye afet koordinasyon merkezinin kurulması gerektiğini fakat bunun yapılmadığını söyledi. Vekil Yılmaz, konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Bence bir koordinasyon eksikliği de var. Afet Akçakoca’da, Cumayeri’nde. Ama şu an afet merkezi Düzce’de ve Akçakoca ‘da. Bu nedenle bir koordinasyonsuzluk var. Bence her iki bölgenin ortasına kurulmalıydı. Ne Akçakoca Belediyesine ne de Cumayeri Belediyesine para ve akaryakıt yardımı yapılmamış. Bizim belediyelerimiz kendi imkanları ile çalışıyorlar.18 Temmuz’da kaymakamlıktan kısa bir bilgi aldıktan sonra Uğurlu köyüne gittik. Orada durum kötüydü, evler sular altında kalmıştı. Şimdi temizleniyor oralar.”

“İnsanlar şükrediyor”

Felaket bölgelerindeki insanların canlarını kurtardıkları için şükrettiklerini ve bölgede su, elektrik gibi zaruri ihtiyaçların giderilmesinde problem yaşandığını belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tabii insanlar canlarını kurtardıkları için şükrediyor. Sarıyayla ve Karatavuk köylerine gittik. Karatavuk’ta merkezinde durum biraz kötüydü. Esmahanım köyüne Akçakoca’dan ulaşım sağlanamıyordu ama Cumayeri üzerinden gidiliyordu. Daha sonra Uğurlu ile Esmahanım arasında geçici bir bağlantı yolu yapılmış. Kurukavak ve Küpler köylerine elektrik verilemiyor. Su konusunda da şebekelerde sıkıntı var.”

“Kahin olmaya gerek yok!”

Meclis kürsüsünden Düzce’nin ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin, Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı’na dahil edilmesi gerektiği hakkında açıklama yaptıktan saatler sonra böyle bir afetin yaşanması hakkında da konuşan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, şu ifadelerde bulundu:

“Gölyaka’daki selden sonra DSİ Genel Başkanı ile konuştuk ve Düzce’nin sel bölgesi olduğunu söyledim. Kendisi de doğruladı bunu. Buraların ıslah edilmesi gerektiğini söyledim. Ama onların öyle bir çalışmalarının olmadığını söyle.  Bende ıslah edilemiyorsa bile dere yataklarını temizleyelim dedim. En azından bir sel olursa hafif atlatırız diye konuştum. Bile bile lades oynamaya gerek yok. Bölgemizde son dönemde olayları takip ediyorsanız kahin olmaya gerek yok.”
 
 “Akçakoca turizme kaldığı yerden devam edebilir”

Bölge halkının ilk olarak canlarını kurtardıkları için şükür ettiklerini belirten Yılmaz, özellikle Akçakoca merkezdeki insanların gelir kapılarından biri olan turizmde bir kayıp yaşanmasını istemediklerini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Denizin temizlemesiyle birlikte muhtemelen önümüzdeki hafta deniz sezonu kaldığı yerden devam edecek. Melenağzı’ndaki eğlence merkezlerinde sıkıntı var. Ama Akçakoca merkezde sıkıntı yok. Akçakoca turizme kaldığı yerden devam edebilir. Akçakoca hizmete tamamen hazır. İçme suları da temizleniyor. Sularımız da birkaç güne hazır olur. Ama Akçakoca’da dükkanları sular altında kalan esnaflarımıza da kredi sağlanması lazım. Afet bölgesi olduğu zaman 100 bin liralık kredi verilebiliyor. Uğurlu köyüne baktığımız zaman büyükbaş besihaneleri olan insanlar vardı. Onun yanında tavuk çiftliği olan üreticiler de vardı. Bu insanlara yardım edilmesi lazım.”

“Zararlar karşılanmalı, fındık fiyatı açıklanmalı”

Düzce ve tüm Karadeniz Bölgesi’nin can damarı olan fındık sezonunun yaklaşması ve Düzce’de yaşanan sel ve heyelan afetlerinden sonra fındık üretiminin nasıl etkileneceğini değerlendiren MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, şu ifadelerde bulundu:

“Önümüzde bir fındık sezonu var. Şimdi o köylerde elektrik geldi, suyu bekliyorlar. Daha sonra bu insanlar üretime devam edecekler. İşçi götürecekler ama traktörü zarar gören insanlar var. O yüzden bu insanlara destek lazım ki önümüzdeki seneye rızıklarını çıkarsınlar. Bakanların bunları görüp sayın Cumhurbaşkanımıza söylemeleri gerekir. Cumhurbaşkanımızın da  bunu göz ardı etmeyeceğini düşünüyorum.”

“17,50 TL makuldür”

Fındık meselelerinin konuşulduğu bir toplantının yapıldığı ve geçen yılki fındık alım fiyatının 14 lira olduğunun hatırlatılması üzerine fikirlerini beyan eden MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, sözlerini şöyle konuşarak noktaladı.

“Toplantıda ne konuşuldu bilmiyorum ama bizim üreticimizle beklentimiz fiyatın 3 doların altında olmaması. 700 ile 720 bin ton beklentisindeyiz. Bazı veriler gerçeği yansıtmıyor ve abartılıyor. 17,50 TL makuldür ama bir an önce Toprak Mahsulleri Ofisi açıklama yapmalı ki hem devletimize hem de üreticiye zararı olmasın. Biz diyoruz ki fındıkta milli bir politika olmalı. Artık dövize göre mi yoksa üretime göre mi olur onu ben bilemem. Buna göre havuz yapılsa fiyatlar hep belli olur. Belki de  üreticimizin kafası rahatlar. Fiyatları bilmiş olur ve üreticilerin uzun vadeli planlarını da belirlenmiş olur.”
 

Haber: M.KADAŞ