MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplanmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Yılmaz, önergesinde, çocuk kanallarındaki obeziteyi tetikleyici çizgi filmlere parmak bastı ve bu konuda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’nun gerekeni yapması gerektiğini belirtti.
Obeziteyi 21. yüzyılın en önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak tanımlayan Yılmaz, önergesinde şunları kaydetti:
“Obezitenin Türkiye genelinde 2 milyon çocuğu tehdit ettiği görülmektedir. Türkiye'deki çocuk kanallarında yayınlanan çizgi filmlerin, obezite ile ilgili davranış ve tutumları olumsuz yönde etkilediği de uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar ile ortaya konulmuştur. Yapılan incelemeler sonucu çizgi filmlerin yüzde 10.5'inde fastfood, yüzde 12.9'unda şekerle tatlandırılmış meşrubat, yüzde 1'inde ekran karşısında yemek yeme saptandı. Ekranda fastfood görseli Cartoon Network’te yüzde 28.6 gibi önemli oranda fazla çıktı. Bu bağlamda,
Bahsi geçen içerikteki çizgi filmler çocukların yeme davranışlarını ve fiziksel aktivitelerini, dolayısıyla sağlıklarını etkileyebileceğinden kritik öneme sahiptir. Çocukların izledikleri kanallar RTÜK tarafından değerlendirilip, gerekli önlemler alınmış mıdır? Alındı ise bu önlemler nelerdir?
Türkiye'deki çocukların Avrupa'dakilere göre obezleşme hızının, 2 kat fazla olduğu söylenmektedir. Konu ile alakalı çocuklarımız için RTÜK’ün yapmış olduğu bir kamu spotu var mı? Yapmayı düşünüyor musunuz?
 
Türkiye'deki çocuk kanallarında yayınlanan çizgi filmlerdeki içeriklerin obezite ile ilgili davranış ve tutumları olumsuz yönde etkilediği söylenmektedir. Yayınlanan bu çizgi filmler ile ilgili bir çalışma yapılmış mıdır?”