İl Trafik Komisyonu tarafından 2019 yılında alınan ve kısa süre önce uygulamaya koyulan kararla Düzce Merkez ile Akçakoca arasında yolcu taşımacılığı yapan minibüslerin güzergâhı değiştirildi. Daha önce Çoban Kavşağı’ndan Öztürkler Kavşağı’na devam ederek şehir merkezine giren ve son durağı terminal olan otobüsler Kervan Kavşağı yönünde devam ederek terminale ulaşmaya başladı.

Kararın uygulamaya koyulmasının ardından şehir merkezinde işi olan vatandaşlar Çoban’da inerek yürümek ya da ikinci kez otobüse binmek zorunda kaldı. Vatandaşlar kendilerini sokan karardan geri adım atılmasını istedi.

Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, ilgiyle takip edilen Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü ortak yayını Yorumluyorum programında, Akçakoca-Düzce arası yolculuğu çileye dönüştüren kararı masaya yatırdı.

‘İnsanlarla muhabbet kurmak gerekiyor’

Siyasetin hizmet amacıyla partilerin araç olduğunu belirten Ünsal, “Siyaset hizmet için, partiler de bu hizmete amaç değil de araç için kurulmuş bir yapı. Siyaset yaparken, hizmet ederken gerek mahalli ve gerek yerel konularda insanların hissiyatlarına karşılık vermek ve muhabbet kurmak gerekiyor. Akçakoca’dan Düzce’ye gelen minibüsler Çoban istikametinden terminale geçiş veriliyor. Konu D-4 belgesi. Yani bu statüde şehir merkezine giremezsiniz. Peki, Çilimli’den, Cumayeri’nden, Gölyaka’dan Kaynaşlı’dan gelen araçlar şehir merkezine giriyor. Bunlarda da D-4 belgesi var. Bunların da girmemesi lazım. Yasayla İl Trafik Komisyonu’nun almış olduğu karar doğrultusunda D-4 belgesi olan araçlar şehir merkezine giremez, en yakın güzergâhtan terminale gider.” dedi.

‘Bu karar topluma ne değer katıyor?’

Oturdukları yerden bu karara imza atanların minibüs kullananlarının durumu anlaması gerektiğini kaydeden Ünsal, “Olursa ne olur? Kanunu boşluk var. Düşünün. Kabalak’tan Akçakoca’dan vatandaş kalkmış hastaneye kontrole geliyor. Ya Çoban’da inecek ya terminale gidecek. Daha önce bunlar şehir merkezine girip, hastanede yolcusunu bırakıp terminale geçiyordu. Peki, bu yasakların bu müeyyidelerin topluma kattığı değer ne? Minibüse arabası olmayan, parası olmayan kullanır. Peki, kanun ve müeyyidede bu insanların bu hassasiyetleri nazarı itibara alındı mı? Bunu değerlendiren insanlar bu çileyi çekiyor mu? Akçakoca’dan, Kabalak’tan bir minibüse binip geldi mi? Oturdukları yerden ahkâm kesip millete ‘Kanun bu’ diyorlar.  Kanun ve kurallar insanların daha mutlu ve huzurlu yaşaması içindir. Akçakoca’dan veya Cumayeri’nden gelen bir minibüs şehir içine girdi diye toplumun huzur ve ahlakı mı bozuldu? Bu insanların özellikle ve özellikle siyaset yaptıklarını unutmaması lazım. Siyasetin amacı insanları huzurlu ve mutlu daha müreffeh yaşamaları sağlamak.” diye konuştu.

‘Yol köprü hikâye, önce vatandaşı muhatap alın’

Bu kararın alınmasındaki nedenin Düzce Ulaşım A.Ş. otobüslerinin para kazanmasıysa yazık olduğunu belirten Ünsal, “Amaç şehir içi minibüslerin para kazanması mı? Birinci amaç bu da kanundu, komisyondu buna mı entegre ediliyor. Amaç bu mu? Buysa çok yazık. Siyaset yapanlar yalılar, binalar, köprüler, yollar yapmışsınız. Bunlar hikâye ya! Bunlar kız orta ve uzun vadede hizmet bunlar. Ama velev ki kanunu uygulayacaksınız. İnsanları bir muhatap alın. Bu minibüsçüleri, kooperatif başkanlarını, şoförler odalarını alın konuşun ikna edin. Daha kazançlı ve faydalı olduğunu izah edin. ‘Ben böyle bir karar aldım buna uyacaksın.’ Evet, en son uyar. Ama sandığa gelince de ne yapacağını bilmezsin. Çünkü yerel yönetimlerde özellikle birebir temasın çok ama çok, izah edilmeyecek kadar büyük bir yeri ve ağırlığı var.” diyerek insanların bu konuyla ilgili muhatap alınması gerektiğini söyledi.

‘Bu kararı alanlar hiç minibüse binmiş mi?’

Yerel yönetimlere burada büyük bir görev düştüğünü kaydeden Ünsal, “Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Tuncer’in kendisine göre haklı sebepleri vardır. Ama Tuncer, hiç minibüsle Akçakoca’dan Düzce’ye gelmiş mi? Cumayeri’nden gelmiş mi? Belediyenin makam aracıyla yoksa da özel arabanla istediğin yere çek. Ama bu kuralları bunlar tavsiye ediyor. Bakınız burada tüm belediye başkanları ve STK’lar bir konsensüs halinde olmalı. Mesela Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’yle Akçakoca Belediye Başkanı Okan Yanmaz, bu konuyla ilgili hiçbir temas kurmuş mu? Ben ihtimal vermiyorum zaten öyle bir bilgi de yok. Bunun böyle olmasıyla ilgili minibüsçüleri kim en güzel ikna eder? Yerel yöneticiler anlatır ve izah eder. Bunun yararlarını izah eder. Belki senin yaptığın doğru. Ama sen doğruyu doğru şekilde anlatmadığın zaman ne olacak? Yazık ya! İnsanlara önce hizmet etmek lazım. Şeyh Edebali’nin dediği gibi ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.’” dedi.

Bu kararın kime hizmet ettiğini sorgulayan Ünsal son olarak sözlerini şöyle tamamladı:

“Fakir düz yolda şaşırır, zengin dağları aşırır. Biz dağları aşana mı hizmet ettireceğiz, düz yolda gidene mi? Toplu taşıma noktasında insanların bir mağduriyeti var. ‘Kolaylaştın, zorlaştırmayın. Yakınlaştırın uzaklaştırmayın.’ diyor Peygamber Efendimiz. Neye hizmet ediliyor?”

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN