Özel bir üniversite tarafından yapılan Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması'nın 2016 yılı sonuçlarından yola çıkarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, Düzcelilere ‘Türkiye'de kadınların en büyük sorunu nedir?’ sorusunu yönelttik.

Röportajımızda kadının en önemli sorunu "şiddet" olarak ön plana çıkarken, kadınların yaşadıkları zorluklara erkeklerin destek vermeleri dikkat çekti. Kadınlar, şiddete maruz kalmamalarına rağmen düşüncelerini dile getirirken şiddetin varlığını kabul etti. Şiddetin altında yatan faktör ise ekonomik koşullar olarak değerlendirildi.

Düzce’de yaşayan kadınlar, yaşadıkları en büyük sorunun nedenlerini şöyle ifade etti: “Gözle görülmesine rağmen yokmuş gibi davranıyorlar. Kadınlara şiddetle ilgili düşünceleri sorulduğunda ya da geçmişe baktığımızda ‘Hak ettim de oldu’ gibi bir düşünce var. Üzerine gidilmesi gerekir. ‘Nasıl çözülebilebilir, gerçekten çözülür mü?’ Bu noktalara da bakılmalıdır. Şiddet, utanç kaynağı olarak görüldüğü için ifade edilmek yerine gizleniyor. Kadın şiddetten uzaklaşmaya çalışsa da karşılaştığı manzara yine şiddet oluyor. Sonuç olarak ciddi yaralanmalar ya da ölümlerle meydana gelebiliyor. Psikolojik şiddet açısından bakarsak her şeyin karşılıklı olduğunu söylemek gerekir. Hanımlar sürekli konuştuğundan dolayı erkekler tarafından şikayetler vardır. Bu şikayetlerin sebeplerini de erkeklere sormak gerekir. ‘Doğru söyleyeni 9 köyden kovarlar’ sözünün altında yatan gerekçe bence, erkeklerin hanımının sözüne göre hareket etmemesi beklendiğinden oluyor.”

Erkekler kadınların en önemli sorunlarıyla ilgili düşüncelerini dile getirirken, dikkat çeken açıklamalar yaptı. Kadınların birçok sorunu olduğunu dile getiren erkekler, “şiddet” unsurunu ön plana çıkardı. Erkeklerin özeleştiri yapmaktan kaçınmamaları, kadınların daha iyi bir geleceğe sahip olması için bir umut olur mu bilinmez ama onların bu tür düşüncelere sahip olması kadınları biraz olsun rahatlatacağa benziyor. Erkeklerin kendilerine yönelik şiddet de ise özellikle şiddetin ‘psikolojik’ tarafına ilişkin düşüncelerini ifade ederek bu tür sorunlarının olmadığını belirtti.

Haber:Y.SEVER