Doğalgazın yaygınlaştırılması hedefleniyor ama...
Düzce'de havaların soğuması ile birlikte soba ve kalorifer kullanımı da başladı. Son yıllarda kent için önemli bir çevre sorunu haline gelen hava kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla Düzce Valiliği öncülüğünde bir eylem planı hazırlanarak, doğalgazın yaygınlaştırılması hedeflendi. Bu doğrultuda maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara her kış verilen kömür yardımının yerini doğalgaz yardımının alacağı ve yine tesisat kurulumunda da gerekli desteklerin verileceği bildirildi.

Kabus kapıda!
Ancak şehrin yarısının ısınma amaçlı kömür kullanmasına bağlı olarak her kış tavan yapan kirlilikle mücadelede atılan adımların yavaş ilerlemesi ve sobadan vazgeçilmemesi yüzünden Düzce'nin bu kış da aynı sorunla boğuşamasına kesin gözüyle bakılıyor.

Sık sık alarm verecek düzeye ulaştı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 81 ilde kurulu bulunan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu'nun 2015-2016 yılı verilerine bakıldığında Düzce'de özellikle Kasım ve Aralık aylarında sık sık “Sağlıksız” yani insan “Sağlığı olumsuz etkileyebilecek” düzeye ulaşan hava kirliliğinin kömür kullanımının hala yüksek boyutta olması nedeniyle bu kış da baş göstereceği öngörülüyor.

Altyapı var, kullanma oranı düşük
Düzce merkezde neredeyse yüzde 99'a ulaşan doğalgaz altyapısına karşılık konut ve işyerlerinde ısınma amaçlı kömür kullanımında beklenen ölçüde azalma gözlenmiyor. Özellikle kalitesiz kömürlerin yol açtığı çevre faciasına 'dur' demek için başvurulan çare "denetimler" oluyor.

Kömür kullanımı yaygınlaştı, denetimler sıklaştı
Düzce Belediyesi de kömür kullanımının yaygınlaşması nedeniyle merkezde kömür satışı yapan işyerlerine yönelik son günlerde denetimlerini sıklaştırdı. Düzce Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından bunun için şehir merkezi için 3’er kişiden 4 ayrı ekip oluşturuldu. Düzce Belediyesi Zabıta Müdürü Mehmet Ali Kahraman kömür denetimleri için ‘kömür denetim formunun’ hazırlandığını belirterek, şunları kaydetti: ‘Denetime esas 5 kriter bulunmaktadır. Bunlar öncelikle işyerine yönelik açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkindir. Sonra, katı yakıt satış belgesi, satılan kömürün satış izin belgesi, kömür cinsi analiz raporu ve dağıtıcı kayıt belgesine yöneliktir. Ekiplerimiz denetimler sırasında bunları sorgulamaktadır. Şu ana kadar yapılan denetimler sevindirici sonuçlar vermektedir. Birçok işyeri tüm kriterlere uygun olarak satış yapmaktadır. Eksiklikler konusunda da yasal işlemler yapılmaktadır.’ Ayrıca denetimlerin belirli periyotlarda süreceği belirtildi.

Acil kalıcı çözüm bekleniyor
Düzce'de kış sezonu boyunda özellikle kömür kullanımına bağlı olarak artan hava kirliliğinin kontrolüne yönelik gerekli tedbirlerin artık acilen alınması bekleniyor.

Haber:C.ÜSTÜNER